Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_pr_ta / Лаб_та_пр_1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Запуск програми

Пробний запуск програми можна виконати безпосередньо з Delphi, не завершуючи роботу із середовищем розробки. Для цього потрібно з меню Run вибрати команду Run або клацнути на відповідній кнопці панелі інструментів Debug (рис. 24).

Рис. 24.Запуск програми із середовища розробки

Внесення змін

Щоб внести зміни в програму, потрібно запустити Delphi і відкрити відповідний проект. Зробити це можна звичайним способом, вибравши з меню File команду Open Project. Можна також скористатися командою Reopen з меню File. При виборі команди Reopen відкривається список проектів, над якими програміст працював останнім часом.

Варто звернути увагу на те, що для додавання в програму процедури обробки події потрібно у вікні Object Inspector вибрати компонент, для якого створюється процедура, потім на вкладці Events вибрати подію і зробити подвійного щиглика в поле імені процедури. Delphi сформує шаблон процедури обробки події. Після цього можна вводити інструкції, що реалізують процедуру обробки.

Після внесення змін проект варто зберегти. Для цього потрібно з меню File вибрати команду Save all.

Остаточне настроювання додатка

Після того як програма налагоджена, необхідно виконати її остаточне настроювання, тобто задати назва програми і вибрати значок, що буде зображувати файл додатка, що виконується, у папці або на робочому столі, а також на панелі задач під час роботи програми. Настроювання додатка виконується на вкладці Application діалогового вікна Project Options (рис. 25), що з'являється в результаті вибору з меню Project команди Options. У поле Title треба ввести назву додатка. Текст, що буде введений у це поле, буде виведений на панелі задач Windows, поруч зі значком, що зображує працюючу програму.

Рис. 25. Використовуючи вкладку Application, можна задати значок і назва програми

Щоб призначити додаткові значок, відмінний від стандартного, потрібно клацнути мишею на кнопці Load Icon. Потім, використовуючи стандартне вікно перегляду папок, знайти підходящий значок (значки зберігаються у файлах з розширенням ico).

Створення значка для додатка

До складу Delphi входить програма Image Editor (Редактор зображень), за допомогою якої програміст може створити для свого додатка унікальний значок. Запускається Image Editor вибором відповідної команди з меню Tools або з Windows — командою Пуск | Програми Borland Delphi 7 | Image Editor.

Щоб почати роботу з створенню нового значка, потрібно з меню File вибрати команду New, а зі списку, що з'явився - опцію Icon File.

Після вибору типу створюваного файлу відкривається вікно Icon Properties, у якому необхідно вибрати характеристики створюваного значка: size (Розмір) — 32x32 (стандартний розмір значків Windows) і Colors (Палітра) — 16 квітів. У результаті натискання кнопки ОК відкривається вікно Icon1.ico, у якому можна, використовуючи стандартні інструменти і палітру, намалювати потрібний значок. Процес малювання в Image Editor практично нічим не відрізняється від процесу створення картинки в звичайному графічному редакторі, наприклад, у Microsoft Paint. Однак є одна тонкість. Первісне поле зображення зафарбоване "прозорим" (transparent) кольором. Якщо значок намалювати на цьому тлі, то при його виведення частини полючи зображення, зафарбовані "прозорим" кольором, приймуть колір тла, на якому буде знаходитися значок. У процесі створення картинки можна видалити (стерти) помилково намальовані елементи, зафарбувавши їх прозорим кольором, якому на палітрі відповідає лівий квадрат у нижньому ряді. Крім "прозорого" кольору, у палітрі є "інверсний" колір. Намальовані цим кольором частини малюнка при виведення на екран офарблюються інверсним кольором щодо кольору тла. Зберігається створений значок звичайним образом, тобто вибором з меню File команди Save.

Соседние файлы в папке lab_pr_ta