Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statist.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.2.2 Перевірка статистичної однорідності залежних вибірок

Для перевірки статистичної однорідності залежних вибірок використовується статистична процедура T-test for dependent samples – T-тест для залежних вибірок. У цьому випадку досліджувані вибірки обов’язково повинні мати однакову кількість випадків. Виконання тесту виконується у такій послідовності:

1) для реалізації процедури необхідно викликати діалогове вікно статистичних процедур модуля (рис. 3.1) та активізувати у ньому пункт . Після натискання кнопкиОК чи подвійного натискання миші на обраному пункті на екрані з’явиться діалогове вікно T-Test for Dependent (Correlated) Samples – Т-тест для залежних (корельованих) вибірок (рис. 3.15):

Рисунок 3.15 – Діалогове вікно Т-тесту для залежних вибірок

2) натиснути кнопку та у діалоговому вікні вибрати два списки змінних, для яких попарно буде проведений Т-тест. У кожному з списків може бути будь-яка кількість змінних. Способи вибору змінних до списків аналогічні описаним вище для тестування незалежних вибірок;

3) для проведення тесту натиснути кнопку , після чого на екрані з’явиться вікно результатів розрахунку, подібне показаному на рис. 3.16

Рисунок 3.16 – Результати Т-тесту для залежних вибірок

У вікні результатів тесту рядки електронної таблиці поділені на секції по дві змінні, які відокремлені сірими горизонтальними лініями. Кожна секція представляє пару змінних, для яких проведений Т-тест. Стовпці таблиці містять результати розрахунку: середні значення та стандартні відхилення змінних (Mean та Std. Dv.), об’єм вибірки (N), коефіцієнт кореляції розбіжностей змінних (Diff.), стандартне відхилення розбіжностей змінних (Std. Dv. Diff.), значення t-критерію (t), кількість ступенів волі (df), гранична імовірність прийняття гіпотези про однорідність вибірок (р);

4) прийняти рішення про однорідність вибірок, тобто про суттєвість розбіжності між вибірками аналогічно Т-тесту для незалежних вибірок.

3.2.3 Побудова графіків типу “ящик з вусами”

Графіки типу “ящик з вусами” дозволяють наочно побачити ступінь однорідності вибірок шляхом візуалізації описувальних статистик у спеціальному вигляді.

Графік “ящик з вусами” має три основні елементи:

  • “ящик”, що представляє собою прямокутник на екрані;

  • центральну точку, що зображується у вигляді маленького квадрату в центрі ящика;

  • “вуса”, що розміщуються зверху та знизу ящика та представляють собою горизонтальні відрізки, з’єднані вертикальними лініями з ящиком.

Для побудови графіка “ящик з вусами” необхідно у діалоговому вікні Т-тесту (рис. 3.6, 3.9, 3.15) натиснути кнопку Графіки “ящик з вусами”, після чого на екрані з’явиться діалогове вікно Box-Whisker Types – Типи графіку “ящик з вусами” типів графіка (рис. 3.17)

Рисунок 3.17 – Типи графіка

“ящик з вусами”

У цьому діалоговому вікні необхідно вказати, які статистики вибірок бідіть відбивати відповідно центральну точку, ящик та вуса графіка. Значення типів графіка наведені в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2 – Типи графіка “ящик з вусами”

Тип графіка

Центральна точка

Ящик

Вуса

Median/Quart./Range

Медіана

25% та 75% довірчий інтервал для середнього значення

Максимальне та мінімальне значення

Mean/SE/SD

Середнє значення

Стандартна помилка

Стандартне відхилення

Mean/SD/1.96*SD

Стандартне відхилення

95% довірчий інтервал для дисперсії

Mean/SE/1.96*SE

Стандартна помилка

95% довірчий інтервал для стандартної помилки

Після вибору необхідного типу графіка слід натиснути кнопку ОК для побудови графіка. Приклад графіка типу Meаn/SE/SD наведений на рис. 3.18.

Рисунок 3.18 – Графік “ящик з вусами” типу Mean/SE/SD

Точки всередині “ящиків” (прямокутників) відповідають середнім вибірок, верхня та нижня сторони “ящиків” є відповідно сума та різниця середнього значення та стандартної помилки вибірок (тобто Mean  Standard Error), верхня та нижня лінії “вусів” є відповідно сума та різниця середнього значення та стандартного відхилення вибірок (тобто Mean  Standard Deviation). По зовнішньому вигляду графіку можна швидко оцінити однорідність вибірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]