Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_pr_ta / Лаб_та_пр_3.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
292.35 Кб
Скачать

9

Лабораторна робота №3 Тема роботи: створення найпростішої програми для лінійного алгоритму.

Мета роботи: Отримати навики по створенню лінійних програм у середовищі Delphi.

Рекомендована література:

  1. Симонович С.В., Евсеев Г.А. Занимательное программирование:Delphi. – М.: АСТ-Пресс Книга; Издательство «Развитие», 2003. – 368 с.

  2. Кен Хендерсон. Руководство Разработчика баз данных в Delphi2. – К. Диалектика, 1997, - 543 с.

Контрольні запитання:

  1. Що собою представляє Delphi як програмний продукт?

  2. Яка спрощена схема створення додатка в Delphi?

  3. Що таке проект? Які розширення мають файли, що входять у проект (до, після компіляції)?

  4. Що таке інспектор об'єктів?

  5. Для чого потрібна палітра компонентів користувальницького інтерфейсу?

  6. Яка мова програмування використовується в Delphi? Які його особливості?

  7. Які прості типи даних використовується в мові OBJECT PASCAL?

  8. Опишіть структуру програм у DELPHI?

  9. Який тип даних використовується у компоненті TEdit?

  10. За допомогою яких функцій відбуваеться перетворення типів при введенні-виведенні у DELPHI?

Хід роботи.

Ознайомтесь з теоретичними відомостями та створіть проект для лабораторної роботи №3. Звіт до лабораторної роботи повинен сладатися з коротких теоретичних відомостей, відповідей до контрольних запитань та програми.

Теоретичні відомості.

1. Інтегроване середовище розроблювача delphi

Середовище DELPHI візуально реалізується у вигляді декількох одночасно розкритих на екрані монітора вікон. Кількість, розташування, розмір і вид вікон може змінюватись програмістом у залежності від його поточних потреб, що значно підвищує продуктивність роботи.

Головне вікно завжди присутнє на екрані і призначено для керування процесом створення програми. Основне меню містить усі необхідні засоби для керування проектом. Піктограми полегшують доступ до найбільш часто застосовуваних команд основного меню. Через меню компонентів здійснюється доступ до набору стандартних сервісних програм середовища DELPHI, що описують деякий візуальний елемент (компонент), поміщений програмістом у вікно форми. Кожен компонент має визначений набір властивостей (параметрів), що програміст може задавати. Наприклад, колір, заголовок вікна, напис на кнопці, розмір і тип шрифту й ін.

Вікно інспектора об'єктів (викликається за допомогою клавіші F11) призначено для зміни властивостей компонента, сторінка Events (Події) - для визначення реакції компонента на ту або іншу подію (наприклад, натискання визначеної клавіші або клацання мишею по кнопці).

Вікно форми являє собою проект Windows-вікна програми. У це вікно в процесі написання програми поміщаються необхідні компоненти. Причому при виконанні програми поміщені компоненти будуть мати той же вид, що і на етапі проектування.

Вікно тексту програми призначено перегляду, написання і редагування тексту програми. У системі DELPHI використовується мова програмування Object Pascal. При первісному завантаженні у вікні тексту програми знаходиться текст, що містить мінімальний набір операторів для нормального функціонування порожньої форми як Windows-вікно. При приміщенні деякого компонента у вікно форми текст програми автоматично доповнюється описом необхідних для його роботи бібліотек стандартних програм (розділ uses) і типів перемінних (розділ type).

Програма в середовищі DELPHI складається як опис алгоритмів, який необхідно виконати, якщо виникає визначена подія, зв'язана з формою. Для кожного оброблюваного у формі події, за допомогою сторінки Events інспектора об'єктів у тексті програми організується процедура (procedure), між ключовими словами begin і end якої програміст записує мовою Object Pascal необхідний алгоритм.

Переключення між вікном форми і вікном тексту програми здійснюється за допомогою клавіші F12.

Соседние файлы в папке lab_pr_ta