Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліс. розс.До Метод. вказ.2010.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

4.5. Розрахунок потреби і вартості допоміжних матеріалів

Назва матеріалу

Одиниця

виміру

Потреба

Ціна за оди­ницю, грн.

Вартість, грн.

1

2

3

4

5

І. Посівне відділення

Сосна звичайна

Аміачна селітра т

Усього:

Дуб звичайний

Насіння сидератів т

Усього:

II. Деревна школа

Тополя пірамідальна

Суперфосфат гранульо- т

ваний

Усього:

III. Плодова школа

Вишня

Садовий вар

Усього:

4.2. Вирощування саджанців деревних і плодових порід

4.2.1. Види вирощуваного у розсаднику великомірного садивного матеріалу і вимоги до нього

Наводиться вид садивного матеріалу для садіння у деревну (декоративну) і плодову школи (1-2-річні сіянці певних порід, укорінені живці тополі, верби чи ін.), вимоги (розміри, стан), спосіб отримання і зберігання. Пояснюється, рослини яких порід служать в якості підщеп і прищеп у плодовій школі.

4.2.2. Вирощування саджанців у деревній школі

Описуються детально всі прийоми – особливості обробітку грунту і внесення добрив з приведенням машин і знарядь, підготовка сіянців до садіння, строки і правила садіння у школу. Якщо саджанці вирощуються для лісонасаджень, схеми розміщення рослин на полі застосовують наступні: 90-80-90см; 90-40-40-90; 90-20-20-20-20-90см. В ряду сіянці висаджують через 15, 20, чи 25 см (саджалками СШН-3, СШП-5,3). Якщо саджанці вирощуються для озеленення, можна застосувати схему 0,8-1,2х0,3-0,5 м. Коротко описуються догляди за ґрунтом і рослинами, підживлення, боротьба з шкідниками і хворобами. Для озеленення у саджанців формують крони – приводяться правила формування. Якщо вирощуються 8-10-річні саджанці, приводиться схема розміщення рослин у другій школі і техніка пересадки саджанців при перешколюванні. Описуються завершальні прийоми – викопування саджанців восени під час листопаду або навесні до набубнявіння бруньок ( машиною ВМ-1,25 або плугом ВПН-2 чи ін.) і спосіб зберігання і транспортування.

4.2.3. Вирощування плодових саджанців і створення маточної плантації

Додатково до агротехнічних прийомів у деревній школі пояснюється спосіб вегетативного розмноження, який застосовується. Приводяться вимоги до підщеп (порода і вік сіянців, будова кореневих систем, висота надземної частини і діаметр кореневої шийки). З врахуванням лісорослинної зони, породи та інших умов, вибираються строки і спосіб садіння підщеп. Коротко описується підго­товка підщеп до садіння, а потім до окулірування, технологія окулірування, види і строки догляду за стовбурцями і кронами окулянтів першого і другого року вирощування, а також за грунтом. Наводяться основні машини і знаряддя механізованого садіння і доглядів.

Для маточної плантації характеризується вихідний матеріал (неукорінені чи укорінені черенки, сіянці), указуються види і частота доглядів, строки заго­тівлі черенків, їх розміри в залежності від призначення (для створення лісокультур, маточних плантацій, укорінення та ін.), строк експлуатації маточних плантацій.

За формою табл. 4.3 розраховується потреба і вартість садивного матеріалу для закладки деревної, плодової школи і маточної плантації.