Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зниження собівартості продукції є найважливішим чинником розвитку економіки підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
49.97 Кб
Скачать

Висновок

Собівартість продукції перебуває у взаємозв'язку з показниками ефективності виробництва. Вона відбиває більшу частину вартості продукції й залежить від зміни умов виробництва продукції. Істотний вплив на рівень витрат роблять техніко-економічні фактори виробництва. Цей вплив проявляється залежно від змін у техніці, технології, організації виробництва, у структурі і якості продукції, величині витрат та її виробництво. Від правильності й своєчасності визначення фактичної собівартості продукції, що випускає підприємство, безпосередньо залежить своєчасність і ефективність управлінських рішень, правильність визначення пріоритетів подальшого розвитку виробництва. Від того, наскільки, правильно буде сформовано собівартість продукції (робіт, послуг) і визначено валовий і оподатковуваний прибуток, може залежати й фінансовий стан підприємства.

В роботі зроблено історичний огляд і розглянуто сучасні підходи до формування собівартості та обгрунтовано підхід до цих питань.

Запропоновано наукові засади формування обліку і аналізу собівартості продукції з метою її зниження. Розроблено також низку методик управління собівартістю за рахунок аналізу, обліку і планування обсягів виробництва продукції, якості продукції, підвищення конкуренто-спроможності, раціонального використання матеріальних ресурсів, ефективного використання основних фондів.

У роботі, яка припускала вивчення формування, калькулювання і управління собівартістю, було виявлено також шляхи її зниження.

Джерела

  1. Апчерч А. Управленческий учёт. – М.: Финансы и статистика, 2002.

  2. Голов С.Ф. Управлінський облік. – К.: Лібра, 2004.

  3. Гукасьян Г. М. Экономическая теория : ключевые вопросы. Учебное пособие.- М.: инфра – М., 1998 год.

  4. Друри К. Введение в улравленческий и производственный учет / Пер. с англ. Под ред. С.А, Табалиной. — М.: Аудит, ЮНИТИ.1997. — 560 с.

  5. Друри К. Управленческий и производственный учёт. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 2002.

  6. В.І. Іващенко , М.А. Болюх. Економічний аналіз господарської діяльності . Навч. Посібник.- К.: ЗАТ “ Нічлава “, 1999р.

  7. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Міністерства аграрної політики України від 18 травня 2001 р. № 132 // Бухгалтерія в сільському господарстві. — 2001. — № 18. — С. 20-42.

  8. О. Максимова. Навчитися правильно рахувати затрати – перший крок до управління ними // Баланс. – 1999. -№ 14.

  9. О. Максимова. Постоянные и переменные затраты // Баланс . – 1999 - № 18.

  10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 Витрати , затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. №318// Бухгалтерія в сільському господарстві. — 2002. — № 23. — С. 54-58.

  11. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: Учебное пособие для вузов . – 2-е издание перераб. И дополн. – Минск, М.: Экоперспектива, 1998 год.

  12. Сопко В. Бухгалтерський облік . Навчальний посібник . – 2-ге видання, перероб. І доп .- К. : КНЕУ , 1999- с 282-329, 408-419.