Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по финанс праву сокращения.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
251.52 Кб
Скачать

35. Поняття державних доходів.

Грошові надходження до державного бюджету, в тому числі внески у державні цільові фонди (крім Пенсійного фонду України і Фонду соціального страхування), і в місцеві бюджети прийнято вважати доходами бюджетів.

Сукупність фінансових ресурсів державного бюджету, місцевих бюджетів. Пенсійного фонду України (централізовані фонди), засобів державних підприємств і організацій та засобів в частці державної власності спільних підприємств (децентралізовані фонди) складають державні доходи.

Сукупність фінансових ресурсів державних доходів і доходів, що залишаються у розпорядженні підприємств, об'єднань, фірм недержавної форми власності, складають доходи країни.

Поділ доходів на централізовані і децентралізовані здійснюється за суб'єктним складом. Держава створює рівні правові умови для діяльності підприємств незалежно від форм власності на майно та їх організаційних форм, забезпечує їх самостійність, визначаючи права і відповідальність за здійснення господарської діяльності, регулює відносини їх з іншими підприємствами і організаціями, органами місцевого самоуправління, органами державного управління що закріплено в Законі “Про підприємства в Україні” від 27 березня 1991 року (зі змінами і доповненнями).

36. Система державних і місцевих доходів.

Під системою доходів державного і місцевих бюджетів розуміють сукупність включених в них податків, зборів, обов'язкових платежів, цільових внесків. Системі доходів властива внутрішня єдність і особливості, характерні для кожної з груп і видів доходів.

Характерні особливості податків, зборів і обов'язкових платежів за групами і видами обумовлені колом платників, об'єктами оподаткування, соціально-економі"ними ознаками, цільовою направленістю, методами стягнення, способами захисту інтересів держави.

Доходи державного і місцевих бюджетів, що надходять у формі податків, зборів і обов'язкових платежів, не мають індивідуально відплатного і цільового призначення. Внески ж у державні цільові фонди, наприклад у фонд для здійснення заходів по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і соціального захисту населення, інноваційний фонд та інші, можуть використовуватися тільки на потреби, що передбачені законодавчими актами про ці фонди.

За методами залучення коштів доходи бюджетів класифікуються так: 1) податки; 2) збори; 3) обов'язкові неподаткові платежі; 4) внески у державні цільові фонди, що включені у державний бюджет.

У податковій системі провідне місце належить податкам, серед яких найбільшу питому вагу складає податок на додану вартість.

37. Поняття обов'язкових платежів і податку.

Під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюджетів та до державних цільових фондів слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Державні цільові фонди - це фонди, які створені відповідно дозаконів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обов'язкових платежів) юридичних осіб незалежно від форм власності та фізичних осіб.

Державні цільові фонди включаються до Державного бюджету України, крім Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Пенсійного фонду України. Відрахування та збори на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування України зараховуються на окремі рахунки відповідних бюджетів та використовуються виключно на фінансування дорожнього господарства України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Сукупність податків і зборів (обов'язкових платежів) добюджетів та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому законами України порядку, становить систему оподаткування.