Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Вихідні дані для курсової роботи

Вихідними даними для складання курсової роботи з регіонального лісівництва є матеріали лісовпорядкування лісгоспів, розташованих в різних лісівничо-типологічних областях України. Кожному студенту надаються дані з трьох конкретних лісогосподарських підприємств.

Об’єктом для проектування лісогосподарських заходів є компактні ділянки, що складаються з таксаційних виділів одного типу лісу, характерних для умов підприємства. На території обраної ділянки насадження, повинні бути представлені різними породами та деревостанами різного віку рівномірно по кожному з класів віку.

У процесі відбору матеріалу для курсової роботи необхідно:

- За матеріалами лісовпорядкування та інших джерел вказати особливості природних умов району, лісгоспу: рельєф, ґрунти, кліматичні та гідрологічні умови.

- Проаналізувати економічну характеристику району розташування лісгоспу: щільність населеність і зайнятість населення у лісовій галузі, розвиток промисловості та сільського господарства, потребу у деревині від усіх видів користування, транспортні шляхи.

- Визначити основні показники, що характеризують лісовий фонд лісництва (розподіл загальної площі за категоріями земель) та площу, вкриту лісом (породи, бонітети, запаси, повноти, типи лісу). Проаналізувати вікову структуру лісового фонду.

- Сформувати повидільну базу даних насаджень лісництв згідно індивідуального завдання.

Виконання курсової роботи передбачає здійснення розрахунків і заповнення ряду відомостей (форм, таблиць), які повинні бути розміщені у відповідних розділах проекту.

СХЕМА РОЗМІЩЕННЯ МАТЕРІАЛУ В КУРСОВІЙ РОБОТІ

Вступ.У вступній частині необхідно стисло описати регіональні особливості лісів України та відмінні риси систем ведення лісового господарства в різних лісотипологічних областях.

Розділ 1. Дослідна частина.Дослідна частина роботи присвячена виконанню розрахунків лісокліматичних показників, аналізу лісового фонду держлісгоспів, вивченню типологічного потенціалу лісів, формуванню макрокомплексів та впровадженню угрупувань типів лісу.

Розділ 2. Проектна частина. Присвячується обґрунтуванню та безпосередньому проектуванню систем лісогосподарських заходів з урахуванням особливостей регіону.

Розділ 3. Аналітична частина.На підставі даних, отриманих у розділі 2 наводиться порівняльний аналіз систем ведення лісового господарства регіонів.

Розділ 1. Загальна характеристика регіонів дослідження.

1.1. Характеристика природних та економічних умов лісогосподарських підприємств різних регіонів

У цьому розділі потрібно дати природну та економічну характеристику районів розміщення лісогосподарських підприємств.

Обов’язково треба вказати назву підприємств та їх підпорядкованість одне одному у такому порядку: лісництво – лісгосп – обласне управління. Також необхідно навести відповідну інформацію згідно з варіантом роботи (табл. 1).

Таблиця 1

Загальна характеристика підприємств

пор.

Варіант

Область

Лісництво

Площа, га

Лісистість, %

1

2

3

4

5

6

1.2. Характеристика лісового фонду підприємств лісового господарства

Характеристика лісового фонду лісництв, на базі яких проводиться проектування, наводиться в текстовому виді із залученням необхідного цифрового матеріалу. Перш за все наводять дані щодо розподілу загальної площі лісгоспу на лісову та нелісову. Коротко характеризують ці види земель лісового фонду.

Провести розділ площі лісництв (вказаних у варіантах) за представленими типами лісу в межах цих лісництв.

1.2. Загальна характеристика лісорослинних умов регіонів дослідження.

1.2.1 Характеристика кліматичних умов районів, що досліджуються.

Опис кліматичних умов району розташування лісництв описується згідно матеріалів лісовпорядкування або інших літературних джерел. В характеристиці наводяться данні багаторічних метеорологічних спостережень за температурою, кількістю опадів впродовж року. На основі отриманих данних будується кліматодіаграма за Вальтером. За допомогою відповідного графіку розкривають особливості кліматичних ресурсів та їх сезонну динаміку. При побудові діаграми особливу увагу звертають на посушливі періоди та їх впливи на формування типів лісу і продуктивність насаджень.