Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика / Лекции / Коливання та хвил_ / 4-5 _нтерференц_я та дифракц_я.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Херсонський державний технічний університет

Кафедра загальної та прикладної фізики

КОЛИВАННЯ ТА ХВИЛІ

Лекція 4.5. Інтерференція та дифракція світла

4.5. СВІТЛО. ІНТЕРФЕРЕНЦІЯ СВІТЛА

  1. Когерентність хвиль. Взаємодія двох когерентних хвиль

  1. Інтерференційний фактор. Явище інтерференції

  1. Поняття оптичного шляху. Умови інтерференційних максимумів та мінімумів

  1. Принцип Гюйгенса-Френеля. Явище дифракції

  1. Дифракція Фраунгофера на отворі. Дифракційна гратка*

  1. Дифракція рентгенівських променів на кристалах. Фізичні основи голографії*

  • Когерентність хвиль. Взаємодія двох когерентних хвиль

Припустимо, що у деяку точку одночасно приходять дві електромагнітні хвилі від двох незалежних джерел. Хай напруженості відповідних електричних полів у точці спостереження дорівнюють . Згідно із принципом суперпозиції напруженість результуючого електричного поля двох ЕМХ повинна визначатися як їх векторна сума:

(4.5.1)

З причин дуже високої частоти оптичних коливань безпосередньо виміряти напруженість електричного поля електромагнітної хвилі у точці спостереження важко. Всі приймачі (сенсори) оптичного діапазону випромінювання реагують, тобто вимірюють, середні за певний проміжок часу , який визначається інерційністю сенсора, енергетичні величини, пропорційні до квадратів напруженості. Причому звичайно . Отже, експериментальні виміри пропорційні середньому квадрату величини (4.5.1):

(4.5.2)

Скалярний добуток напруженостей дорівнює нулю, якщо хвилі, які складаються у точці спостереження, мають ортогональні вектори напруженостей електричних полів. Інакше кажучи, якщо обидві хвилі є поляризованими у взаємно перпендикулярних напрямах. В такому разі, враховуючи, що інтенсивність хвилі пропорційна квадрату її амплітуди (~), маємо з умови :

(4.5.3)

Інтенсивності неузгоджених поміж собою за напрямом поляризації (некогерентних) хвиль просто складаються у точці спостереження.

Припустимо, що поляризація обох хвиль узгоджена, однакова, коливання векторів , відбуваються уздовж одного напряму. Чи досить цієї умови, аби третій фактор у (4.5.2) не обертався в нуль? Дійсно, знайдемо середнє значення добутку цих величин (при однаковому напрямі, очевидно, можна знаходити просто добуток їх модулів):

(4.5.4)

Де зроблені наступні позначення:

(4.5.5)

Причому тут - радіус вектор точки спостереження, - хвильові вектори обох хвиль, - початкові фази.

Обидві складові обертаються в нуль, оскільки середні значення від періодичних функцій за час значно більший від їх періоду дорівнює нулю. Саме такий випадок ми і маємо. Отже, якщо хвилі неузгоджені за частотами , третій фактор у правій частині рівняння також обертається в нуль і ми повертаємось до умови – інтенсивності взаємодіючих некогерентних хвиль арифметично складаються у будь-якій точці.

Виключенням є випадок , однакових частот взаємодіючих хвиль. Хвилі узгоджені за напрямами поляризації та однакові за частотою в оптиці називають когерентними (узгодженими). Взаємодія двох (або взагалі обмеженого числа, декількох) таких когерентних хвиль має назву інтерференції. Інтерференція, зрозуміло, відсутня для некогерентних хвиль.

  • Інтерференційний фактор. Явище інтерференції

Розглянемо закон складання інтенсивностей для двох когерентних хвиль. З виразу (4.5.2) та (4.5.4) отримуємо:

(4.5.6)

Третій фактор у рівнянні (4.5.6) називатимемо інтерференційним фактором. Він дорівнює нулю для некогерентних хвиль, як це з’ясовано у попередньому параграфі. Для когерентних хвиль різниця фаз поміж хвилями

(4.5.7)

не залежить від часу, тому середнє значення косинуса у (4.5.6) просто дорівнює самій функції:

(4.5.8)

де .

Як видно з останнього виразу інтерференційний доданок до суми інтенсивностей у (4.5.8) залежить від - положення точки спостереження. Отже, сумарна інтенсивність також повинна змінюватися від точки до точки, значить, вона є неоднорідною в просторі.

Поверхні рівної інтенсивності відповідають умові:

(4.5.9)

і є просто площинами, які перпендикулярні вектору .

Інтенсивність максимальна там, де косинус у рівнянні (4.5.8) приймає значення , причому

(4.5.10)

і більша за суму інтенсивностей. Інтенсивність мінімальна там, де косинус приймає значення , причому

(4.5.11)

що менше суми інтенсивностей.

Таким чином, під час складання (інтерференції) двох когерентних хвиль інтенсивність хвиль неоднорідно перерозподіляється в просторі з утворенням максимумів та мінімумів інтенсивності. Тоді як під час складання некогерентних хвиль їх інтенсивності однорідно складаються в просторі і всюди сумарна інтенсивність є простою сумою двох інтенсивностей. Перерозподіл енергії когерентних світлових хвиль в просторі та яскраво виражена неоднорідність такого розподілу і є головною ознакою явища інтерференції. Особливо прозорим це твердження стає, якщо розглянути випадок . За такої умови інтенсивність у максимумі у чотири рази більша від інтенсивності кожної хвилі, тоді як інтенсивність у мінімумі взагалі стає нульовою, як це видно з виразів (4.5.10-11).