Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K.Р. 3.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Висновок

    1. Без првильного використовування методики музичного виховання,

без знань теоретичних дисциплін, без знань нотної грамоти, без наявності музичних інструментів неможливо навчити дитину грати на музичних інструментах, тому що такий вид діяльності, як гра на музичних інструментах є одним із головних видів діяльності, бо він формує і розвиває дитячу уяву і фантазію викликає найсильніше бажання дітей творити, а без цього у дітей не будуть розвинуті музично творчі здібності діти не зможуть легко імпровізувати, а як відомо: Музично — творча діяльність школярів виявляється в імпровізації, коли діти самі складають не складні мелодії тому, що дитяча музично творчість це і є результатом самостійної музичної діяльності школярів.

Враховуючи різноманітність тем уроків, та мету уроків можна зробити такий висновок, що методи і прийми застосовані також різні.

За допомогою цих прийомів можна зробити урок цікавим. Але все це буде залежити від того як вчитель піднесе дану тему до учнів від того як він почне тему так діти її і сприймуть.

Дуже добре якщо вчитель впевненно застосовує різні прийоми, вигадує різні цікаві речі для того щоб дітям було цікаво на уроці щоб діти були активні на уроці не залежно над яким видом музичної діяльності працює вчитель: Буде це робота над піснею, чи введення в тему уроку, чи слухання музики, чи гра на дитячих інструментах.

Чим ціквішим буде урок тим краще він запам'ятається учням, тому що це і є головним завданням вчителя, щоб діти памятали цікаві уроки вчителя музики і й задоволенням йшли на урок в очікуванні нового, щоб учні на уроці музики не думали ні про що крім музики, щоб учні працюючи беручи активну участь у на уроках музики отримували задоволення і позитивні емоції, щоб вони працюючи відпочивали.

Загальний висновок

У своїй курсовій роботі я повністю розкрив актуальність обраної мною теми яка полягала в тому, що насправді відсутність дитячих інструментах в дошкільних навчальних і загально — освітніх закладах, не правильне використання методики, або ігнорування такого виду діяльності погано вплває на навчання учнів та розвитток музичних здібностей. Тому способи покращення навчання учнів гри на дитячих музичних інструментах я виклав у своїй роботі.

Мета курсової роботи, а саме довести ефективність гри на музичних інструментах розкрита в повному обсязі. Тому що у своїй роботі я виклав приклади, як досягти ефективності у навчанні гри на музичних інструментах. Такі методи і прийоми роботи з учнями різних вікових категорій я виклав у теоретичному і практичному розділах, а також своїх фрагментах уроків.

Також докладніше розкрити мету курсової роботи я зміг за допомогою вже перевіреної часом методики Карла Орфа в ній детальніше розкривається той факт, що ефективність навчання учнів гри на дитячих музичних інструментах не можлива без знання музичної грамоти, без відсутності музичного слуху, без творчої роботи, без імпровізації, тощо.

Також щоб досягти високого рівня ефективності навчання, а саме це залежить від того як вчитель буде викладати учням навчальний матеріал, бо вчитель повинен докладно, впевненно, чітко і ясно пояснювати тему уроку правильно обгрунтувати мету уроку, тому що якщо мета уроку буде не осмислена, не обгрунтована вчитель не зможе донести матеріал до учнів. А учні в свою чергу не будуть розуміти, що від них вимагає вчитель, і тому це буде лише гальмувати розвиток дітей, у них не будуть розвиватися музично — творчі здібності і в загалі учням буде не цікаво на уроках музики, тому що як я вже наголошував у своїй курсовій роботі головна мета і завдання вчителя музики це- зацікавити учнів залучати їх до музично творчої діяльності, до імпровізації. Щоб учням не було нудно на уроках слід приділяти достатню увагу практичній роботі, тобто складання простого акомпонементу до пісні, і при цьому треба обирати той матеріал який буде цікавити школярів який буде досить швидко запам'ятовуватися учнями, репертуар повинен бути не складним для виконання і головне, щоб репертуар відповідав темі уроку, меті уроку і звичайно був підібраний так, щоб учні могли виконати його. Це можуть бути українські пісні відомих українських композиторів, обробки народних пісень, бо вони виховують у дітей любов до народної музики, до пісень рідного краю виховують в учнів почуття патріотизму і гордість за свій рідний край.

Також я довів що такий вид діяльності, як гра на дитячих музичних інструментах має виховний характер тобто цей вид діяльності робить дітей дисциплінованими, привчає їх до дружньої співпраці, привчає діей працювати в колективі, уважно слухати один одного і допомагати один одному бо грати в оркестрі це не просто і завдання вчителя навчити дітей, виховати у них виконавські здібності, щоб учні при виконанні супроводу, або самостійного твору учні не робили помилок, не збивалися і не зупинялися в процесі гри.

Це як правило виникає в наслідок того що учні хвилюються і тому розучуванню певного музичного твору повинно бути поступовим тобто учні повинні зіграти твір багато разів, щоб запам'ятати його і без помилково у повільному темпі його зіграти.

Це досить довгий процес і він потребує терпіння, наполегливості, прагнення до кращого виконання і обов'язково бажання добре виконати його.

І це все є головним завданням вчителя музики не змушувати дітей грати, а зробити так щоб вони граючи твір вони отримували насолоду і задоволення.

І це все можна досягти приділяючи достатньо уваги такому виду діяльності як гра на дитячих музичних інструментах тому що це є один із головних видів діяльності на уроці музики і його ні в якому разі не потрібно уникати, або нехтувати ним особливо коли йдеться мова про виховання школярів початкових класів, тому що молодші школярі активно схоплюють все вони дуже активні і цей період потрібно не прогавити а використати з користю для школярів.

Тому я вважаю мету і завдання курсової роботи повність розкритими.

Список літератури

    1. Сбітнєва Л.М. Методика музичного виховання. “Альмастер. Луганськ” 2005р.

    2. Ростовский О.Я. Методика викладання музики у початковій школі. “Tернопіль” (Навчальна книга — Богдан)

    3. Печерська Е.П. Уроки музики у початкових класах. “Либідь” Київ 2001р.

    4. Новгородська, Юлія Григорівна. Методика музичного виховання Ніжин. держ. пед. ун-т ім. М. Гоголя. - Ніжин : Вид-во НДУ ім. М. Гоголя, 2008

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]