Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Благодатненська с.р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать

Грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення

Грошова оцінка земель здійснюється для регулювання земельних відносин при передачі землі у власність, спадщину, під заставу, при даруванні, купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди, визначенні ставок земельного податку, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначенні розміру внеску до статутних фондів.

Інформаційною базою для грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення є матеріали державного земельного кадастру (кількісна і якісна характеристика земель, бонітування ґрунтів, економічна оцінка земель), матеріали внутрігосподарського землевпорядкування, матеріали економічної оцінки території.

Грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення (далі - земель) проводиться окремо по орних землях, землях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами за рентним доходом, який формується залежно від якості, місцерозташування та економічної оцінки земель.

Грошова оцінка земель здійснюється послідовно: по Україні, областях, кадастрових і адміністративних районах, сільськогосподарських підприємствах, окремих земельних ділянках.

В основу розрахунку грошової оцінки земель покладений рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної в 1988 році.

Грошова оцінка окремої земельної ділянки (території сільськогосподарських угідь, що знаходяться у власності або користуванні юридичних та фізичних осіб) визначається на основі шкал грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів.

Грошова оцінка орних земель, земель під багаторічними насадженнями, сіножатями, пасовищами по Україні визначається як добуток річного рентного доходу за економічною оцінкою по виробництву зернових культур, ціни на зерно і терміну його капіталізації за формулою:

Гоз = Рздн * Ц * Тк , де

Гоз – грошова оцінка гектара орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами (у гривнях);

Рздн – загальний рентний доход на орних землях під багаторічними насадженнями, природними сіножатями і пасовищами (у центнерах);

Ц – ціна центнера зерна (у гривнях)

Тк – термін капіталізації рентного доходу (в роках), який встановлюється на рівні 33 роки.

В КСП «Дружба» було виконано зведений розрахунок грошової оцінки сільськогосподарських угідь, наведений у табл. 10.

10. Зведений розрахунок грошової оцінки сільськогосподарських угідь

Назва угідь

Площа, га

Грошова оцінка 1 га, грн.

Загальна вартість, тис. грн.

Рiлля

1174,6

4154

4879,3

Багаторiчнi насадження

3,4

4698

15,9

Сiножатi

46,9

1068

50,1

Пасовища

158,0

1056

166,8

Всього с/г угідь

1382,9

5112,1

Паювання земель колективної власності.

Паювання сільськогосподарських угідь - це визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або іншого не­державного сільськогосподарського підприємства без виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості).

Воно здійснюється відповідно до указів Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 р та "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" від 8 серпня 1995 року за рішенням трудових колективів на добровільних засадах.

При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства є рівними.

Земельна частка (пай) - умовна частка землі, визначена у результаті поділу земель, переданих у колективну власність серед членів сільськогодарського підприємства.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Для здійснення паювання земель в КСП "Дружба" Валківського району Харківської області була створена комісія з числа його працівників, яка була затверджена загальними зборами членів підприємства.

Для розрахунку вартості земельної частки (паю) та визначення її розміру в кадастрових гектарах були використані такі показники:

площа сільськогосподарських угідь, переданих підприємству у колективну власність: становить в КСП '"Дружба" 1382,9га, в тому числі ріллі - 1174,6 га, багаторічних насаджень - 3,4 га, сіножаті - 46,9 га, пасовищ - 158,0 га;

грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення – 13004,49 тис. грн.;

кількість пайовиків, які мають право на земельну частку (пай) - 429 осіб.

Наказом Державний комітет по земельних ресурсах України від 20 лютого 1996 року №11 затвердив методичні рекомендації щодо паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам, згідно з яким вартість земельної частки (паю) розраховується за формулою:

Вз.ч. = Гоз : Кос , де

Вз.ч - вартість земельної частки (у гривнях);

Гоз - грошова оцінка сільськогосподарських угідь і переданих у колективну власність підприємству (у гривнях);

Кос - кількість осіб, які мають право на земельну частку (пай).

Вартість земельної частки (паю) становить 30,31 тис. грн. Середня грошова оцінка 1 га сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність підприємству, розраховується за формулою:

Г03(с) = Гоз: Пзвк = 13004494,45 : 1382,9 = 9403,78 (грн.), де

Г03(с) - середня грошова оцінка 1 га сільськогосподарських угідь по підприємству, переданих у колективну власність, у гривнях;

Гоз - грошова оцінка сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність підприємству, у гривнях.

Пзвк - площа сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність підприємству, у гектарах

Розмір земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах збчислюється за формулою:

Рзч = Взч: Г03(С) = 30313,5 : 9403,78= 3,23 (кад. га.), де

Рзч - розмір земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах.

Обчислені комісією розміри земельної частки (паю) затвердженії Валківською районною державною адміністрацією.

Після затвердження результатів паювання земель Валківська райдержадміністрація видала (з одночасною реєстрацією) кожному члену КСП «Дружба» Сертифікат на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка.