Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАО_Excel_2007.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки України

Запорізький національний технічний університет

Факультет інформатики та обчислювальної техніки

Кафедра комп’ютерних

систем та мереж

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольної роботи

“Основи роботи у nтабличному редакторіMicrosoft EXCEL”

з дисципліни

“ОРГАНІЗАЦІЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕОМ”

для студентів спеціальностей

8.091501”Комп’ютерні системи та мережі” та

7.091506 " Спеціалізовані комп'ютерні системи "

заочної форми навчання

2003

ЗМІСТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ 1

1.РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 4

“ОСНОВИ РОБОТИ У ТАБЛИЧНОМУ РЕДАКТОРІ MICROSOFT EXCEL ” 4

2.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ 5

Особливості вікна Microsoft Excel 5

Переміщення по комірках листа 5

Позначення комірок 5

Алгоритм створення таблиці 5

Введення даних у таблицю 5

Типи даних 5

Введення чисел і тексту 6

Особливості введення тексту 6

Автоматизація введення даних 6

Автозаповнення комірок: 6

Використання списків 6

Редагування таблиці 6

Додавання рядків (стовпчиків): 6

Вилучення рядків (стовпчиків) 6

Копіювання, переміщення даних 7

Очищення змісту комірок 7

Форматування комірок 7

Рекомендації по виконанню форматування комірок 7

Форматування за допомогою панелі інструментів 7

Формат за зразком 7

Форматування за допомогою команд меню Формат 7

При роботі зі з’єднаними комірками треба мати на увазі, що: 8

Промальовування комірки 8

Розрахунки в таблиці 8

Введення формул: 8

Відносні й абсолютні посилання (адресація) 9

Перехід з однієї адресації на іншу 9

Помилки у формулах 9

Обробка даних таблиці 9

Використання форм 9

Сортування даних у таблиці 10

Фільтрування даних 10

Створення зведеної таблиці 10

3.ЗАВДАННЯ 11

4.Питання до контрольної роботи “ Основи роботи у табличному процесорі MS EXCEL ” 12

5.Перелік рекомендованої літератури 15

Контрольна робота 16

з дисципліни “Основи функціонування ЕОМ” 16

Основи роботи у текстовому редакторі MS WORD 16

  1. Рекомендації щодо виконання та оформлення контрольної роботи “основи роботи у табличному редакторі microsoft excel ”

Завдання до контрольної роботи складаються з трьох теоретичних питань та практичного завдання. Структури кожного завдання подібні.

Контрольна робота виконується кожним студентом за варіантом, якій відповідає номеру залікової книжки. За цим номером необхідно вибрати питання з таблиці “Варіанти питань контрольної роботи”. Відповідні питання всіх варіантів мають однакову складність.

До виконання контрольної роботи слід приступати після вивчення теоретичного матеріалу, якій надається у спеціальній літературі згідно переліку, при цьому не слід обмежуватись запропонованим переліком літератури, а рекомендується скористатись додатковими джерелами інформації, вивчити всебічно задані питання, узагальнити відомості з вивчених питань

При оформленні домашньої контрольної роботи пропонується спочатку записувати питання, а потім скласти відповідь. Відповіді на питання складаються у вільній формі, вони мають бути конкретними але повними, при цьому не припустимо використовувати скорочення слів. При необхідності відповідь може містити графіки, малюнки, таблиці. Відповідь на кожне питання має закінчуватись посиланням на літературу, якій скористався студент при опрацьовуванні питання. Результати виконання кожного завдання контрольної роботи необхідно надрукувати на окремому аркуші паперу з обов’язковим зазначенням номеру завдання.

Контрольна робота оформлюється на аркушах паперу формату А4 (210х297 мм) або у тонких зошитах. Робота може бути виконана рукописним способом або за допомогою комп’ютеру на одному боці аркуша білого паперу. При використанні принтеру текст роботи друкується шрифтом типу Time New Roman, розміром 12. При рукописному способі оформлення роботи текст мусить бути написаний розбірливо та охайно. При оформленні тексту контрольної роботи слід дотримуватись таких розмірів берегів: верхній, нижній, лівий – не менш 20 мм, правий - не менш 10 мм.

Всі листи контрольної роботи повинні бути пронумеровані. Нумерація сторінок встановлюється посередині верхнього поля документу. Титульний лист не нумерується. Примірник оформлення титульного листа домашньої контрольної роботи надається у додатку А.

Аркуші контрольної роботи з’єднуються будь яким способом.

Контрольна робота має мати титульний лист, відповіді на питання згідно варіанту, перелік літератури, друковані результати виконання кожного практичного завдання (зміст файлів zavd_1…zavd_8) Виконані практичні завдання надаються на дискеті. Пояснення, що їх виконання, студент надає при захисті контрольної роботи.

Варіанти завдань до контрольної роботи визначаються викладачем.

  1. Загальні відомості Особливості вікна Microsoft Excel

Вікно програми має всі звичайні для додатків Windowsелементи. Особливістю є те, що документMicrosoft Excel–це книга, яка складається з декількох Робочих листів, на кожному можна створити окремі таблиці. Кількість листівКнигиможна змінювати. Але збільшення кількості робочих листів призводить до збільшення розміру файлу. Одночасно можна переглядати тільки одинЛист Книги.

Робочий лист - це область вікна, куди вводяться дані, виконуються різноманітні операції. Робочий лист розділений сіткою на стовпчики і рядки. Заголовком стовпчика можуть бути латинські літери від АдоI V(післяZйде стовпчикААі так далі).

На перетинанні рядку і стовпчика знаходиться комірка. Комірка є елементом Робочого листа. У ній може зберігатися і відображатися будь яка інформація: текстова, числова, графічна.

Кожна комірка має унікальні координати - адресу або посилання. Наприклад А34- комірка знаходитися на перетинанні стовпчикаА та рядку34.

Особливістю вікна програми Microsoft Excelє рядок формул, який використовується для перегляду інформації, що міститься в комірці (режим перегляду), введення інформації (режим редагування), або введення формул при здійсненні розрахунків.

При завантаженні програми автоматично вмикаються панеліСтандартнаятаФорматирование, на яких розміщуються кнопки команд створення, редагування та форматування об’єктівMicrosoft Excel. Керування панелями інструментів та їх редагування здійснюється звичайнім способом, можливо створити власну панель користувача, послідовність створення така, як у програміMicrosoft Word.