Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар№1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Семінар№1

1.Становлення сімейної психології як наукової дисципліни.

Передісторію сімейної психології можна виявити в древніх текстах, толкующих про сім'ю в міфологічному та повчальному плані. Апологію любові та шлюбно-сімейних відносин продовжують роздуми філософів, які сходять до мудрості Платона (діалоги «Держава» і «Закони»), Аристотеля («Політика»), Плутарха («Повчання подружжю»), Ф.Енгельса («Походження сім'ї, приватної власності і держави »), І.Канта (« Метафізика вдач »), А. Шопенгауера (« Афоризми життєвої мудрості »), В. В. Розанова (« Сімейний питання в Росії »). На зміну філософським приходять етнографічні та історичні дослідження про походження і розвиток сім'ї, які розвиваються в цикл психологічних досліджень, звернених до сьогодення та майбуття сім'ї. У сучасній науці накопичено достатню кількість матеріалів, що описують патологічні явища в сім'ї та способи їх подолання. В даний час можна виділити декілька загальнонаукових напрямів, що вивчають сімейну проблематику:

П.А.Сорокин вказує головні положення еволюціоністського підходу:

майже у всіх народів ведення спорідненості по материнській лінії передував веденню спорідненості по батькові;

на первинній щаблі статевих відносин панує широка свобода дошлюбних отеволюція сімейно-шлюбних відносин полягала в поступовому обмеженні цієї свободи статевого життя;

еволюція шлюбу являє собою перехід від групового шлюбу до моногамного.

Згідно еволюціоністський підхід сімейні відносини розвиваються в прогресивному напрямку, від нижчих форм до вищих, функціональне, сімейні відносини є похідними від способу життя сім'ї та сімейного укладу, обумовлені соціокультурними функціями сім'ї та будуються на системі соціокультурних ролей, пов'язаних з браком, спорідненістю і батьківством. етологічне, Відповідно до даного підходу існує 4 системи шлюбних відносин

груповий шлюб

олігінія - один чоловік кілька жінок

поліандрія - одна жінка кілька чоловіків

моногамія - одна жінка один чоловік, остання в двох формах: довічна і допускає розлучення.

Емпіричне :в даному підході сім'я розглядається як мала соціальна група, відносини стоятся на емоційній близькості членів сім'ї, на їх потребах і захопленнях. Родоначальником вважається Фредерік і наукове. Творцями і прихильниками цього напряму вважаються Ж.Піаже, З.Фрейд, У.Джеймс та ін сімейні відносини ними розглядаються у взаємозв'язку особистості і суспільства. Завдання, які стоять перед сімейною психологією досить складні: виявити мотиви вступу в шлюб, встановити причини сімейного неблагополуччя, визначити наскільки людина здатна підлаштуватися до внутріродинним відносинам.

Основними методами сімейної психології є:

спостереження, тобто сприйняття поведінки людей в сімейній ситуації з подальшою фіксацією подій і відомостей. Психолог спостерігає зі сторони, записувані їм дані повинні бути об'єктивними.

Метод аналізу конкретних ситуацій, передбачає всебічне дослідження, використання тестів, вивчення біографій, проводити співбесіду і пр.

Опитування. Питання повинні бути сформульовані досить конкретно, щоб відповідь не був односкладовим.

Статистичні методи. Для розрахунку рівня значущості отриманих результатів та їх взаємозв'язку, використовуються математичні методи.

Експеримент. Єдиний метод, що дозволяє встановити, що поява одного фактора спричиняє обов'язкове появу іншого. Умови контролюються експериментатором. Необхідною умовою є наявність двох груп: експериментальної та контрольної. Без контрольної групи не можна констатувати наявність причинно-наслідкового зв'язку.

До справжнього моменту склалися різноманітні форми сімейно-шлюбних відносин, найбільш поширеними є:

Шлюбно-сімейні відносини на основі чесної контрактної системи. Коли обидва з подружжя чітко уявляють чого вони хочуть від шлюбу, і розраховують на певні матеріальні вигоди.

Шлюбно-сімейні відносини на основі нечесної контрактної системи. Чоловік або жінка намагаються витягти з союзу особисті вигоди, завдаючи шкоди партнерові.

Шлюбно-сімейні відносини з примусу. Один їх подружжя тримає в облозі іншого, і той іде на поступки.

Шлюбно-сімейні відносини як ритуальне виконання соціально-нормативних установок. У певному віці люди розуміють, що все навколо обзавелися сім'єю, і настав час створити свою. Це шлюб без любові і розрахунку, це всього лише слідування суспільним стереотипам.

Шлюбно-сімейні відносини, освячені любов'ю. Дві людини з'єднуються добровільно, оскільки не мислять життя один без одного.

За історію людства змінилося чимало форм шлюбу, всі вони як правило відповідали певному соціально-економічному рівню розвитку. Разом з тим не тільки форми шлюбу мінливі, варіативні та підходи до вивчення шлюбу і його сприйняття у суспільстві. Центр вивчення сім'ї поступово зміщується з соціально-економічних позицій до особистісно-психологічним, моральним критеріям сімейно-шлюбних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]