Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Благодатненська с.р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать

2.3. Ґрунтовий покрив

Ґрунтовий покрив зкмлекористування сільської ради різноманітний. Вирощуванняям виявлені і обчисленні та винесені на ґрунтовий план ґрунтові види, які об’єднані в 19 агровиробничих груп.

В групи об’єднані ґрунти, які близькі за своїм походженням, умовами залягання та можливостям використання в сільськогосподарському виробництві.

Найбільш розповсюджені в межах сільської ради агровиробничі групи : на рівнинних слабохвилястих плато і привододільних схилах – чорноземи типові середньогумусні легкосуглинисті (54 л) та чорноземи типові слабозмиті легкосуглинисті (55 л).

На прибалкових схилах і берегах балок залягають переважно чорноземи типові слабозмиті важкосуглинисті (55 л) і чорноземи типові середньозмиті легкосу- глинисті (56 л).

По днищу балок розміщені лучно-болотні і болотні середньосуглинисті легкосуглинисті грунти (141 л), а по днищу балок з глибоким заляганням грунтових вод чорноземи намиті опідзолені і легкосуглинисті (208 л).

Склад агровиробничих груп ґрунтів приведена в таблиці 5.

5. Склад агровиробничих груп ґрунтів

Шифр агрогрупи

Назва групи

49

Чорноземи опідзолені слабозмиті важкосуглинкові, легкоглинисті

50

Чорноземи опідзолені середньозмиті середньосуглинкові

51

Чорноземи опідзолені сильнозмиті середньосуглинкові

54

Чорноземи типові потужні середньогумусні легкоглинисті

55

Чорноземи типові потужні слабозмиті важкосуглинкові легкоглинисті

56

Чорноземи типові середньозмиті легкоглинисті

141

Заплавні болотні неосушені ґрунти, лучно-болотні ґрунти

208

Намиті опідзолені легкоглинисті ґрунти

2.4. Гідрографія

Гідрографічна мережа на території сільської ради представлена уголовинами стоку, балками і річкою Орчик. Під водою зайнято 9,2 га., в тому числі під річкою Орчик 2,8 га., під ставками 6,4 га. Русло річки на території сільської ради помірно-звивесте , ширина його коливається від 6 до 10м., найбільша глибина досягає – 15 м. Загальна протяжність річки 450 м. Живлення річки і ставків здійснюється за рахунок ґрунтових вод та атмосферних опадів.

2.5. Рослинність

Природний травостійу господарстві зберігся на схилах, днищах балок та поймі річки Орчик. Видовий склад травостою, ступінь покриття та його стан знаходяться в прямій залежності від ґрунтового покриву, водного режиму, експозиції схилів і характеру використання угідь.

Рослинний покрив пасовищ, які розміщені на схилах балок, представлений в основному різнотравно-злаковою різновидністю.

Проектне покриття травостою складає 40%, урожайність зеленої маси складає 30 – 35 ц/га.

По днищу балок, на вирівняних ділянках заплави річки Орчик переважає різнотравно-злакова різновидність. Урожайність зеленої маси складає 70-75 га.

Дерево-чагарникова рослинність представлена наступними видами насаджень: полезахисними, прибалковими лісосмугами, лісосмугами біля господарських дворів, суцільними лісонасадженнями по бровках балок тощо. Їх загальна площа складає 105,8 га.

Виходячи з цих площ лісонасаджень і площі лісів держлісфонду (їх загальна площа 43,0 га), загальна лісистість господарства складає до 5%, а полезахисна лісистість – до 1,9%.

Полезахисні лісосмуги розміщені по межах полів польових сівозмін. Протяжність їх значна, але вони ще не створюють закінченої системи лісосмуг.

Прибалкові лісосмуги розміщені вздовж бровок балок, більша їх частина знаходиться у незадовільному стані.