Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (7).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
43.04 Кб
Скачать

4. Властивості раннього аборту.

При загрозі переривання вагітні скаржаться на біль внизу живота і попереку: періодичне напруження матки. Клінічна картина передчасного переривання вагітності залежить від стадії викидня і терміну вагітності. Розрізняють 5 стадій перебігу раннього аборту:

- загрозливий

- початковий аборт

- аборт в ходу

- неповний

- повний аборт

Для ранніх абортів характерно народження всього плодового яйця. Правильний режим і лікування при перших двох стадіях аборту дозволяють зберегти вагітність. При наступних стадіях потрібне видалення всього плідного яйця або його частин, що затрималися. Симптоми загрозливого і почався аборту розрізняють за станом шийки матки (незмінена при загрозливому аборті і кілька укорочена з закритим або відкритим каналом - при аборті, що почався) і інтенсивності больового синдрому, напруженню матки і / або наявності кров'яних виділень.

Пізній викидень перебігає по типу пологів:

- розкриття шийки матки, відходження навколоплідних воднародження плоданародження посліду.

- народження плоду

- народження посліду

Клінічно проявляється схваткообразной або ниючий болем внизу живота, періодичним напруженням матки і рідше кров'яними виділеннями. Лікування при загрозі переривання вагітності має бути комплексним. Медикаментозні препарати, особливо гормональні, слід призначати за суворими показаннями і в мінімальних дозах, поєднуючи їх з немедикаментозними засобами (голкорефлексотерапія, ендоназальна гальванізація, електроаналгезія, електрорелаксації матки). Наслідки гормонального лікування на плід і майбутньої дитини можуть проявитися через багато років; вирилизирующей дію гестагенів (прогестерону, дидрогестерон) на формування статевих органів у дівчат, матері яких під час вагітності приймали діетилстильбестрол. Гормональна терапія у жінок з невиношуванням вагітності може тривати до 15 - 16 тижнів, поки не закінчиться формування плаценти, яка повністю бере на себе функцію гормональної регуляції в системі мати - плід.

5. Наслідки аборту.

Чи може аборт пройти без усяких наслідків для здоров’я жінки і її наступних вагітностей, коли вона захоче мати дитину? Акушери – гінекологи затверджують, що наслідки тією чи іншою мірою будуть завжди, просто іноді вони не дуже помітні. Проте, і ці ускладнення рано або пізно «вилізуть» назовні й виявляться у вигляді якогось захворювання.

Ранні ускладнення після аборту - виникають під час його проведення або безпосередньо після аборту. Частота їх багато в чому залежить від строку вагітності, при якім був зроблений аборт, і від способу його проведення. Так, ускладнення після аборту, виконаного в строк 9–12 тижнів, зустрічаються в 2, 2 рази частіше, чим при строку 6–8 тижнів. При інструментальному аборті ускладнень буває більше, чим при міні-аборті й медикаментозному аборті.

До рідких ускладнень інструментального аборту відноситься перфорація (прорив стінки) матки й ушкодження органів малого таза й черевної порожнини. Такі ускладнення зустрічаються в 0,01–0,3% випадків і залежно від ступеня ушкодження вимагають консервативного або оперативного лікування.

Більш частим ускладненням є кровотеча, яка може виникати після медичного аборту в результаті того, що в порожнині матки залишилися частини плодового яйця або при поганій скорочувальній здатності м’язів матки (гіпотонії матки). Велика крововтрата може привести до серйозних наслідків, аж до загибелі жінки. Для зупинки кровотечі з порожнини матки видаляють залишки плодового яйця (повторне вискоблювання), переливають кров, призначають засоби, що скорочують м’язи матки ( при скороченні матки кровоносні судини пережимаються й кровотеча зупиняється).

Інфекційні ускладнення при медичних абортах зустрічаються рідко, такі ускладнення – основна причина загибелі жінок під час кримінальних (зроблених поза лікувальною установою) абортів. Інфекційний процес може захоплювати всі стінки матки й переходити на органи малого тазу й черевної порожнини, викликаючи перитоніт (запалення очеревини – оболонки, що вистилає зсередини черевну порожнину) і зараження крові. У деяких випадках інфекційний процес може початися й при проведенні аборту в медичній установі. Як правило, це трапляється в тих випадках, коли жінка страждає якимсь запальним захворюванням жіночих статевих органів або при порушенні відтоку вмісту з порожнини матки при спазмі м’язів шийки матки.

Віддалені наслідки аборту - виникають не відразу, іноді навіть через кілька років. Так, плацентарний поліп розвивається, як правило, зі шматочків, що залишилися в порожнині матки після аборту, ворсистої оболонки, яка проростає елементами сполучної тканини. Це захворювання проявляється повторюваними матковими кровотечами, що підсилюються в дні менструації. Лікування плацентарного поліпа полягає в ретельнім вискоблюванні слизуватої оболонки порожнини матки.

Якщо в жінки до аборту було якесь хронічне запальне захворювання жіночих статевих органів, то після аборту майже завжди відбувається його загострення.

Одним з важких наслідків аборту є вторинна безплідність у результаті зміни гормонального фону. Так, розлади менструального циклу після перенесеного аборту зустрічаються в 6–10% випадків. Після аборту часто виникає таке гормональне захворювання, як ендометріоз матки – розростання усередині м’язового шару матки вкраплень слизуватої оболонки.

Аборт може викликати важкі ускладнення під час наступних вагітностей і в родах. Важке ускладнення пологів – збільшення плаценти спостерігається_ у 4 рази частіше у жінок, що перенесли аборт, у них частіше спостерігаються розриви матки через те що, стінки її в свій час були травмовані під час аборту

Що б не говорили про простоту й легкість аборту – це операція, яка може мати наслідки, що далеко йдуть, як для самої жінки, так і для її майбутніх дітей.