Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
/ стандартніе и служебніе.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ІНФОРМАТИКИ І КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до проведення лабораторної роботи з теми:

Стандартні програми Windows”

з дисципліни

Інформатика та комп’ютерна техніка”

Херсон 2007

Методичні вказівки до проведення лабораторної роботи “Стандартні програми Windows” для студентів усіх спеціальностей / Ф.Б.Рогальський О.Є.Огнєва. – Херсон, ХНТУ, 2007.

Рецензент:

Дурман М.О., к.т.н.,

доцент кафедри Інформатики та КТ

ЗАТВЕРДЖЕНО на засіданні кафедри ІКТ

протокол №____ від ________________________

Зав.кафедрою_____________Ф.Б.Рогальський,

к.т.н., професор

Відповідальний за випуск

Ф.Б. Рогальський, к.т.н., професор,

з

авідуючий кафедрою Інформатики і комп’ютерних технологій

Програма Проверка диска (ScanDisk)

Служить для перевірки фізичного стану поверхні диска, його магнітних властивостей, виділяє погані ділянки (bad-сектори), щоб надалі на них запис не міг вироблятися. Якщо в ушкоджених секторах була записана якась інформація, то вона листується автоматично на гарні ділянки. Програма ScanDisk є аналогом програми перевірки і лікування дисків ndd (Norton disk doctor). Оскільки магнітний шар усіх дисків не є стабільним, його цілісність залежить від багатьох факторів (температура, статична електрика, вплив зовнішніх магнітних полів і ін.), рекомендується щотижня перевіряти всі дискети і вінчестери програмою Проверка диска .

Якщо комп'ютер був виключений неправильно (без підготовки до вимикання через пункт "Завершение работы" з Главного меню), то наступний запуск комп'ютера в середовищі Windows обов'язково починається зі сканування поверхні вінчестера програмою ScanDisk, тому що при цьому можливо фізичне порушення цілісності магнітного шару диска.

Запуск програми виконується по ланцюжку: Пуск\Программы\Стандартные\Служебные\Проверка диска.

Програма Дефрагментация диска (Defrag)

Об'єкти (файли і папки) записуються на дисках по концентричних доріжках, які розбиті на сектори. Фрагмент доріжки в секторі ємністю 512 К називається кластером. На дискеті 1,44 М міститься 2847 кластерів. Програма служить для видалення порожніх проміжків на доріжках диска, перезаписування інформації на ньому без "просвітів". "Просвіти" утворяться при первинному записі файлів і папок, оскільки, якщо файл не займає цілком доріжку в секторі, то наступний файл не продовжує записуватися в тім же секторі на тій же доріжці, а вводиться з початку наступного сектора. У результаті на диску утвориться багато порожніх фрагментів, що істотно знижують його реальну ємність . Програма Дефрагментация диска Defrag і призначена для їхньої мінімізації і збільшення тим самим корисної ємності диска.

Запуск програми виконується по ланцюзі: Пуск\Программы\Стандартные\Служебные\ Дефрагментация диска

Програма Сжатие данних (DriveSpace)

Є програмою ущільнення даних на дисках для розміщення більшої кількості інформації на тій же поверхні і збільшення корисної ємності дисків. Принцип стиску даних відрізняється від створення архівів. Розкриття стиснутих даних виконується на тім же комп'ютері.

На практиці ця програма використовується рідко, тому що існують спеціальні программы-архиваторы WinZip, WinRar і ін., що забезпечують більш високий ступінь стиску і що дозволяють створювати архіви, що саморозкриваються.

Запуск програми виконується по ланцюзі: Пуск\Программы\Стандартные\Служебные\ Сжатие даних.

Соседние файлы в папке