Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 1 лекція 1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Розвиток лижного спорту 3 1917 року до великої вітчизняної війни

Масовий розвиток лижного спорту в Росії почався тільки після Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Так з ініціативи В.І. Леніна 22.04.1918 року був створений Всео­буч, частиною якого було фізичне виховання, де особливе місце зайняла фізична підготовка, що дало початок масовому навчанню трудящих лижній справі.

У 1919 році В.І.Ленін приділив увагу на необхідність створення спеціальних частин Червоної Армії. Це питання було винесено на обговорення Ради Оборони і 2-го ЛИПНЯ 1919 року було прийнято постанов) «Про організацію лижних частин». Взимку 1919 року пішли на фронт громадянської війни 6 рот лижними і команди розвідників. У 1920 році— 12 рот лижників діяли на Карельському напрямку. Молоді лиж­ники — бійці Петроградської» військового округу брали участь в лікві­дації Кронштадтського контрреволюційного заколоту восени 1921 року. За бойові дії та героїзм всі бійці нагороджені орденами Красного Пра­пора. Лижний спорт став невід'ємною частиною підготовки червоноармійців.

У 1922 році вперше проводиться першість Червоної Армії. Брало участь 186 лижників з 7 округів. Па дистанції 30 км переможцем став В.Серебряков.

Перша першість СРСР з лижних гонок була проведена у 1924 році. Першим переможцем країни став Д.Васильєв, його результат на 30 км був 2 год. 19 хв. 18 сек. У жінок на дистанції 5 км переможницею стала А.Михайлова-Пенязева її час 25 хв. 59 сек.

1926 рік визначений тим, що до програми першості країни були включені стрибки з трампліна. Переможцем став ленінградець В.Воронов, його результат — 18,5 м. В гонці на 30 км переможцем став Д.Васильєв, у жінок Н.Герасимова-Дубініна.

Більш масовою була першість Червоної Армії. Вперше до програ­ми була включена «гонка патрулів» на 25 км.

У 1930-32 роки був створений комплекс ГПО до якого увійшла і лижна підготовка. Складання нормативів цього комплексу сприяло захопленню широких мас населення спортивною діяльністю.

У Харкові у 1927 році відбулась перша першість України з лижних гонок, а в 1934 році з стрибків з трампліна, лижному двоборству і сла­лому.

У 1936 році був створений Комітет и справах фізичної культури і спорту при Раді Міністрів СРCP, прийнято рішення про створення добровільних спортивних товариств, що дало повий поштовх подальшо­го розвитку лижного спорту.

Цього ж року, у м. Воронежі, вперше були проведені змагання се­ред колгоспних лижників.

Ці роки знаменні науково-дослідною роботою в галузі лижного порту. Виходить перший підручник з лижного спорту для інститутів фізичної культури.

У 1936-37 роках, удосконалюючи поперемінний двокроковий хід лижник Д.Васильєв сприяв популяризації його в статтях, журналах, на учбово-тренувальних зборах. За спортивний період Д.Васильєв вигравав 11 разів звання чемпіона країни.

1939 рік характерний високим зростанням спортивних досягнень, масовим розвитком лижного спорту, рік героїчних подвигів радянських нижників, які стали на захист Вітчизни в війні з білофінами. Особливо відзначились лижні загони студентів Ленінградського інституту фізич­ної культури. З успіхом діяв загін у тилу ворога під командуванням чемпіона СРСР ленінградця В. М'ягкова. Йому посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.