Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ааль R2011UKR_v2_LoRes

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
8.8 Mб
Скачать

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

9

 

 

Райффайзен Банк Аваль зробив свій внесок у гарні результати РБІ у 2011 році. В умовах складного макроекономічного середовища та нижчого попиту на фінансові продукти і послуги на українському ринку, керівництво банку зосередило увагу на покращенні бізнес-процесів та методів управління ризиками, а також на підвищенні внутрішньої ефективності та створенні вищої доданої вартості. Я радий відзначити, що, як свідчать фінансові результати 2011 року, Райффайзен Банк Аваль укотре підтвердив правильність своєї стратегії та виваженість управління у складний рік.

Райффайзен Банк Аваль продемонстрував зростання всіх ключових показників за результатами року. Він зберіг четверте місце за обсягом загальних активів серед комерційних банків України.

Протягом 2011 фінансового року банк постійно фокусував увагу на розвитку сучасних та інноваційних послуг і продуктів. Правління банку також внесло важливі корективи в структуру витрат, продовжуючи програму оптимізації чисельності персоналу та мережі відділень.

У 2011 звітному році Спостережна рада банку виконувала всі свої обов’язки відповідно до чинного законодавства України та Статуту банку. Вона здійснювала моніторинг відповідності чинному законодавству та ефективності діяльності Правління банку під час своїх регулярних засідань, неформальних обговорень та шляхом вивчення звітів Правління. Вона надавала також повну підтримку Правлінню в його діяльності задля досягнення очікуваних акціонерами результатів.

Склад Правління банку зазнав змін:

Рішенням Спостережної ради Наталію Гуріну з 3 січня 2012 року було призначено заступником голови Правління, відповідальним за управління ризиками.

Заступник голови Правління Корнеліус Граніг, заступник голови Правління Григорій Шелудько

та заступник голови Правління Олександр Вітте залишили банк у 2011 році.

Аудиторська компанія Ernst & Young Audit Services LLC провела перевірку консолідованої фінансової звітності за 2011 рік на відповідність Міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ). Результати аудиту не викликали жодних заперечень і засвідчили повне дотримання всіх вимог чинного законодавства. Спостережна рада погодила звітність Правління банку про результати аудиту за 2011 фінансовий рік та пропозицію Правління щодо розподілу прибутку.

У 2012 році банк відзначатиме свій 20-річний ювілей. Протягом цих років банк і його клієнти зіштовхнулися з величезною кількістю викликів та щоразу знаходили ефективне рішення.

Від імені Спостережної ради дякую всім працівникам банку за їхній професіоналізм та відданість справі, а також висловлюю подяку всім нашим клієнтам та партнерам по бізнесу за довіру та довготривале партнерство.

Переконаний, що попереду на нас очікує багато років продуктивної співпраці, і з нетерпінням чекаю нових справ у 2012 році.

Від імені Спостережної ради

Герберт Степіч, Голова Спостережної ради

10

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

 

 

НСК «Олімпійський», Київ

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

11

 

 

Інформація про банк

Історія успіху

13

Рейтинги

14

Звіт із корпоративного управління

14

Організаційна структура

22

Нагороди та відзнаки

22

Соціальна відповідальність

24

Участь у професійних організаціях та установах

27

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

12

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

 

 

Інформація про банк

Історія успіху

1992 р.

НБУ зареєстрував АКБ «Аваль».

1993 р.

12 регіональних підрозділів банку почали свою роботу.

1994 р.

НБУ зареєстрував банк як АППБ «Аваль».

1995 р.

Банк отримав акредитацію для реалізації проектів Європейського банку реконструкції та розвитку.

1996 р.

Розпочав роботу власний процесінговий центр банку – Український процесінговий центр. Банк став членом міжнародних платіжних систем Visa та Europay.

1997 р.

Компанія Western Union визнала «Аваль» найкращим партнером у Східній Європі.

1999 р.

Банк став учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

2000 р.

Western Union визнала банк «Аваль» найбільш творчо орієнтованим агентом системи.

2001 р.

Банк першим в Україні запровадив виплату пенсій із використанням пластикової картки «Онікспенсійний». Впроваджено власну систему термінових грошових переказів по Україні «АвальЕкспрес».

2002 р.

Статутний капітал досяг рекордної для української банківської системи позначки – 500 млн. грн. Банк увійшов до TOP-100 банків ЦСЄ за рейтингом Standard & Poor’s.

2003 р.

Журнал Euromoney назвав «Аваль» найкращим банком України. Банк розмістив власний випуск облігацій на суму 80 млн. грн.

2004 р.

Статутний капітал банку досяг рекордної суми – 1 млрд. грн. ЄБРР визнав «Аваль» одним із найбільших і динамічних банків у ЦСЄ.

2005 р.

ЄБРР визнав «Аваль» одним із найактивніших банків у регіоні Південно-Східної Європи та країнах колишнього СРСР. 93,5% акцій банку придбано групою Райффайзен Інтернаціональ.

2006 р.

АППБ «Аваль» перейменовано на ВАТ «Райффайзен Банк Аваль». Журнал Euromoney визнав банк «Найкращим банком в Україні», ЄБРР – «Найактивнішим банком у сфері торгового фінансування в Україні в 2006 році» в рамках програми сприяння торгівлі «TFP».

2007 р.

Активи банку перевищили 40 млрд. грн. Власний капітал банку збільшено на 1,5 млрд. грн. шляхом розміщення 23-ої емісії акцій. Журнал The Banker назвав Райффайзен Банк Аваль «Банком року» в Україні. Бренд банку в рамках Всеукраїнської рейтингової програми «Гвардія брендів» визнано найдорожчим серед усіх банків України.

2008 р.

Власний капітал банку збільшено на 1,4 млрд. грн. за результатами розміщення акцій 24-ої емісії.

2009 р.

Юридичну назву змінено на Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль» (скорочено — АТ «Райффайзен Банк Аваль»). Знову став найдорожчим банківським брендом в Україні — в рамках рейтингу BrandFinance Global Banking 500, опублікованого виданням The Banker. «Кращий банк в Україні» за версією Euromoney.

2010 р.

За результатами 25-ої емісії акцій банку його капітал збільшено на 932,54 млн. грн., у т.ч. статутний капітал на 582,84 млн. грн. — до понад 3 млрд. грн. Банк знову відзначено як «Кращий банк в Україні» за версією журналу Euromoney.

2011 р.

Депозити для фізичних осіб уп’яте поспіль відзначено як найкращі Міжнародним фестивалемконкурсом «Вибір року-2011». У межах «Вибору року» отримано ще одну нагороду – «Банк року з найкращим рівнем обслуговування». Журнал

Euromoney знову назвав банк найкращим в Україні.

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

13

 

 

Рейтинги банку

Поточні рейтинги, присвоєні Райффайзен Банку Аваль агентством Moody’s

Довгострокові депозити в іноземній валюті

B3

Прогноз

негативний

Короткострокові депозити в іноземній валюті

NP

Довгострокові депозити в національній валюті

Ba1

Рейтинг фінансової стабільності

D-

Прогноз

стабільний

Рейтинг за борговими цінними паперами (senior unsecured)

Ba1

Рейтинг за національною шкалою

Aa1.ua

Звіт із корпоративного управління

Склад, відповідальність, функції Спостережної ради, Правління банку, виконавчих комітетів

Райффайзен Банк Аваль – публічне акціонерне товариство, органами управління якого є:

Загальні збори акціонерів;

Спостережна рада банку;

Правління банку.

Органами контролю за діяльністю банку є Ревізійна комісія та служба внутрішнього аудиту.

Вищий орган управління банку – Загальні збори акціонерів – затвердив своїм рішенням (Протокол №ЗБ-47 від 28.04.2010р.) «Принципи корпоративного управління Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль». Ці принципи спрямовано на формування прозорої та ефективної моделі корпоративного управління, яка забезпечує балансування інтересів акціонерів банку, його посадових осіб, працівників, ділових партнерів і суспільства в цілому.

Основні принципи корпоративного управління банку:

забезпечення захисту прав та законних інтересів акціонерів;

виважене, сумлінне та ефективне виконання своїх функцій Спостережною радою та Правлінням;

лояльність та відповідальність посадових осіб, недопущення конфлікту інтересів;

прозорість інформаційної політики;

забезпечення управління ризиками та контролю за фінансово-господарською діяльністю;

усвідомлення соціальної ролі банку та відповідальності за працівників.

До компетенції Загальних зборів акціонерів як вищого органу управління належить вирішення всіх питань діяльності банку.

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

14

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

 

 

Спостережна рада банку захищає права та представляє інтереси акціонерів, контролює та регулює діяльність Правління у межах компетенції, визначеної Статутом та Положенням «Про Спостережну раду банку», що затверджується Загальними зборами.

Рішенням Загальних зборів акціонерів (Протокол №ЗБ-48 від 26.04.2011р.) затверджено новий склад Спостережної ради банку:

голова Спостережної ради банку – Герберт Степіч, голова Правління Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ;

заступник голови Спостережної ради – Пітер Леннк, член Правління Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ;

члени Спостережної ради – представники акціонера Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ:

Карл Севельда; Йоганн Штробль; Ніколаус Хагляйтнер; Аріс Богданеріс; Мартін Грюль; Курт Гайгер; Геннадій Єрохін.

Спостережна рада виконує такі функції:

1.затверджує бюджет банку;

2.обирає та відкликає членів Правління банку; затверджує умови цивільно-правових та трудових договорів, які укладаються з членами Правління, встановлює розмір їхньої винагороди та матеріального заохочення;

3.контролює діяльність Правління банку; приймає рішення про відсторонення голови Правління від виконання його повноважень та обрання особи, яка тимчасово виконуватиме його обов’язки;

4.встановлює порядок проведення ревізій та контролю за фінансово-господарською діяль-

ністю;

5.приймає рішення та визначає порядок покриття збитків;

6.приймає рішення щодо створення, реорганізації та ліквідації юридичних осіб за участю банку (дочірніх підприємств), філій (дирекцій), представництв банку, затвердження їхніх Статутів (положень); приймає рішення про участь банку в промислово-фінансових групах та створенні банківських об’єднань;

7.затверджує Положення про Правління банку, Положення про кредитний комітет та Положення про службу внутрішнього аудиту;

8.визначає зовнішнього аудитора та умови договору, що укладається з ним, включаючи погодження розміру оплати його послуг;

9.приймає рішення про призначення на посаду та звільнення з посади головного аудитора банку, затверджує плани проведення перевірок службою внутрішнього аудиту банку, звіти, висновки та результати перевірок служби внутрішнього аудиту, в тому числі з питань запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

10.приймає рішення про обрання (заміну) реєстратора власників іменних цінних паперів банку (або депозитарію) та затвердження умов договору, що укладається з ним, встановлює розмір оплати його послуг;

11.визначає імовірність визнання банку неплатоспроможним внаслідок прийняття зобов’язань або їх виконання, у тому числі внаслідок виплати дивідендів або викупу акцій;

12.приймає рішення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартість майна або послуг, що є предметом такого правочину, становить від 10 до 25 відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності банку та правочинів, щодо яких є зацікавленість, у

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

15

 

 

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

16

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

 

 

випадках, передбачених законодавством України;

13.приймає рішення про проведення чергових та позачергових Загальних зборів, готує порядок денний, приймає рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного (окрім скликання позачергових Загальних зборів акціонерами), визначає дату складання переліку акціонерів, яких буде повідомлено про проведення Загальних зборів та які мають право на участь, призначає голову Загальних зборів, а також готує пропозиції щодо питань, які виносяться на збори;

14.обирає реєстраційну комісію, за винятком випадків, передбачених законодавством;

15.приймає рішення про продаж раніше викуплених банком акцій;

16.приймає рішення про розміщення банком цінних паперів (окрім акцій) та про викуп розміщених банком цінних паперів (окрім акцій), якщо це передбачено проспектом емісії цінних паперів;

17.визначає дату складання переліку акціонерів, які мають право на отримання дивідендів, порядку та строків їх виплати у межах граничного строку, визначеного Статутом банку;

18.приймає рішення про залучення та обрання оцінювача майна банку для здійснення оцінки ринкової вартості майна (у тому числі, акцій банку) та затвердження умов договору, що укладається з ним, встановлює розмір оплати його послуг; затверджує ринкову вартість майна (у тому числі, акцій банку) у випадках, передбачених чинним законодавством;

19.надсилає акціонерам пропозиції про придбання особою (особами, що діють спільно) значного пакету акцій банку;

20.обирає членів кредитного комітету банку;

21.погоджує створення, ліквідацію, реорганізацію та перепідпорядкування самостійних структурних підрозділів банку, які безпосередньо підпорядковуються Правлінню, членам Правління або Спостережній раді банку; визначає загальні принципи та умови оплати праці в банку, його філіях (дирекціях), відділеннях та представництвах;

22.здійснює інші повноваження, передані на вирішення Спостережної ради Загальними зборами, та вирішує інші питання, віднесені до компетенції Спостережної ради Статутом банку, Положенням про Спостережну раду та законодавством України.

Спостережна рада розглядає питання, винесені на розгляд головою Спостережної ради та її членами, Ревізійною комісією та Правлінням банку.

Ревізійна комісія здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю банку.

Ревізійна комісія банку:

контролює дотримання банком законодавства України, включаючи нормативно-правові акти Національного банку України;

розглядає звіти внутрішніх і зовнішніх аудиторів та готує відповідні пропозиції на Загальні збори;

виносить на Загальні збори або засідання Спостережної ради пропозиції щодо питань, віднесених до компетенції Ревізійної комісії банку, які стосуються фінансової безпеки і стабільності банку та захисту інтересів клієнтів.

Голова Ревiзiйної комiсiї банку – представник істотного акціонера Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ – Ірина Нестор, заступник голови Правління, фінансовий директор ЗАТ «Український процесінговий центр».

Виконавчим органом банку є Правління, яке здійснює управління поточною діяльністю банку, формування фондів, необхідних для його статутної діяльності, та несе відповідальність за ефективність його роботи згідно з принципами та порядком, встановленими Статутом банку, рішення-

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

17

 

 

ми Загальних зборів і Спостережної ради, а також Положенням про Правління, що затверджується Спостережною радою банку.

До складу Правління банку входить не менш ніж три члени, які призначаються на термін до п’яти років із можливістю дострокового відкликання. У межах своєї компетенції Правління діє від імені банку, підзвітне Загальним зборам і Спостережній раді та організовує виконання їхніх рішень.

Правління банку очолює голова – Володимир Лавренчук.

Станом на 3 січня 2012 року до складу Правління входять:

перший заступник голови Правління Герхард Бьош;

заступник голови Правління Віктор Горбачов;

заступник голови Правління Артур Іліяв;

заступник голови Правління Роберт Коссманн;

заступник голови Правління Андреас Гшвентер;

заступник голови Правління – Наталія Гуріна. Головний бухгалтер – Людмила Макаренко.

До компетенції Правління належать такі повноваження:

1.управління поточною діяльністю банку шляхом визначення правил, умов та порядку ведення фінансово-господарської діяльності, проведення банківських та інших операцій, ведення бухгалтерського обліку та звітності, а також шляхом вчинення інших юридично значимих дій, спрямованих на досягнення статутних завдань та реалізацію статутних напрямків діяльності банку;

2.затвердження внутрішніх документів банку (правил, процедур, порядків, положень, стандартів, типових договорів тощо), окрім тих, що підлягають затвердженню Загальними зборами або Спостережною радою відповідно до Статуту та внутрішніх документів банку;

3.розробка та подання на затвердження Спостережній раді проекту бюджету банку та забезпечення виконання затвердженого Спостережною радою бюджету;

4.здійснення заходів із організації проведення Загальних зборів відповідно до рішень Спостережної ради та в порядку, передбаченому Статутом та Регламентом Загальних зборів акціонерів банку, а також законодавством (окрім випадків проведення Загальних зборів акціонерами);

5.затвердження та формування внутрішньої організаційної структури банку, включаю-

чи структуру самостійних структурних підрозділів, створення та визначення функціональних обов’язків структурних підрозділів та органів банку, визначення кількості їхніх працівників тощо;

6.керівництво діяльністю філій (дирекцій), представництв та відділень банку, призначення та звільнення їхніх керівників, встановлення вимог та нормативів діяльності відокремлених структурних підрозділів;

7.прийняття рішення щодо створення, реорганізації та ліквідації відділень банку, затвердження їхніх положень, прийняття рішень про участь у неприбуткових об’єднаннях, установах та організаціях;

8.реалізація кадрової політики банку, включаючи підбір, підготовку та використання кадрів, формування кадрового резерву, затвердження штатного розкладу та розмірів оплати праці працівників відповідно до принципів, затверджених Спостережною радою;

9.укладання колективного договору з трудовим колективом банку;

10.використання та розпорядження рухомим і нерухомим майном, коштами, цінними паперами та іншими матеріальними і нематеріальними активами банку, включаючи їх придбання, від-

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

Дочірні установи. Довідкова інформація Консолідована фінансова звітність Діяльність банку Ринкове середовище Інформація про банк

18

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль»

 

 

чуження, передачу в заставу або інше обтяження, у межах лімітів, затверджених Спостережною радою;

11.визначення і реалізація політики банку у сфері банківської таємниці, фінансового моніторингу та інших сферах, які відповідно до законодавства підлягають спеціальному нормативному регулюванню;

12.розгляд матеріалів перевірок, висновків та рекомендацій зовнішніх та внутрішніх аудиторів банку, прийняття рішень за результатами таких перевірок;

13.вирішення інших питань діяльності банку, що не належать до виключної компетенції інших органів банку, делеговані Правлінню Загальними зборами або Спостережною радою, або прийняття рішення щодо яких належить до повноважень Правління згідно з Положенням про Правління банку та чинним законодавством України.

Служба внутрішнього аудиту є органом оперативного контролю Спостережної ради, яка здійснює перевірку діяльності банку та його структурних підрозділів.

Служба внутрішнього аудиту виконує такі функції:

наглядає за поточною діяльністю банку;

контролює дотримання законів, нормативно-правових актів Національного банку України та

рішень органів управління банку;

перевіряє результати поточної фінансової діяльності;

аналізує інформацію про діяльність банку, професійну діяльність її працівників, випадки перевищення повноважень посадовими особами банку;

надає Спостережній раді висновки та пропозиції за результатами перевірок;

інші функції, пов’язані з наглядом та контролем за діяльністю банку.

Для забезпечення додаткових заходів із метою управління ризиками створено постійно діючі комітети.

Кредитний комітет – щомісячно оцінює якість активів банку та готує пропозиції щодо формування резервів на покриття можливих збитків від їх знецінення. Кредитний комітет має право створювати кредитні комітети філій (дирекцій), відділень банку або кредитні комітети за окремими напрямками кредитування, які підпорядковуються та звітують кредитному комітету банку, делегувати їм частину своїх повноважень та затверджувати положення про них. Комітет створюється та діє в порядку, визначеному Спостережною радою.

Комітет з питань управління активами та пасивами – щомісячно розглядає питання собівартості пасивів та прибутковості активів і приймає рішення щодо політики відсоткової маржі, розглядає питання відповідності строковості активів і пасивів та надає відповідним підрозділам банку рекомендації щодо усунення розбіжностей у часі. Комітет створюється та діє в порядку, визначеному Правлінням банку.

Тарифний комітет – щомісячно аналізує співвідношення собівартості послуг та ринкової конкурентоспроможності діючих тарифів, відповідає за політику банку з питань операційних доходів. Комітет створюється та діє в порядку, визначеному Правлінням банку.

Частка керівництва в акціях

Членам Правління належить 100 (сто) простих іменних акцій банку.