Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Благодатненська с.р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать

Реформування та розвиток підприємства.

Колективне сільськогосподарське підприємство є юридичною особою, структура управління якої, майнові та трудові відносини базуються на принципі членства. Кожний член колективного сільськогосподарського підприємства одночасно є працівником, власником (частини майна і землі) та управлінням (членом загальних зборів).

Отже, формально основні фактори сільськогосподарського виробництва: праця, виробничі ресурси та управління - жорстко поєднані на основі членства. Але таке поєднання є ефективним за умови, коли засновниками сільськогосподарського підприємства виступають одна чи кілька фізичних осіб. В колективному сільськогосподарському підприємстві справжній статус його членів зводиться до того, що вони є не "працюючими власниками", господарями майна і землі, а практично, залишаються найманими працівниками.

Статус члена КСП як найманого працівника обумовлений рядом причин:

кожний член КСП отримує в результаті паювання мізерні частки майна і землі у порівнянні з величиною майнового і земельного масивів господарства;

паювання майна в КСП як спосіб його приватизації здійснене не на користь працездатних його членів. Пенсіонери, які становлять 50 і більше відсотків членів КСП, завдяки великому трудовому стажу отримують значно більші майнові паї, ніж члени КСП працездатного віку;

кожний член КСП має лише один голос на загальних зборах членів КСП, який сам по собі вирішального значення не має;

голова КСП по суті є юридично безправним, він не має права вирішувати без згоди загальних зборів КСП чи зборів уповноважених осіб ключові питання діяльності господарства.

Ці фактори обумовили стан, при якому передані у колективну власність земля і майно є нечітким, а члени КСП - найманими працівниками; обумовили непридатність КСП як виду юридичної особи для діяльності в умовах ринкової економіки.

В процесі реструктуризації КСП досягаються дві важливі мети: долається монополія цього виду юридичних осіб у сфері сільськогосподарського виробництва України; та реформуються відносини власності на майно та землю КСП, оскільки в результаті реструктуризації КСП колективна власність на землю і майно трансформується у приватну власність членів КСП.

Реструктуризація - це здійснення організаційно-економічних, правових або технічних заходів, спрямованих на зміну структури КСП, його управління, форм власності, організаційно-правової форми, які здатні привести підприємство до фінансового оздоровлення, збільшення обсягів конкурентноспроможної продукції, підвищення ефективності виробництва, вдосконалення управління тощо. КСП можуть бути реструктуризовані, реорганізації, ліквідації з ініціативи КСП, ліквідації через процедуру банкрутства, через санацію та через значення інвестора.

Реорганізація - це припинення діяльності підприємства та виникнення на його основі кількох нових юридичних осіб, які стають правонаступниками майна, майнових прав та зобов'язань реорганізованого підприємства.

Загальними зборами КСП "Дружба" Валківського району було прийнято рішення щодо його реорганізації. Вирішено створити на території КСП "Дружба" товариство з обмеженою відповідальністю "Колос" та сільськогосподарський кооператив „Зоря".

Сільськогосподарський виробничий кооператив - це підприємство, створене шляхом добровільного об'єднання фізичних осіб на засадах членства, та об'єднання пайових внесків для участі у спільній сільськогосподарській виробничій діяльності.

Виробничий сільськогосподарський кооператив „Зоря'"' створений фізичними особами, які здійснили вступний внесок у грошовій формі та майновий внесок у вигляді майна, грошей чи майнових прав. За бажанням член кооперативу може внести додатковий пай. Розмір вступних та майнових внесків членів СВК встановлений статутом у рівному для всіх розмірі, величина якого законодавством не визначена.

СВК „Зоря" здійснює свою діяльність на основі статуту. Рішенням засновків щодо створення кооперативу є установчий договір.

Вищим органом управління кооперативом є загальні збори членів кооперативу.

Керівництво поточною діяльністю кооперативом здійснює правління кооперативу на чолі з головою кооперативу.

Кооператив відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним їм майном. Члени кооперативу відповідають тільки в межах майнового внеску.

За підсумками фінансового року частина прибутку, що залишається після сплати податків, інших обов'язкових платежів, розподіляється на: відрахування у фонди кооперативу, кооперативні витрати, які розподіляються між його членами пропорційно трудової та іншої участі членів кооперативу в накопичені доходу на майнові та додаткові паї (до 20 % визначених до розподілу).

При виході члена кооперативу з підприємства, він має право на одержання свого паю у термін, визначений статутом.

СВК „Зоря" створений в південно-східній частині землекористування біля с. Ландишево, в якому мешкає 174 чоловіки, з яких працездатних – 67 чоловік; 23 чоловіки вирішили об'єднати свої земельні та майнові паї для створення кооперативу загальною площею 118,2 га, з них ріллі – 105,3 га. Кооператив буде займатися виробництвом сільськогосподарської продукції та її реалізацією.

З продукції рослинництва кооператив буде вирощувати зернові культури (пшениця, ячмінь) та переробляти зерно на муку. Для одержання продукції тваринництва буде утримуватися 50 голів корів, молоко яких буде перероблятися в інші молочні продукти або реалізовуватися в чистому вигляді.

Кооператив здійснює свою діяльність згідно із законом України „Про сільськогосподарську кооперацію".

Ні всій іншій території реформованого КСП „Дружба" вирішено створити товариство з обмеженою відповідальністю „Колос" на площі 2024,2 га. шляхом об'єднання 406 власників земельних та майнових сертифікатів. Засновниками (учасниками) ТОВ "Колос" є 3 чоловіка, в тому числі і голова правління колишнього КСП.

Товариство з обмеженою відповідальністю - це підприємство, створене на засадах угоди між юридичними особами і (або) громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. Воно має статутний фонд, розділений на частки у розмірах, визначених установчими документами.

Для товариства характерні двохступенева структура управління (загальні збори - виконавча дирекція (директор)), голосування відповідно до розмірів частки учасника в статутному фонді, заборона суміщення посади голови товариства і керівника виконавчого органу.

Учасники товариства несуть відповідальність за його зобов'язаннями тільки у розмірі своєї частки в статутному фонді. Учасник товариства, який систематично не виконує або неналежним чином виконує зобов'язання, або перешкоджає своїми діями досягнення цілей товариства, може бути виключений з товариства за рішенням загальних зборів.

Товариство створюється: на підставі установчого договору між учасниками про його створення, статуту ТОВ (установчі документи). В установчих документах повинен бути визначений вид товариства, предмет та цілі його діяльності, засновників (учасників), найменування та місцезнаходження товариства, розмір і порядок утворення статутного фонду, розмір частки з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, склад на компетенцію загальних зборів, порядок прийняття рішень органами товариства, перелік питань при вирішенні яких потрібна одностайність, порядок внесення змін до установчих документів, порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Товариство може бути створене, якщо його фонд становить не менше 100 розмірів мінімальної заробітної плати.

Учасники товариства не зобов'язані працювати в ньому і здійснюють свої права як рівноправні (пропорційно власній частині у статутному фонді) власники.

Учасники товариства несуть відповідальність у межах їх внесків до статутного фонду.

ТОВ є зручною формою організації с.-г. товариства, насамперед для груп людей, які довіряють один – одному і готові нести однакову відповідальність за діяльність свого підприємства.

429 громадян – власників сертифікатів заключили договори оренди на землю і майно терміном на 10 років.

Всього орендна плата в грошовому виразі складає 405 грн., що становить 1,5% від вартості земельного паю.

В результаті визначення пайового фонду спеціалісти господарства отримали суму пайового фонду в грошовому виразі, тобто без визначених об'єктів майна. Всіх членів КСП було проінформовано, яке конкретне майно складає пайовий фонд, тобто на які активи господарства вони можуть претендувати в разі виходу зі складу підприємства.

В господарстві боргів перед комерційними структурами немає, а борги державі були списані.

На балансі даного господарства було майно соціальної сфери. Воно не підлягає паюванню. Об'єкти соціальної сфери (житловий фонд, школа, дитячий садок, мережа електро-, водопостачання тощо) згідно рішенням загальних зборів КСП і рішення Благодатнецької сільської ради ці об'єкти прийняті на баланс сільської ради.

В зв`язку з Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2000 року № 483 “Про проведення індексації грошової оцінки земель” проведено уточнення грошової оцінки земель (табл 11).

11. Уточнений розрахунок грошової оцінки сільськогосподарських угідь підприємства (Кі = 2,551).

№ пор.

Назва угiдь

Площа за

проектом, га

Грошова оцінка

1 га, грн

Вартiсть всiєї площi, грн

1

Рiлля

1174,6

10596,85

12447060,01

2

Багаторiчнi насадження

3,4

1184,60

4027,64

3

Сiножатi

46,9

2724,47

127777,55

4

Пасовища

158,0

2693,86

425629,25

У с ь о г о

1382,9

х

13004494,45

Середня грошова оцiнка одного гектара сiльськогосподарських угiдь ( С грош. оц. ), грн

х

9403,78

х

Примiтка:

В результаті було визначено, що вартість всієї площі сільськогосподарських угідь КСП «Дружба» складає 13259,83 тис. грн.

Також був розрахований середньозважений балу бонітету агровиробничих груп ґрунтів по господарству (табл. 12).