Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1533 Exсel - Системный анализ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема роботи: Створення зведених таблиць.

Мета роботи: навчитися створювати зведені таблиці, вибирати підсумкові функції та будувати діаграми.

5.1 Створення зведених таблиць

Зведена таблиця відображує дані робочого листа з підсумками особливим образом. Вона дозволяє виводити інформацію з різнома­нітним ступенем деталізації, вибирати підсумкові функції.

Розглянемо створення зведених таблиць на прикладі.

Завдання. Побудувати зведену таблицю заробітків за січень.

Виділимо діапазон $A$3 : $H$18 на Листі Січень, який містить дані, і викличемо з меню Данные пункт Сводная таблица.

В першому діалоговому вікні Майстра зведених таблиць від­значимо перемикачем, звідки беруться дані для зведеної таблиці, тоб­то виберемо варіант "в списке или базе данных Microsoft Excel".

На другому етапі в полі Диапазон автоматично запишеться адреса діапазону (див. рис. 5.1). Її можна підправити, якщо треба.

Рисунок 5.1 – Другий етап Майстра зведених таблиць

На третьому етапі Майстра зведених таблиць необхідно вказати перемикачем місце розташування результату (новий лист або вибрати зі списку один із існуючих) і визначити структуру зведеної таблиці, натиснувши кнопкуМакет (див. рис. 5.2).

Рисунок 5.2 – Третє діалогове вікно Майстра зведених таблиць

У вікні Макет (див. рис. 5.3) поля бази даних, на основі яких будується зведена таблиця, зазначені у вигляді кнопок із назвами цих полів. Перетягнемо кнопки із назвами потрібних полів у відповідні області вікна так, щоб зведена таблиця набула потрібної структури.

Рисунок 5.3 – Макет зведеної таблиці

В цьому вікні є чотири області, які мають таке призначення:

Строка дані поля, розташованого в цій області, використо­вуються як заголовки рядків. Перетягнемо сюди поле П.І.Б.

Столбецзначення даних поля, розташованого в цій області, використовуються як заголовки стовпчиків. Перетягнемо сюди мишкою поле Розряд.

Страницадля поля, розташованого в цій області, створюється поле зі списком, яке надає можливість виведення або всіх даних зведеної таблиці, або тільки тих, що відповідають одному вибра­ному значенню поля. Аналогічні списки для Строки і Столбца дозволяють вибрати або всі значення поля, або декілька з них. Перетягнемо сюди мишкою поле Бригада.

Данные – для значень поля, розташованого в цій області, в клітинках зведеної таблиці обчислюється обрана підсумкова функція. Перетягнемо в область Данные поле Одержати і виберемо для нього підсумкову функцію Сумма.

Щоб вибрати потрібну підсумкову функцію, треба клікнути двічі на назві поля в області Данные. Відкриється вікно (див. рис. 5.4) зі списком існуючих функцій (Сумма, Количество, Среднее, Макси­мум, Минимум і т.д.).

Рисунок 5.4 – Вибір підсумкової функції

На рис. 5.5зображенастворена зведена таблиця. Вклітинці B1 знаходиться список, що розкривається. Зараз в ньому вибрана бригада №2. Зверніть увагу на те, що підсумки знаходяться тільки длявибра­ної бригади! Якщо обрати в списку словоВсе, то будуть виведені результати для всіх бригад.

Рисунок 5.5–Зведена таблиця

У зведену таблицю можна вставляти поля, що обчислюються. При цьому основні дані на Листі не змінюються.

Створимо нове поле з назвою Премія. Вона становить 50 грн. і нараховується тим робітникам, які працювали 25 днів або більше.

Для цього на панелі інструментів Сводные таблицы виберемо пунктиСводная таблица – Формула – Вычисляемое поле. З’явиться діалогове вікноВставка вычисляемого поля(див. рис. 5.6).

Рисунок 5.6–Створення нового поля Премія

Введемо ім’я нового поля, формулу Excelта натиснемо кнопкуДобавить. Поле добавиться в список полів та область Данные.

Побудова діаграм для зведених таблиць не вимагає ніяких зусиль. Достатньо натиснути кнопку Мастер диаграмм на панелі інструментівСводные таблицы і на новому Листі буде розміщена гістограма для даних, відображених в зведеній таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]