Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Финансы предприятий-2012.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

1. Кредитоспроможності.

2. Ймовірності банкрутства підприємства.

Одним із альтернативних напрямів оцінки комерційної надійності підприємства є прогнозування його банкрутства, що здійснюється на основі самостійного дослідження із використанням дескриптивної статистики.

Прогнозування (оцінка ймовірності банкрутства підприємства) має на меті ідентифікацію потенційної загрози банкрутства з метою своєчасного формування доходів, спрямованих на нейтралізацію негативних тенденцій розвитку фінансової ситуації на підприємстві.

Діагностика банкрутства являє собою систему цільового фінансового аналізу, спрямованого на виявлення параметрів кризового розвитку підприємства, що генерують погрозу його банкрутства в майбутньому періоді.

Слід зазначити, що аналіз імовірності банкрутства підприємства може здійснюватися на основі як неформалізованих, так і формалізованих моделей.

Неформалізовані моделі прогнозування банкрутства ґрунтуються на фундаментальному підході, який передбачає при визначенні ймовірності оголошення підприємства — об’єкта дослідження — банкрутом урахування максимальної кількості чинників через обробку фінансової інформації, отриманої як із внутрішніх, так і зовнішніх джерел.

Специфіка управління процесом оцінки ймовірності оголошення підприємства банкрутом на основі формалізованих методів свідчить, що останні є частковими випадками комплексного фінансового аналізу. Найбільшого поширення набули моделі Альтмана, Спрінгейта та інших авторів, які по суті являють собою моделі обробки вхідної інформаційної бази на основі розрахунку інтегрального показника фінансового стану підприємства — об’єкта дослідження.

Модель Альтмана (Altman Z-score) є результатом обстеження та дослідження автором 66 підприємств (у яких 50 % були визнані банкрутами, а інші продовжували функціонувати) із використанням 22 фінансових показників і являє собою п’ятифакторну модель дескриптивного аналізу ймовірності банкрутства підприємства — об’єкта дослідження — комбінацію із найважливіших чинників для оцінки рівня ймовірності банкрутства підприємств, що досліджуються. Загалом модель Альтмана має такий вигляд (формула 1):

, (1)

де

Цільові показники

Порядок розрахунку

А

=

;

B

=

;

C

=

;

D

=

;

E

=

.

Практичні дослідження щодо вибіркової сукупності підприємств свідчать про те, що в разі знаходження розрахункового значення Z — показника нижче від критичної величини 2,7 підприємство — об’єкт дослідження практично є банкрутом. Достовірність цієї моделі за окремими джерелами оцінюється на рівні 95 %.

Розрахункове значення Z-показника для якого менше за 1,81, на практиці виявляється банкрутом, тоді як підприємства із розрахунковим значенням Z-показника більші від 2,99 не є банкрутами.

Загалом, інтерпретація результатів розрахунку Z-показника відповідно до моделі Альтмана здійснюється за такою матрицею:

Значення

Z-показника

Z  1,8

1,8  Z  2,70

2,71  Z  2,99

Z  3,00

Імовірність банкрутства

Дуже висока

Висока

Можлива

Дуже низька

Крім того, у 1983 р. Альтман запропонував новий варіант моделі Z-показника для підприємств, акції яких не перебувають в обігу на організованих ринках цінних паперів, у якій були змінені коефіцієнти цільових показників, а також їх порядок (формула 2)

, (2)

де

Цільові показники

Порядок розрахунку

A, B, C, E

Ті самі

D

Модель Спрінгейта передбачає розвиток інтегрального показника, за допомогою якого здійснюється оцінка ймовірності визнання підприємства банкрутом, за формулою 3:

, (3)

де

Цільові показники

Порядок розрахунку

A

;

B

;

C

;

D

.

Інтервал значень результуючого показника Z поділено на основієдиної критичної точки, яка відповідає значеннюZ-показника у 0,862. Отже, підприємство із достовірністю 92 % може бути віднесено до категорії потенційних банкрутів, якщо розрахункове значенняZ-показника для нього менше за 0,862.

Модель Таффлера (Taffler 1977)передбачає оцінку ймовірності банкрутства на основі чотирифакторної моделіZ-показника, який визначається зважуванням окремих цільових показниківна відповідний коефіцієнт відносної ваги.

, (4)

де

Цільові показники

Порядок розрахунку

0,03

0,13

0,18

0,16

.

Порівняно з розглянутими вище моделями надзвичайно простою видається модель Бівера, яка має такий вигляд (формула 5):

, (5)

де — чистий прибуток та амортизація, — загальна заборгованість.

Проте за деякими джерелами точність моделі Бівера значно перевищує точність моделі Альтмана.

Розрахунки коефіцієнта Бівера відповідно до даних Балансу необхідно робити в такий спосіб:

Якщо значення цього показника протягом тривалого часу (1,5 — 2 року) не перевищує 0,2, то це свідчить про формування незадовільної структури балансу. Рекомендоване значення коефіцієнта Бівера за міжнародними стандартами перебуває в інтервалі 0,17- 0,4

47