Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_pr_ta / Лаб_та_пр_1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Збереження проекту

Проект — це набір файлів, використовуючи які компілятор створює файл програми, що виконується, (Ехе-файл). У найпростішому випадку проект складається з файлу опису проекту (DOF-файл), файлу головного модуля (DPR-файл), файлу ресурсів (RES-файл), файлу опису форми (DFM-файл), файлу модуля форми, у якому знаходяться основний код додатка, у тому числі функції обробки подій на компонентах форми (PAS-файл), файл конфігурації (CFG-файл).

Щоб зберегти проект, потрібно з меню File вибрати команду Save Project As. Якщо проект ще жодного разу не був збережений, то Delphi спочатку запропонує зберегти модуль (уміст вікна редактори коду), тому на екрані з'явиться вікно Save Unitl As. У цьому вікні (рис. 19) треба вибрати папку, призначену для файлів проекту, і ввести ім'я модуля. Після натискання кнопки Зберегти, з'являється наступне вікно (рис. 20), у якому необхідно ввести ім'я файлу проекту.

Рис. 19. Збереження модуля форми

Рис. 20. Збереження проекту

Зверніть увагу на те, імена файлів модуля (pas-файл) і проекту (dpr-файл) повинні бути різними. Ім'я генеруємого компілятором файлу, що виконується, збігається з ім'ям проекту. Тому файлові проекту варто привласнити таке ім'я, що, на вашу думку, повинний мати файл програми, що виконується, а файлові модуля - яке-небудь інше ім'я, наприклад, отримане шляхом додавання до імені файлу проекту порядкового номера модуля.

У звязку з тим, що проект являє собою набір файлів, то рекомендується для кожного проекту створювати окрему папку.

Компіляція

Компіляція — це процес перетворення вихідної програми в таку, що виконується. Процес компіляції складається з двох етапів. На першому етапі виконується перевірка тексту програми на відсутність помилок, на другому — генерується програма, що виконується, (ехе-файл).

Після введення тексту функції обробки події і збереження проекту можна з меню Project вибрати команду Compile і виконати компіляцію. Процес і результат компіляції відбивають у діалоговому вікні Compiling (РИС. 21). У це вікно компілятор виводить помилки (Errors), попереджень (warnings) і підказок (Hints). Самі повідомлення про помилки, попередження і підказки відображаються в нижній частині вікна редактори коду (рис. 22).

Рис. 21. Результат компіляції

Якщо під час компіляції вікна Compiling на екрані нема, то виберіть з меню Tools команду Environment options і на вкладці Preferences встановіть у включений стан перемикач Show compiler progress.

Рис. 22. Повідомлення компілятора про виявлені помилки

Помилки

Компілятор генерує програму, що виконується, лише в тому випадку, якщо вихідний текст не містить синтаксичних помилок. У більшості випадків у тільки що набраній програмі є помилки. Програміст повинний їх усунути. Щоб перейти до фрагмента коду, що містить помилку, треба установити курсор у рядок з повідомленням про помилку і з контекстного меню (рис. 23) вибрати команду Edit source.

Процес усунення помилок носить ітераційний характер. Звичайно спочатку усуваються найбільш очевидні помилки, наприклад, декларуються неоголошені перемінні. Після чергового внесення змін у текст програми виконується повторна компіляція. Варто враховувати той факт, що компілятор не завжди може точно локалізувати помилку. Тому, аналізуючи фрагмент програми, що, на думку компілятора, містить помилку, потрібно звертати увагу не тільки на той фрагмент коду, на який компілятор установив курсор, але і на той, котрий знаходиться в попередньому рядку.

У табл. 3 перераховані найбільш типові помилки і відповідні їм повідомлення компілятора.

Таблиця 3. Повідомлення компілятора про помилки

Повідомлення

Ймовірна причина

Missing operator or semicolon (Відсутній оператор або крапка з коми)

Після інструкції не поставлена крапка з коми

Рис. 23. Перехід до фрагмента програми, що містить помилку

Якщо компілятор знайшов досить багато помилок, то перегляньте всі повідомлення, треба усунути спочатку найбільш очевидні помилки і виконати повторну компіляцію. Цілком імовірно, що після цього кількість помилок значно зменшиться. Це підрозумівається особливостями синтаксису мови, коли одна незначна помилка може "тягти" за собою досить велика кількість інших.

Якщо в програмі немає синтаксичних помилок, компілятор створює файл програми, що виконується. Ім'я файлу, що виконується, таке ж, як і у файлу проекту, а розширення - exe. Delphi поміщає файл, що виконується, у той же каталог, де знаходиться файл проекту.

Соседние файлы в папке lab_pr_ta