Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 1 лекція 1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Участь українських лижників у міжнародних змаганнях, чемпіонатах світу, олімпійських іграх, універсіадах

Про популярність лиж у нас свідчить хоча б той факт, що Федера­ції лижного спорту України була створена десятки років тому. 40 років її очолював Сергій Кирилович Фомін, стільки ж часу професор був завідуючим кафедри лижного спорту Київського інфізу.

Початок олімпійським медалям дав Іван Бяков, який у складі естафетної команди біатлоністів здобув золоту медаль на XI зимових Олімпських іграх 1972 року в Саппоро (Японія), та XII зимових Олімпійських іграх 1976 року в Інсбруку (Австрія).

Маючи титул чемпіона світу 1982 року почин підтримав чернігівець Олександр Батюк на XIV зимових Олімпійських іграх 1984 року у Сараєво (Югославія) в естафеті 4 х 10 км у складі збірної команди здобув срібну медаль.

На XVII зимових Олімпійських іграх 1994 року в м. Ліллехаммері Норвегія) чернігівчанка Валентина Цербе здобула бронзову нагороду в біатлоні в спринтерській гонці.

XVIII зимові Олімпійські ігри 1998 року в м. Ногано (Японія) теж були успішними для лижного спорту. Єдину срібну нагороду для збірної команди України здобула біатлоністка із Сум Олена Петрова в гонці на 15 км.

Протягом багатьох років програма олімпійських змагань з лижних гонок для жінок була набагато просинюю, ніж для чоловіків, а зараз і жінки і чоловіки розігрують, по п'ять комплектів нагород. Представники сильної статі — в гонці на К) км; комбінації В ЯКІЙ враховується резуль­тат показаний на 10 кілометровій дистанції і в гонці на 15 км; гонок на 30 і 50 км і естафеті 4x10 км. Жінки В гонці па 5 км; комбінації 5+10 км; гонках на 15 і 30 км, а також її естафеті 4x5 км.

Якщо розглядати участь спортсменів України в міжнародних зма­ганнях, чемпіонатах світу, чемпіонатах Сиропи, Всесвітніх студентських Універсіадах, етапах Кубка світу, то слід відмітити особливий успіх біатлоністів і лижників-гонщиків.

Видатними біатлоністами були О. Растопін на чемпіонаті світу 1977 р. зайняв 4-те місце, М. Хованський на стані Кубка світу 1981 р. також був четвертим. В. Карленко, який зараз очолює відділ зимових видів спорту Держкомспорту України, неодноразово вигравав міжнародні змагання. Т. Дольний одержав перемогу в м. Белано (Італія) на Всесвітній Універсіаді в гонці на 20 і 10 км, а третю медаль здобув в естафеті у складі радянської команди.

Слід відмітити і значний успіх жінок, так сумчанка Надія Белова неодноразово, у складі збірної команди СРСР здобувала титул чемпіон­ки і призерки світу.

Але значні досягнення для спортсменів України стали можливі тільки з 1992 року, після утворення самостійної держави Україна. Тоді спортсменам не треба було проходити довгий відбір через всесоюзне сито змагань, щоб потрапити до складу збірної команди.

Команда України почала виступати своїм національним складом під жовто-блакитним прапором.

Це участь спортсменів у Всесвітніх Універсіадах 1993 р. в Польщі, 1995 р. в Іспанії, 1997 р. в Кореї, 1999 р. в Словаччині де були здобуті медалі різного ґатунку.

На чемпіонатах Світу, Європи, етанах Кубка світу особливо від­значились біатлоністки. У лижних гонках теж відчувається значний прогрес. На етапах Кубка світу, де в естафеті наші лижниці були шостими. Значно впевненіше почувалися вони й на чемпіонаті світу 1998 р. в Тронхеймі , а на чемпіонаті світу 1999 року Ірина Тараненко-Тереля стала бронзовою призеркою у гонці переслідування.

У XVІІІ-х зимових Олімпійських іграх 1998 року в Ногано (Японія) приймали участі. 56 спортсменів 3 зимових видів спорту і, прапороносцем державного прапора України на параді-відкритті Олімпійських ігор був чернігівець, біатлоніст Андрій Дериземля. До складу команд з лижних видів спорту увійшли слідуючи спортсмени:

Лижні гонки: жінки — І.Тараненко-Тереля, В.Шевченко, Сліпенко (Киів. обл.), М.Пестрякова (Сумська обл.), чоловіки: О. Ушкаленко, Г.Нікон (Сумська обл.), П.Заболотний, М.Артюхов (Київська обл.), О.Заровний (Чернігівська обл.)

Біатлон: жінки: О.Зубрілова (Київська обл.), О.Петрова, Т. Водоп'янова, І. Меркушина (Сумська обл.), Н.Лемеш, В.Цербе-Несіна (Чернігівська обл.), чоловіки: А.Дериземля, Р.Лисенко, В.Деркач (Чернігівська обл.), М.Крупнік (Київська обл.)

Стрибки на лижах з трампліна: І.Козлов (м.Київ), В.Гливко (Київська обл.).

Гірські лижі: Ю.Харівська, М.Скрябін, Ю.Стрижик (Львівська обл.), Ю.Сіпаренко (м.Київ).

Фрістайл: А.Цупер, С.Бут, Н.Шерстньова (Миколаївська обл.), І Козаченко, Ю.Стецько, О.Юнчик(Рівненська обл.), Ю.Клюкова (Івано-Франківська обл.)