Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (7).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
43.04 Кб
Скачать

8. Ранні аборти серед підлітків.

Понад 3,5 тисячі українок віком від 15 до 17 років штучно перервали вагітність протягом одного лише 2008 року. За той же час 101 аборт зробили дівчата, яким не виповнилося й 14 років, повідомила головний дитячий акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров'я України. Лікарі стверджують, що Україні є одним з лідерів в Європі за кількістю абортів, у тому числі підліткових. Які причини цього? Які соціально-економічні наслідки для України мають ранні аборти серед молоді? Як можна запобігти цьому явищу? 40% українських жінок дітородного віку хоч раз в житті штучно переривали вагітність. Кожен десятий такий випадок стався, коли дівчині ще не виповнилося 19 років. В Європі на тисячу жінок дітородного віку припадає в середньому 5 абортів, а в Україні - 16. І хоча в останнє десятиліття кількість абортів в Україні зменшується, але це не стосується числа підліткових абортів.

- це наслідок їхнього небажання вирішувати свої проблеми (особисті, матеріальні). Неповнолітні батьки вважають, що дитина буде для них тягарем. Аргументація може бути доволі цинічна: я хочу отримати задоволення, брати від життя все, що вона дає, а цього мені не потрібно, мені не треба підгузків, прання дитячих пелюшок. Або ж інше пояснення: ці проблеми, ще навчання, нема де жити, фінансові проблеми, батьки з дому виженуть. Але в обох цих аргументаціях присутній один елемент - дитина розглядається як річ і є тягарем або перешкодою, яку усувають.

На статеве виховання американських школярів виділяться чверть мільярда доларів. Згідно з указом Барака Обами - проект реформи охорони здоров'я в США, в наступні п'ять років на програми статевого виховання школярів виділиться 250 000 000 доларів. Тим часом вчителів попередили про можливе кримінальне переслідуванні за навчання дітей правилам контрацепції. На думку прокурора, статеве виховання заохочує сексуальну активність школярів. Загалом кожен штат відстоює свою політику в цих питаннях. Є навіть суперечки про те, чи можна робити неповнолітній дитині аборт, не повідомляючи про це батькам. Американський союз захисту громадянських свобод навіть подав до суду в одному штаті за те, що перш ніж робити аборт неповнолітній дитині, батькам повідомили та просили їхньої згоди.Безпліддя в переважній більшості є наслідком ранніх абортів.

В Україні вже 15 років існує державна програма планування сім'ї. Вона передбачає навчання викладачів вузів, медичних коледжів, лікарів усіх рівнів з тим, щоб вони допомагали пацієнткам грамотно користуватися контрацептивами, відтак звести до мінімуму кількість незапланованих вагітностей.А от спеціального предмету з сексуального виховання в українських школах немає. Учні кажуть, все залежить від вчителя і його бажання розповісти дітям «про дорослі теми». Кожна п'ята подружня пара в Україні - безплідна, і в 80% безпліддя - це наслідок ранніх абортів. Зараз офіційна статистика показує більше 150 000 на рік. Але і наші співробітники Міністерства охорони здоров'я також згодні з тим, що ця цифра в кілька разів більше, оскільки багато аборти робляться в приватних клініках. Кращий шлях - це зміна ментальності нашого населення. За даними медиків, дві третини підліткових вагітностей закінчуються абортом. Якщо народити дитину наважується одна неповнолітня, то п'ять - штучно переривають вагітність.