Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
/ стандартніе и служебніе.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Малювання графічних об'єктів

Основним інструментом для створення і редагування зображень у редакторі Paint є миша. Малювання графічних об'єктів від руки виконується курсором миші при натиснутій лівій клавіші. Вони є графічними тільки при завданні їхніх розмірів і властивостей, по закінченні роботи з малюнками вони миттєво перетворяться в растрову форму і не можуть бути виділені з загальної маси крапок і ліній, наприклад, для редагування. Можливо тільки зміна розміру малюнка в цілому.

Перед початком роботи з зображеннями потрібно вивести на екран панель інструментів і палітру квітів командами Вид\Набор инструментов і Вид\Палитра. При введенні тексту також виводиться панель атрибутів тексту (Вид\Панель атрибутов текста), у якій задаються тип і розмір шрифту.

Для створення більшості об'єктів необхідно виконати наступні дії:

  • вибрати інструмент (Олівець, Лінія, Еліпс, Крива і т.д.);

  • вибрати параметри інструмента (товщину ліній, колір, заливання);

  • установити курсор у вихідну точку (початок лінії, вершину прямокутника) і натиснути ліву клавішу;

  • утримуючи ліву клавішу, перемістити курсор до кінцевої крапки об'єкта. Якщо при цьому утримувати клавішу Shift, будуть створюватися правильні фігури – лінії з визначеним нахилом, квадрати, окружності;

  • відпустити клавішу миші, тим самим зафіксувавши малювання чи об'єкта етап його створення.

Робота з фрагментом зображення

Однієї з можливостей програми Paint є робота з областю зображення. Для цього необхідну область потрібно виділити або у формі прямокутника, або вільно обвести її границі (перші два інструменти в наборі). Виділена область має границі у виді штрихової лінії і вісім маркерів (по кутах і серединам сторін), за допомогою яких можна змінювати розмір виділеного фрагмента. Для цього потрібно установити курсор на маркер, коли він перетвориться в двунаправліну стрільцю, натиснути ліву клавішу і, не відпускаючи її, перемістити границю в потрібну сторону. Якщо покажчик миші знаходиться в інших місцях виділеного фрагмента, то курсор перетвориться в хрестовину з чотирма спрямованими стрільцями. У цьому випадку, натиснувши ліву клавішу миші, можна перенести виділений фрагмент в інше місце екрана.

Поворот відображення області зображення виконується відповідними командами пункту рядка меню Рисунок: Отразить-Повернуть і Растянуть-Наклонить. За допомогою команди Растянуть-Наклонить можна також чи зменшити збільшити розміри малюнка на задану кількість відсотків (окремо - по горизонталі і по вертикалі). Для зміни розмірів об'єкта використовуються також клавіші [ + ] - Сірий плюс і [ - ] – Сірий мінус на калькуляторному блоці клавіатури. Сірий плюс дозволяє 3 рази збільшити зображення (приблизно на 30%), Сірий мінус – 3 рази зменшити зображення (теж приблизно на 30%.

Скасувати будь-яку операцію можна командою Правка\Отменить – три останніх дії. Стирання елементів зображення виконується інструментом Ластик, форма і розмір якого задаються у вікні під набором інструментів при виборі цього інструмента.

Завдання полей листа папера, на якому буде роздрукований малюнок , і його орієнтація (книжкова чи альбомна) установлюється командою Файл\Макет. Переглянути графічний документ перед печаткою можна командою Файл\Предватирельный просмотр.

Збереження, створення і відкриття документів виконується відповідними командами пункту меню Файл, при цьому вказується ім'я, тип файлу і папка його розміщення.

Соседние файлы в папке