Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
132.8 Кб
Скачать

13.Сутність корпоративного управління за визначенням оеср та Світового банку. Сутність базових принципів корпоративного управління.

Організація Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР)

Корпоративне управління (Corporate Governance) – це система виборних та призначених органів, які здійснюють управління діяльністю товариства, що відображає баланс інтересів власників і спрямована на забезпечення максимально можливого прибутку від усіх видів діяльності товариства в межах норм чинного законодавства.

Згідно з визначенням Світового банку, корпоративне управління поєднує в собі норми законодавства, нормативні положення та практику господарювання у приватному секторі, що дозволяє товариствам залучати фінансові та людські ресурси, ефективно здійснювати господарську діяльність і, таким чином, продовжувати своє функціонування, нагромаджуючи довгострокову економічну вартість шляхом підвищення вартості акцій, дотримуючи при цьому інтереси всіх осіб, що беруть участь в товаристві та суспільстві в цілому.

Мета принципівнадати допомогу урядам усіх зацікавлених країн (не тільки країн-членів ОЕСР) щодо удосконалення корпоративного управління на національному рівні.

Розроблені принципи носять рекомендаційний характер і є основою, необхідною для розвитку належної практики корпоративного управління.

Основні принципи корпоративного управління ОЕСР Принцип 1. Система корпоративного управління повинна захищати права акціонерів (Розробка та законодавче закріплення переліку основних прав акціонерів, Забезпечення акціонерів достатньою інформацією щодо рішень, які стосуються принципових змін в товаристві, Забезпечення однакової можливості всім акціонерам ефективно брати участь та голосувати на загальних зборах). Принцип 2. Система корпоративного управління повинна забезпечувати однакове ставлення до акціонерів, включаючи дрібних акціонерів та іноземних інвесторів (Існування ефективних засобів захисту порушених прав, Розкриття інформації про існування конфлікту інтересів посадових осіб, Надання однакових прав голосу в межах однієї категорії акцій). Принцип 3. Система корпоративного управління має визнавати передбачені законом права учасників корпоративних відносин та заохочувати їхнє активне співробітництво з компанією в створенні робочих місць, підвищенні добробуту та забезпеченні фінансової стабільності товариства (Дотримання прав та захист інтересів учасників корпоративних відносин, Існування ефективних засобів захисту порушення прав, Забезпечення участі у заходах, що проводяться товариством). Принцип 4. Система корпоративного управління повинна забезпечувати своєчасне й точне розкриття інформації з усіх найважливіших питань, що стосуються акціонерного товариства, включаючи його фінансовий стан, продуктивність, власність та управління (Існування переліку мінімальної інформації, що повинна розкриватися, Підготовка, перевірка та надання інформації з дотриманням міжнародних стандартів, Щорічне проведення незалежних аудиторських перевірок діяльності товариства, Забезпечення своєчасного, доступного та рівного доступу учасників корпоративних відносин до інформації, що розкривається). Принцип 5. Система корпоративного управління повинна забезпечувати стратегічне керівництво товариством, ефективний нагляд за діяльністю Правління з боку Наглядової ради, а також відповідальність Ради перед акціонерами (Виконання обов'язків членами Наглядової ради сумлінно, з належною обачністю та обережністю на основі повної поінформованості та в найкращих інтересах товариства, Однакове ставлення до всіх акціонерів під час ухвалення рішень, Дотримання законодавства та захист інтересів учасників корпоративних відносин під час ухвалення рішень).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]