Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mkr_khoreografia.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
313.86 Кб
Скачать

Вихиляси та інші спільні рухи

Простий вихиляс (колупалочка) (спільний для жінок і чоловіків). Вихідне положення — третя або шоста позиція ніг. На «раз» — легенький підскік на лівій нозі, одночасно праву ногу, трохи зігнуту в коліні, вивернути п'яткою догори і поставити на носок праворуч від себе. Корпус трохи повернути вперед правим плечем. Можна також нахилитися вперед; на «два» — знову легенький підскік на лівій нозі, а праву ногу поставити на каблук носком догори на те місце, де стояв носок. Корпус вирівнюється.

Доріжки (припадання)

Проста доріжка (спільна для жінок і чоловіків). Вихідне положення — третя позиція ніг. На «раз» — невеликий злегка «виворітний» боковий крок правою ногою праворуч на всю ступню, трохи присідаючи. Ліву ногу відірвати від підлоги і наблизити ступню ззаду до правої, трохи нижче кісточки; коліно злегка зігнути і спрямувати вбік, підйом вільний; на «і» ліву ногу опустити позаду правої на півпальці, злегка випрямляючи її в коліні

Танцювальні біги

Простий біг (спільний для жінок і чоловіків). Вихідне положення — третя або шоста позиція ніг. На «раз» — стрибок вперед на півпальці правої ноги, одночасно ліву ногу відірвати від підлоги, трохи зігнувши її в коліні; на «і» — Стрибок вперед на півпальцях лівої ноги, одночасно праву ногу відірвати від підлоги, зігнувши її в коліні, і т. д. Руки — див. положення 1, 3 та ін. Бігунець (спільний для жінок і чоловіків). Вихідне положення — шоста позиція ніг.

Танцювальні кроки

Простий танцювальний крок (спільний для жінок і чоловіків). Вихідне положення — шоста позиція ніг. На «раз» — крок вперед правою ногою; на «два» — крок вперед лівою ногою. Ставати слід на всю ступню, починаючи крок з носка. Руки можуть бути в різних положеннях. Варіант простого танцювального кроку (жіночий). Вихідне положення — третя або шоста позиція ніг. На «раз» — крок правою ногою вперед; на «і» — крок лівою ногою вперед;

Основні рухи вальсу:

  1. Віденський вальс - одна з найстаріших і популярних різновидів цього танцю. Зародився він у Відні у вісімнадцятому столітті і відрізнявся більш швидким темпом. Виконавці віденського вальсу чергують праві і ліві повороти, при цьому зберігаючи різницю в рухах в один такт між партнером і партнеркою. Через прискореного темпу віденський вальс вимагає особливої майстерності та вміння швидко ковзати на поворотах. Класичний віденський вальс з темпом шістьдесят тактів в хвилину виконується під такі мелодії, як «Казки Віденського лісу» і «Прекрасний блакитний Дунай».

  2. Вальс-бостон зародився в північноамериканському місті Бостон в кінці дев'ятнадцятого століття, і придбав широку популярність до двадцятих років минулого сторіччя. На відміну від віденського вальсу, цей тип танцю не передбачає частих обертань. Рухи в американському вальсі-бостон довгі і ковзаючі, партнер утримує даму, зберігаючи руки в постійній напрузі. У танцюристів ноги знаходяться в шостий балетної позиції, що загалом нехарактерно для вальсу. На першу частку такту партнери роблять широкий крок.

  3. Повільний вальс часто називають англійським. Багато в чому він схожий з вальсом-бостон, проте повороти в ньому виконуються не вкруговую, а на 270 градусів. Згідно своїй назві, вальс виповнюється в два рази повільніше, ніж віденський вальс, і становить 32 такти на хвилину. Рухи партнерів - повільні, з періодичними плавними нахилами вправо і вліво. Примітно, що деякі рухи цього вальсу схожі з квікстеп і навіть фокстротом. Основні рухи - віскі, спин-поворот, закрита і зовнішня зміна. Англійська вальс вважається міжнародним, і на відміну від віденського саме він виконується на найвідомішому і престижному Чемпіонаті бальних танців в Блекпул.

  4. Фігурний вальс був придуманий балетмейстером Жуковим в Радянському Союзі і включений в програму танців народів СРСР. Цей вальс будується на основі віденського, але виконується в уповільненому темпі і не включає в себе особливо складні фігури, такі як спуски або підйоми. основа фігурного вальсу - просте кружляння. Як правило, новачкам дається всього дві-три зміни фігур, серед яких - віконечко, балансі і правий поворот. Між фігурами партнери виконують просту вальсовий доріжку.

Основні рухи полонезу:

Краківський варіант

У краківському або малопольському варіанті ходзоний виконувався трохи напруженим кроком, з «голубцями» – особливими затримками в танці, що нагадують церемоніальний крок. При цьому танцюючі в парі не трималися за руки. Іншою особливістю краківського полонезу було те, що партнер, озброєний шаблею, як би «розчищав» нею дорогу своїй дамі.

Куявський варіант

У Куявії крок полонезу був м’якшим і ковзаючим, а темп виконання – більш повільним. Партнер і партнерка трималися за два кінці хустки, потім, не відпускаючи їх, проходили під ним. Після цього партнер відпускав хустку, а партнерка перекладала її у вільну руку і плавно проводила нею по повітрю. Під час виконання допускалися імпровізації.

Шльонський варіант

У Шльонську (Сілезії) ходзоний танцювали повільно й суворо. Тут він був схожий на маршову ходу з ледь вловимими поклонами.

Основні рухи польки:

Крок із підскоком Найхарактернішим для польки рухом є крок з підскоком, який треба виконувати легко. Крім па польки, у танці також використовується па галопу, воно частіше виконується в стрімкому просуванні по лінії танцю. Для того щоб виконувати підскоки легко і повітряно, спробуйте потренуватися у виконанні складових рухів підскоку: • Підйом на полупальци виповнюється на дві чверті такту. На «і» затакт зробіть невелике присідання; на раз різко випрямити коліна і підніміться на полупальци; на «два» м’яко опуститеся і розслабте коліна. • Згинання ноги виконується на одну чверть такту. На «і» затакт розслабте коліна, на «раз» випряміть коліно лівої ноги, а права нога згинається в положенні у щиколотки, на «і» – праву ногу поставте в позицію з подушечки на всю ступню. Після цього коліна розслабте. При виконанні цього руху стежте, щоб коліна були розслаблені тільки після останнього опускання каблука на підлогу. У положенні на полупальцах ступня повинна стосуватися підлоги всією площиною подушечки, а корпуси повинен зберігати пряме положення. Переступання Виконуються на один такт. На «і» затакт зігніть праву ногу і підйом на полупальци лівої ноги, на рахунок «раз» потрібно зробити крок правою ногою на місці, потім на рахунок «і» – крок лівою ногою на місці, на рахунок «два» – крок правою ногою на місці, на «і» ліву ногу опустите в позицію. Переступання виконуються поперемінно з правої ноги і з лівої ноги, а також з просуванням. При цьому перший крок виповнюється вперед, вправо, вліво або назад. Другий крок виконується як крок, приставка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]