Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
32-38, 41-42.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
54.66 Кб
Скачать

32. Схарактеризуйте основні функції політичної ідеології

Термін «ідеологія» був введений в науковий побут французьким дослідником Антуаном Дестют де Траси в кінці ХУШ століття і означав «науку про ідеї». Ідеологія - система поглядів, уявлень, ідей, що виражають інтереси того або іншого суспільства або соціальної спільності. Політична ідеологія концентрує свою увагу на політичних ідеях, теоріях, інтересах. Політичні ідеології виступають як раціонально-ціннісна форма мотивації політичної поведінки і складають світоглядну основу політики.Кожна ідеологія має свою точку зору на хід політичного і соціально-економічного розвитку суспільства, свої методи і засоби рішення, що стоять перед суспільством задач. Тому основною функцією політичної ідеології є оволодіння суспільною свідомістю. Один з родоначальників ідеології К.Маркс вважав, що коли ідеї опановують масами, то вони стають матеріальною силою.Будь-яка ідеологія носить політичний характер, але поняття політична ідеологія вживається в специфічному значенні - як сукупність поглядів соціальних груп на політичний устрій суспільства, на місце політики в суспільному житті.Політична ідеологія, як ядро політичної свідомості, систематизована сукупність ідейних поглядів, що виражає інтереси різних соціальних груп з приводу влади, має такі форми прояву:

  • політичні теорії;

  • політичні концепції;

  • політичні ідеї;

  • соціально-політичні ідеали;

  • політичні принципи;

  • політичні гасла;

  • політичні погляди.

Політична ідеологія виконує ряд функцій:

  • вираз і захист інтересів певної соціальної спільності (групи, класу, нації);

  • упровадження в суспільну свідомість своїх критеріїв оцінки політичних подій, політичної історії;

  • інтеграція (об'єднання) людей на базі загальних оцінок, ціннісних орієнтацій, політичних уявлень;

  • організація і регулювання поведінки людей на основі загально ідеологічних норм і цінностей;

  • обгрунтовування мотивів політичної поведінки і мобілізація соціальних спільностей на реалізацію поставлених задач;

  • легітимізація влади; раціональне обгрунтовування (виправдання) діяльності правлячої еліти.

33.Визначте основні риси політичної ідеології лібералізму.

Виникнення лібералізму відноситься до періоду кризи феодалізму, епосі першихбуржуазних революцій XVII – XVIII ст ст і пов'язано з боротьбою третього стану, буржуазії проти станових буд, феодальних обмежень, утисків аристократії, абсолютистської держави, духовного панування церкви, що зароджується. У витоків ліберальної ідеології стоять англійські просвятители XVII ст Т. Гоббс і Дж. Локк і XVIII ст А. Сміт і І. Бентам,, французькі Ш.-Л. Монтеськье, Же. Ж. Руссо, німецькі – І. Кант іСт Гумбольт, американські, - Т. Джефферсон, Д. Медісон Серед українських мислителів ідеологію лібералізму розвивали в XIX ст. М. Дрогоманов, Би. Кистяковський.*)

Сутнісні риси лібералізму визначаються етимологією самого слова (лат. Liberaly - вільний). Найголовнішими принципами лібералізму є в політичній сфері:

- свобода особи, пріоритет індивіда по відношенню до держави, визнання права всіх людей на самореалізацію. Слід зазначити, що в ідеології лібералізму індивідуальна свобода збігається з політичною свободою і "природними правами" людини, найголовніші з яких – право на життя, свободу і приватну власність;

- обмеження сфери діяльності держави захищеність приватного життя – раніше від свавілля держави; «приборкання держави за допомогою конституції, яка гарантує свободу дій особи в рамках закону;

- принцип політичного плюралізму, свобода думки, слова, переконань.

- розмежування сфери діяльності держави і цивільного суспільства, невтручання першого в справи останнього;

- у економічній сфері – свобода індивідуальної і групової підприємницької діяльності, саморегулювання економіки за законами конкуренції і вільного ринку невтручання держави в економічну сферу, недоторканість приватної власності;

- у духовній сфері – свобода совісті, тобто право громадян сповідати (або не сповідати) будь-яку релігію, право формулювати свої етичні обов'язки і ін.

У своїй завершеній класичній формі лібералізм затвердився в державному пристрої Великобританії, США, Франції і ряду інших європейських держав в другій половині XIX ст Але вже в кінці XIX – початкуXX в.в. виявляється спад впливу ліберальної ідеології, перерісший в кризу, що тривала до 30-х роківXX ст, що було пов'язане з новими суспільно-політичними реаліями цього періоду. З одного боку, залишена без державного контролю вільна конкуренція вела до самоліквідаціїринкової економіки в результаті концентрації виробництва і утворення монополій, розорених дрібних і середніх підприємств з іншою, необмежене право власності викликало потужний робочий рух, економічні і політичні потрясіння, що особливо виявилися в кінці 20-х – початку 30-х рр. XXв. Все це і змусило переглянути ряд ліберальних установок і ціннісних орієнтирів. Так в рамках класичного лібералізму формується неолиберализм, зародження якого багато учених пов'язують з діяльністю американськогопрезидента Ф. Д. Рузвельта(1933-1945). Переосмислення торкнулося перш за все економічної і соціальної ролі держави. У основі нової форми лібералізму – ідеї англійського економіста Д. Кейнса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]