Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statist.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

1.3. Перемикач модулів. Вибір статистичного модуля

Після запуску STATISTICA на екрані з’являється Перемикач модулів (рис. 1.1).

Рисунок 1.1 – Перемикач модулів STATISTICA

Перемикач модулів може бути викликаний з будь-якого модуля системи одним з наступних способів:

  • за допомогою кнопки Перемикач модулів з панелі інструментів, розташованій під головним меню системи;

  • подвійним натисненням лівої кнопки миші на будь-якому вільному місці робочого простору системи STATISTICA;

  • використовуючи команду Other Statistics – Інші статистики з пункту головного меню системи Analysis – Аналіз.

Вибір конкретного модуля може бути здійснений двома способами:

  • виконати подвійне натиснення лівої кнопки миші на назві модуля у списку ліворуч;

  • вибрати модуль у списку, натиснувши ліву кнопку миші на назві необхідного модулю, а потім натиснути одну з кнопок діалогового вікна: Switch To (запускає виконання обраного модуля, при цьому поточний модуль, з якого виконується перемикання, також залишається запущеним) чи End&Switch To (запускає обраний модуль, при цьому поточний модуль закривається).

1.4 Загальна структура головного вікна системи statistica

Головне вікно системи STATISTICA є стандартним для будь-якого програмного продукту, що виконується у операційній системі Windows®. Загальний вигляд головного вікна не залежить від поточного модуля системи (рис. 1.2).

Головне вікно можна розділити на чотири частини: рядок заголовку, рядок меню, панель інструментів, робочу область.

Рядок заголовку містить назву активного статистичного модуля.

Рядок меню вміщує команди меню, упорядковані та згруповані за функціональними ознаками. В залежності від типу активного документу рядок меню має відмінності.

Панель інструментів може займати в залежності від вибору користувача місце під головним меню, праворуч та ліворуч у головному вікні. Змінити місце розташування панелі інструментів можна за допомогою пункту головного меню View/Toolbar (Вид/Панель інструментів).

Рисунок 1.2 – Загальний вигляд головного вікна STATISTICA

Робоча область займає більшу частину головного вікна системи. Зазвичай вона містить наступні елементи:

  • електронну таблицю з вихідними даними (тільки одну для поточного аналізу). У верхньому рядку вікна з такою таблицею виводиться інформація про ім’я файлу даних та кількість стовпчиків та рядків у таблиці. На рисунку 1.2 відкритий файл даних з ім’ям CARS.STA, який містить 5 стовпчиків та 22 рядка;

  • електронну таблицю з результатами аналізу (будь-яку кількість). У верхньому рядку такої таблиці виводиться ім’я статистичної процедури, за результатами якої вона побудована та ім’я файлу вихідних даних у дужках;

  • вікна з графіками (будь-яка кількість).

Розділ 2 Робота з даними

2.1 Створення, відкриття та збереження файлу даних

Дані у системі STATISTICA організовані у вигляді електронних таблиць. Рядки та стовпчики електронної таблиці з вихідними даними називаються випадками (case) та змінними (variable). Таким чином, у стовпчиках знаходяться змінні, а у рядках – значення, які ці змінні приймають. Значення змінних можуть бути як числовими, так і текстовими. Файли даних мають по умовчанню розширення .sta.

Створення файлу даних

Для створення файлу даних необхідно вибрати пункт головного меню File/New data… – Файл/Нові дані. У діалоговому вікні, що з’являється на екрані необхідно вказати ім’я створюваного файлу (бажано до 8 латинських букв чи цифр). Після вводу імені файлу слід натиснути кнопку OK цього вікна.

За умовчанням STATISTICA створює порожню електронну таблицю, яка містить десять змінних (з іменами VAR1, VAR2, …, VAR10) та десять випадків (вони не мають імен, але пронумеровані порядковими числами від 1 до 10).

Відкриття файлу даних

Для відкриття файлу даних використовується пункт головного меню File/Open Data… – Файл/Відкрити дані. У діалоговому вікні, зв’язаному з цим пунктом слід ввести у поле File Name – Ім’я файлу ім’я необхідного файлу чи вибрати його зі списку, що розташований нижче поля вводу імені файлу.

Збереження файлу даних

Для збереження активного файлу даних слід або вибрати пункт головного меню File/Save – Файл/Зберегти, або натиснути на клавіатурі комбінацію клавіш Ctrl+S, або за допомогою миші натиснути кнопку Зберегти файл на панелі інструментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]