Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (7).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
43.04 Кб
Скачать

7. Статистика абортів в Україні.

В Україні рівень абортів та їх наслідки все ще викликають велике занепокоєння. У структурі причин материнської смертності, якій можна було запобігти, аборти і пов'язані з ними ускладнення забирають життя майже кожної десятої жінки, що померла під час вагітності. Не зважаючи на тенденцію до зниження, рівень абортів в Україні залишається найбільш високим серед країн Європи і складає 21,1 на 1000 жінок фертильного віку; 45,8 — на 100 вагітностей, 84 — на 100 пологів.

Спостерігається несприятлива тенденція до підвищення кількості абортів у вперше вагітних, наслідком яких є високий рівень захворюваності та ризик безплідності. Реально вплинути на рівень абортів можна шляхом охоплення сучасними методами контрацепції 40%-45% жінок фертильного віку. При позитивній динаміці використання сучасних методів контрацепції, охоплення ними жінок фертильного віку все ще залишається низьким, що обумовлене як недостатньою обізнаністю жінок щодо сучасних контрацептивів та безпеки їх застосування для здоров'я, так і низькою їх доступністю внаслідок високої вартості.

Висновок.

При відсутності психологічного бар'єру, що перешкоджає раннього початку статевого життя, перший статевий контакт може відбутися вже в підлітковому віці. Середній вік початку статевого життя 16,1 року; до 18-річного рубежу 1/3 дівчат (23-40%) мають одноразовий досвід статевої близькості. Тому вже в підлітковому віці дівчата і юнаки повинні бути забезпечені основними відомостями про контрацепцію, захворюваннях, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), про екстреної контрацепції (ЕК), небезпеки і наслідки ранніх абортів.

Щодо абортів є просте правило: чим раніше пацієнтка звернеться до лікарів, тим менше негативних наслідків зазнає її організм. Ранні аборти проводяться без хірургічного втручання. Застосовуються два їх основних типи - вакуумний і медикаментозний. Кожен метод має свої особливості. Перевага одного з варіантів має проводитися не тільки за бажанням пацієнтки, а й на підставі дослідження її здоров'я (УЗД і ряд аналізів). Методи мають різні протипоказання, тому якщо пацієнтці не рекомендується, наприклад, медикаментозний аборт, можна звернутися до вакуумного і навпаки. Розповімо про варіанти абортів на ранніх термінах детальніше. Вакуумний, званий також міні-абортом, представляє собою видалення плодового яйця апаратним вакуумним відсмоктуванням. Проводиться на терміни до 5 тижнів вагітності. Цей метод, на відміну від інструментального, не загрожує серйозними травмами матки, кровотечами і занесенням інфекцій. Порожнина матки після вакуумного впливу швидко гоїться. Крім того, м'язи шийки матки при цій операції не пошкоджуються, адже при міні-аборті немає необхідності у використанні великих металевих розширювачів. А неушкоджений м'язовий апарат на шийці матки дозволить жінці благополучно виносити дитину, коли вона буде готова до його появи у своєму житті. Ще один варіант раннього методу - це медикаментозний (він же - безопераційний аборт). В ході цієї операції жінка під контролем лікаря приймає спеціальні препарати. Ліки викликає гормональний сплеск в організмі, провокує «змивання» внутрішнього шару матки разом з заплідненої яйцеклітиною. Причому за природною схемою менструації. Після цього кілька годин пацієнтка перебуває в стаціонарі, і в той же день може відправитися додому. Максимальний термін, до якого можна зробити медикаментозний аборт - 49 днів від першого дня останньої менструації. Незважаючи на те, що ранні аборти вважаються (причому абсолютно справедливо) найбезпечнішими варіантами, вони залишаються серйозним стресом для жіночого організму. Для того, щоб операція пройшла з мінімальним збитком і згодом жінка змогла благополучно виносити бажаного і запланованого дитини, слід серйозно підходити до вибору клініки.

Література:

1. Українська радянська енциклопедія. У 12-ти томах. / За ред. М. Бажана. — 2-ге вид. — К., 1974—1985.

2. Тимошенко Л. В., Про шкідливість аборту. К., 1956.

3. Кочергінскій А. 3., Що треба знати про аборт і його наслідки. Кишинів, 1956.

4. Нікончік О. К., Аборт і його наслідки. М., 1956.

5. Петченко А. І., Акушерство. К., 1954.

6. Сердюков М. Г., Чим шкідливий і небезпечний аборт. М., 1954.