Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
422.4 Кб
Скачать
    • Реальні гази та рівняння ван-дер-ваальса

Рівняння (2.1.16) є справедливим доти, доки є коректними наші припущення щодо ідеальності газу. Наприклад, при високій густині газу вже не можна нехтувати власними розмірами молекул порівняно з відстанню поміж ними, оскільки вони стають порівняльними поміж собою. Окрім того в реальних газах завжди існує додатковий до зовнішнього () більший, або менший тиск (), який пов’язаний із слабкою, але існуючою в реальних газах взаємодією поміж молекулами.

Одним з найпростіших рівнянь стану для реальних газів є так зване рівняння Ван-дер-Ваальса. В цьому рівнянні:

(2.1.17)

де ми бачимо дві константи (), котрі описують конкретний реальний газ і наводяться в таблицях фізичних констант для різних газів.

Константа пов’язана із згаданим додатковим тиском: , тоді як константа враховує власний об’єм всіх молекул: величина є об’ємом, доступним для молекул реального газу.

Додатковий тиск в реальних газах виникає за рахунок слабкої взаємодії поміж молекулами, якою нехтують для ідеального газу. Сили взаємодії з боку молекул оточення взаємно компенсують одна одну для будь-якої молекули в об’ємі реального газу внаслідок симетрії їх розташування. Втім для молекул на межі газу з іншим середовищем це не так: сили взаємодії з молекулами газу не компенсують сили взаємодії з оточуючим середовищем. Результатом є виникнення поверхневих сил, нормальних до межі газ-оточуюче середовище. Саме вони створюють додатковий тиск в реальному газі.

Якщо припустити, що , тобто знехтувати виправленнями Ван-дер-Ваальса, то рівняння Ван-дер-Ваальса (2.1.17) переходить в рівняння Мендєлєєва-Клапейрона (2.1.17) для ідеального газу. Варто також зауважити, що рівняння Менделєєва-Клапейрона є лінійним рівнянням відносно об’єму газу , у той час як рівняння Ван-дер-Ваальса – кубічним, що стає особливо наочним, якщо переписати його у вигляді:

(2.1.18)

де - кількість кіломолей газу.

Факультет машинобудування

Лектор Дон Н.Л.

стор. 10 з 10

Соседние файлы в папке Молекулярна ф_зика