Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_pr_ta / Лаб_та_пр_1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Редактор коду

Редактор коду виділяє ключові слова мови програмування (procedure, var, begin, end, if і ін.) напівжирним шрифтом, що робить текст програми більш виразним і полегшує сприйняття структури програми. Крім ключових слів редактор коду виділяє курсивом коментарі.

Рис. 10. Шаблон процедури обробки події, які сгенеровані Delphi

  У процесі розробки програми часто виникає необхідність переключення між вікном редактора коду і вікном форми. Зробити це можна за допомогою командної кнопки Toglle Form/Unit, що знаходиться на панелі інструментів View (рис. 11), або натиснувши клавішу <F12>. На цій же панелі інструментів знаходяться командні кнопки View Unit і View Form, використовуючи які можна вибрати потрібний модуль або форму у випадку, якщо проект складається з декількох модулів або форм.

Рис. 11. Панель інструментів View

Система підказок

У процесі набору тексту програми редактор коду виводить довідкову інформацію про параметри процедур і функцій, про властивості і методи об'єктів. Наприклад, якщо у вікні редактора коду набрати MessageDig (ім'я функції, що виводить на екран вікно повідомлення) і відкриваючу дужку, то на екрані з'явиться вікно підказки, у якому будуть перераховані параметри функції MessageDig із указівкою їхнього типу (рис. 12). Один з параметрів виділений напівжирним. Так редактор підказує програмістові, який параметр він повинний уводити. Після набору параметра і коми у вікні підказки буде виділений наступний параметр. І так доти, поки не будуть зазначені всі параметри.

Для об'єктів редактор коду виводить список властивостей і методів. Як тільки програміст набере ім'я об'єкта (компонента) і крапку, так відразу на екрані з'являється вікно підказки — список властивостей і методів цього об'єкта (рис. 13). Перейти до потрібного елемента списку можна за допомогою клавіш переміщення курсору або набравши на клавіатурі трохи перших букв імені потрібної властивості або методу. Після того як буде обраний потрібний елемент списку і натиснута клавіша <Enter>, обране властивість або метод будуть вставлені в текст програми.

Система підказок істотно полегшує процес підготовки тексту програми, рятує від рутини. Крім того, якщо під час набору програми підказка не з'явилася, це значить, що програміст припуститися помилки: швидше за все, невірно набрав ім'я процедури або функції.

Навігатор коду

Вікно редактора коду розділено на двох частин (рис. 14). У правій частині знаходиться текст програми. Ліва частина, що називається навігатор коду (Code Explorer), полегшує навігацію по тексту (кодові) програми. В ієрархічному списку, структура якого залежить від проекту, над яким йде робота, перераховані форми проекту, їхні компоненти, процедури обробки подій, функції, процедури, глобальні перемінні і константи. Вибравши відповідний елемент списку, можна швидко перейти до потрібного фрагмента коду.

Вікно навігатора коду можна закрити звичайним образом. Якщо вікно навігатора коду не доступно, то для того, щоб воно з'явилося на екрані, потрібно з меню View вибрати команду Code Explorer.

Рис. 12. Приклад підказки

Рис. 13. Редактор коду автоматично виводить список властивостей і методів об'єкта (компонента)

Рис. 14. Вікно Code Explorer полегшує навігацію по тексту програми

Соседние файлы в папке lab_pr_ta