Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

5 Захист прав інтелектуальної власності ....................88

5.1 Система захисту прав інтелектуальної власності та її призначення ........................................................................88

5.2 Дії, що визнаються порушенням права

інтелектуальної власності ..................................................89

5.3 Категорії спорів ...................................................................92

5.4 Форми, порядки та способи захисту права

інтелектуальної власності ..................................................93

5.5 Способи захисту права інтелектуальної власності ..........95

5.5.1 Адміністративно-правовий спосіб захисту прав ....95

5.5.2 Цивільно-правовий спосіб захисту прав ...................96

5.5.3 Кримінальна відповідальність за порушення

прав ...............................................................................98

5.6 Захист прав інтелектуальної власності в рамках

угоди TRIPS .........................................................................99

Питання для самоконтролю......................................................100

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ...............................................103

Основна ......................................................................................103

Додаткова ...................................................................................103

Законодавство України про інтелектуальну власність ...........104

Міжнародні договори з інтелектуальної власності .................106

ГЛОСАРІЙ ......................................................................................108

ВСТУП

З переходом від планової до ринкової економіки в умо- вах входження України до світової спільноти суттєво зросла роль в економічному і соціальному розвитку суспільства ре- зультатів розумової (творчої) праці людини, до яких відносять: винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні мар- ки, географічні зазначення, сорти рослин і породи тварин, ко- мерційні таємниці, твори літератури і мистецтва, бази даних, комп’ютерні програми, фонограми та відеограми тощо. Ці та інші результати розумової праці мають назву "об’єкти права інтелектуальної власності", або "інтелектуальна власність".

Після проголошення незалежності України суттєво змі- нилося відношення до інтелектуальної власності. Якщо за ра- дянських часів виключне право розпоряджатися інтелектуаль- ною власністю належало державі, то відтепер воно належить, насамперед, творцю цієї власності. Ця важлива норма відтво- рена в основному Законі – Конституції України, згідно якої: "Ко- жен має право володіти, користуватися і розпоряджатися сво- єю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої дія- льності ..."

Одним з феноменальних і не всіма усвідомлених явищ кінця ХХ століття є масова поява на ринку нового виду товару – інтелектуальної власності. Темпи росту обсягу торгівлі цим то- варом зростають значно швидше, ніж для звичайних товарів, тому фахівці прогнозують, що при переході від індустріального до інформаційного суспільства, який відбувається в наш час, цей вид товару стане основним, а конкурентоспроможність звичайних товарів і послуг буде в основному забезпечуватися використанням відповідних об’єктів права інтелектуальної вла- сності. Остання обставина особливо важлива для України, яка вибрала інноваційний шлях розвитку економіки, підґрунтям яко- го є інтелектуальна власність. Інтелектуальна власність використовується в усіх без винятку видах економічної діяльно- сті, тому з її основами, в ідеалі, повинен бути ознайомлений кожний громадянин.

Навчальний посібник складається з шести розділів, ма- теріал яких дозволяє дати цілісне системне уявлення про інте- лектуальну власність.

У першому розділі інтелектуальна власність розгляда- ється як результат творчої діяльності людини. Особлива увага звертається на двоякість права на результати інтелектуальної діяльності, історію виникнення інтелектуальної власності та її економічну і соціальну значимість.

Складові системи інтелектуальної власності: об’єкти і суб’єкти права, законодавство України про інтелектуальну вла- сність, державна система правової охорони інтелектуальної власності, а також міжнародні договори про інтелектуальну власність розглянуті у другому розділі.

Третій розділ присвячено правовій охороні інтелектуа- льної власності. Тут розглянуто набуття прав на об’єкти проми- слової власності, авторського права і суміжних прав в Україні, а також за кордоном.

У четвертому розділі основна увага звертається на еко- номічні аспекти інтелектуальної власності, такі як способи ко- мерціалізації інтелектуальної власності, оцінка вартості прав на об’єкти права інтелектуальної власності, визначення економіч- ної ефективності інноваційних проектів.

Юрисдикційні та неюрисдикційні форми захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності розглянуті у п’ятому розділі.

Дисципліна "Введення до інтелектуальної власності" має міждисциплінарний характер. Вона тісно пов’язана з бло- ком правових дисциплін, таких як: патентне право, авторське право і суміжні права, захист права інтелектуальної власності та з дисциплінами економічного блоку, серед яких економіка інтелектуальної власності, оцінка інтелектуальної власності, передача прав на об’єкти інтелектуальної власності, марке- тинг інтелектуальної власності тощо, які вивчаються в рамках спеціальності "Інтелектуальна власність".

Мета цієї дисципліни – ознайомити слухачів з поня- тійним апаратом інтелектуальної власності, виробити у них системне бачення проблеми, полегшити сприйняття ними спеціальних дисциплін навчального плану.

Соседние файлы в папке 10 семестр Интел_власн