Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-36 методика укр.яз. вера.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
436.43 Кб
Скачать

29. Зміст і значення вивчення розділів «Будова слова» і «Словотвір» у школі

Будова слова - традиційний розділ шкільної програми, в якому розглядаються значущі частини слова, відношення між спорідненими словами. Словотвір як учення про способи творення нових слів уведено до програми порівняно недавно, і тому зміст його ще достатньо не стабілізувався.

Словотвір як окрема дисципліна пройшов декілька етапів становлення. Спочатку його розглядали як набір комбінацій морфем і включали до складу морфології. Потім цю теорію заступив структурно-семантичний підхід, у якому акцент було зроблено на словотвірній похідності, визначенні "похідної основи”, звернено увагу на створення структури і семантики кожного слова.

Зміст:

  • Будова слова;

  • основа і закінчення;

  • спільнокореневі слова і форми слів;

  • значущі частини слова, їх роль у словотворенні і формотворенні;

  • складні слова;

  • чергування звуків в основі слова;

  • творення слів;

  • морфемний і словотвірний словники

значення:

Сприяє

  • успішному засвоєнню частин мови і їх форм, орфографії;

  • усвідомленню творення морфологічних форм;

  • усвідомленню принципів виділення морфем;

  • формуванню вмінь аналізувати морфемну структуру слів

У шкільній практиці "Будова слова” відповідно вивчається в 5 класі, а "Словотвір” у 6 класі разом із вивченням орфографії. Під час опрацювання розділів завдання вчителя полягає в тому, щоб: □ сформувати в учнів стійкі вміння розрізняти форми слова й спільнокореневі слова; □ забезпечити знання особливостей, у тому числі й стилістичних, значущих частин слова; □ навчити учнів здійснювати морфемний (за будовою) і словотвірний аналіз слова; □ виробити навички користування морфемним і словотвірним словниками; □    активізувати морфемний канал сприйняття слів учнями; □    осмислити способи і засоби творення слів.

Уміння виділяти в слові його складові частини - основу і закінчення, корінь, префікси і суфікси є головною передумовою для успішного вивчення частин мови та їх форм, зв’язків між словами, стилістичних функцій морфологічних засобів. Без засвоєння будови слова неможливе свідоме сприйняття семантики багатьох слів, а отже, й поповнення лексичного запасу цілими рядами споріднених (спільнокореневих) лексем.

Розуміння структури слова - необхідна умова й засвоєння орфографії, передусім тих правил, що базуються на морфологічному принципі.

Не менш важливе і розуміння способів творення слів, тому цей розділ має й значний світоглядний потенціал - самою суттю лінгвістичного матеріалу утверджується погляд на мову як на історично змінне явище, на систему, що постійно вдосконалюється й розвивається.

Розуміння взаємодії морфем у структурі слова і способів творення слів дозволить повніше і ґрунтовніше сприйняти творення морфологічних форм. Засвоєння відомостей про будову слова пов’язане з поняттями: основа і закінчення, корінь, префікс, суфікс, сполучні голосні звуки.

З’ясовуючи поняття словозміни і словотворення, вчитель повинен довести до свідомості учнів, що словозміна - це відмінювання слів за відмінками, родами, особами, числами. Словотворення - це різні способи творення нових слів. Якщо під час відмінювання утворюються нові форми того самого слова й лексичне значення при цьому залишається незмінним, то при словотворенні з’являється нове однокореневе споріднене слово, але з іншим лексичним значенням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]