Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліс. розс.До Метод. вказ.2010.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

4.3. Розрахунок кількості і вартості садивного матеріалу

для шкіл розсадника

Назва породи

Вік, років

Площа садін­ня, га

Схема розмі­щення, м

Потреба в сіян­цях (живцях), тис.шт.

Прейску­рантна вар­тість 1 тис.шт, грн

Загальна вартість садивного матеріа­лу, грн.

на 1 га

на

площу поля

1

2

3

4

5

6

7

8

Сосна звичайна

І. Деревна школа

Яблуня

II. Плодова школа

Усього:

У колонці 2 указується вік сіянців (живців), які висаджуються в шкільні відділення; дані для колонок 3,4 переносяться з табл.2.2, дані для колонки 7 беруться за діючими цінами на сади­вний матеріал. Загальна вартість садивного матеріалу (кол.8) визначається мно­женням даних колонок 6 і 7.

4.3. Виробнича собівартість і план реалізації продукції розсадника

4.3.1. Собівартість вирощування садивного матеріалу

Всі виробничі затрати у розсаднику повинні окуповуватись прибутком від щорічної реалізації вирощуваного садивного матеріалу, - різницею між собівартістю продукції і відпускною ціною. Собівартість садивного матеріалу складається з прямих виробничих витрат, загально виробничих і адміністративно-управлінських витрат.

Прямі виробничі витрати визначаються по кожному виду садивного матеріалу і по кожній породі окремо і включають:

- вартість насіння і щорічні витрати на підготовку його до висіву (табл..4.1, 4.2.);

- вартість сіянців для закладання деревної і плодової школи чи вартість укорінених (не укорінених) живців чи сіянців для закладання маточної плантації (табл..4.3);

- вартість допоміжних матеріалів (добрив, піску для стратифікації, насіння для сидератів, пестицидів для протравлювання насіння та боротьби з хворобами і шкідниками у посівному і шкільному відділеннях, тирси для мульчування посівів та ін. – табл..4.5.);

- заробітну плату з нарахуваннями (табл. 4.4,кол.12.);

- вартість машино-змін і коне-днів (табл. 4.4,кол.11і 13.).

Виробнича собівартість вирощування садивного матеріалу визначається калькуляцією затрат (табл.4.6.).

4.6. Калькуляція виробничої собівартості продукції розсадника

Перші чотири колонки таблиці заповнюються на основі даних табл. 2.1. Для колонок 5,9 дані беруться з табл. 4.4 (кол.5,11), для колонки 8 – з табл..4.5. .Вартість по­сівного матеріалу (кол.7) складається з вартості насіння (табл. 4.1) і витрат на зберігання і підготовку до сівби (табл. 4.2). Вартість садивного матеріалу для шкіл розсадника переноситься з табл. 4.3. Нарахування на зарплату (кол.6) у проекті можна прийняти у розмірі 10%. Прямі витрати (кол.10) визначаються як сума даних кол 5,6,7,8 і 9, а накладні витрати (кол.11) можна прийняти в розмірі 30% від суми прямих витрат. Сума прямих і накладних витрат становить виро­бничу собівартість продукції (кол.12). Діленням виробничої собівартості на кількість садивного матеріалу (кол.4), який реалізується щороку, одержують виробничу собівартість одиниці товарної продукції.