Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2 Система інтелектуальної власності

2.1 Об'єкти права інтелектуальної власності

2.1.1 Класифікація об’єктів права інтелектуальної власності

На рис. 2 наведена класифікація об’єктів інтелектуа- льної власності, що визначені такими у Цивільному кодексі України.

Рис. 2 Класифікація об’єктів права інтелектуальної власності

Для зручності всі об’єкти поділені на три групи: об’єкти авторського права і суміжних прав, об’єкти науково- технічної творчості та комерційні позначення.

2.1.2 Об'єкти авторського права і суміжних прав

Ці об’єкти права інтелектуальної власності, у свою чергу, поділяються на дві групи – власне обєкти авторсь- кого права: твори літератури і мистецтва, комп’ютерні про- грами, компіляції даних (бази даних) і об’єкти, суміжні з ав- торськими правами, до яких відносяться виконання творів, фонограми і відеограми, програми (передачі) організацій мовлення.

Перелік об’єктів права інтелектуальної власності, на- ведений на рис. 2, не є вичерпним. З розвитком людської цивілізації будуть з'являтися все нові й нові об’єкти права інтелектуальної власності, насамперед у галузі інформацій- них технологій, генної інженерії тощо.

2.1.3 Об'єкти науково-технічної творчості

Винахід (корисна модель) – це результат інтелектуа- льної діяльності людини в будь-якій сфері технології. Вина- хід (корисна модель) може бути секретним, якщо містить інформацію, віднесену до державної таємниці. Якщо вина- хід (корисна модель) створений працівником у зв’язку з ви- конанням службових обов’язків чи за дорученням робото- давця за умови, що трудовим договором не передбачено інше, або з використанням досвіду, виробничих знань, сек- ретів виробництва і обладнання роботодавця, то він вважа- ється службовим винаходом (корисною моделлю).

Промисловий зразок – це результат творчої діяльно-

сті людини у галузі художнього конструювання.

Сорт рослин – це окрема група рослин (клон, лінія,

гібрид першого покоління, популяція) в рамках нижчого із

відомих ботанічних таксонів. Під породою тварин зазвичай розуміють селекційні досягнення у тваринництві.

Зафіксоване на матеріальному носії просторово- геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними визначене законом як то- пографія інтегральної мікросхеми.

Комерційна таємниця – це технічна, комерційна, ор- ганізаційна та інша інформація, що здатна підвищити ефек- тивність виробництва або іншої соціально доцільної діяль- ності або забезпечити інший позитивний ефект.

Відкриттям визнається встановлення невідомих раніше закономірностей властивостей і явищ матеріального світу.

Раціоналізаторською пропозицією є визнана юриди- чною особою пропозиція, яка містить технологічне (техніч- не) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльнос- ті.

2.1.4 Комерційні позначення

Під торговельною маркою розуміють позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

Географічне зазначення – це назва географічного місця, яке вживається для позначення товару, що походить із цього географічного місця та має певні якості, репутацію або інші характеристики, в основному зумовлені характер- ними для даного географічного місця природними умовами чи людським фактором або поєднанням цих природних умов і людського фактора. Сутність фірмового найменуван- ня витікає з самої назви цього об’єкту. Але, на відміну від попередніх об’єктів, поки що не існує закону, який би охоро- няв права на нього.

У національному законодавстві відсутня дефінітивна норма, яка б містила легальне визначення комерційного

(фірмового) найменування, проте стаття 489 Цивільного Кодексу України встановлює вимогу, якій воно повинно від- повідати. Так, правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших осіб та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності. Таким чином, комерційне (фірмове) найменування, як об'єкт права інтелектуальної власності, це таке найменування, під яким особа діє в циві- льному обороті і яке індивідуалізує цю особу з-поміж інших його учасників (наприклад, ЗАТ "Чумак", ТОВ "Білосвіт", ПП "У Тараса").

Соседние файлы в папке 10 семестр Интел_власн