Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshit_stud_mekh_1_5_probel.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

Реєстр. №.

Методичні рекомендації

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни «Хімія»

для студентів першого курсу

напрямів підготовки:

6.050502 Інженерна механіка

6.050503  Машинобудування

6.070101 Транспортні технології

6.070106 Автомобільний транспорт

факультету машинобудування

ХЕРСОН 2013

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Хімія» для студентів факультету машинобудування напрямів підготовки: 6.050502 Інженерна механіка; 6.050503 Машинобудування; 6.070101 Транспортні технології; 6.070106 Автомобільний транспорт факультету машинобудування

Укладачі: О.О. Семенченко, В.М. Безпальченко, кількість сторінок 52.

Рецензент: Новіков О.О. – доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій електроніки та інженерії Херсонського національного технічного університету.

Затверджено

на засіданні кафедри хімії і екології

протокол №  від

Зав. кафедри Міщенко Г.В.

_________________________

ПРАВИЛА РОБОТИ В ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

До роботи допускаються особи, що пройшли інструктаж із техніки безпеки й розписалися в журналі, і, які ознайомлені зі змістом лабораторної роботи. При роботі зберігайте послідовність операцій проведення дослідів у повній відповідності з інструкцією, без відхилень від умов, наведених в описі. У разі виникнення будь-якої неясності під час проведення досліду роботу слід припинити та звернутися до викладача чи лаборанта за роз’ясненнями.

Під час проведення досліду на робочому місці не повинно бути нічого зайвого. Уважно спостерігайте за ходом досліду, відзначаючи кожну його особливість (випадання й розчинення осадів, зміну забарвлення, температури тощо). Після закінчення досліду запишіть у робочий журнал спостереження й зміни, що відбулися з реагуючими речовинами, рівняння відповідних реакцій, а також надайте їм належне пояснення, зробіть висновки.

Використовуйте тільки реактиви, які приготовлені для даної лабораторної роботи, уважно читайте написи на етикетках. Роботи з концентрованими розчинами кислот та лугів проводьте тільки у витяжній шафі. Забороняється приймати їжу в лабораторії, а також пити воду з хімічного посуду. При визначенні запаху газу чи рідини обережно вдихайте повітря, злегка направляючи рукою струм його від посуду до себе. Нагріваючи рідину в пробірці, тримайте її трохи нахиленою та прогрівайте спочатку верхню її частину, поступово переміщуючи зону нагріву донизу. Не направляйте при цьому отвір пробірки на себе чи вбік тих, хто працює поруч.

Не витрачайте реактивів більше необхідної кількості. Якщо ж випадково взяли розчину чи сухих препаратів більше ніж необхідно, то надлишки викидайте (за вказівкою викладача чи лаборанта) у спеціальні сміттєзбірники. Не плутайте пробки від краплинних піпеток і реактивних склянок. Не виливайте в раковину відпрацьовані концентровані кислоти й луги, а використовуйте для цього спеціальну посуду, яка знаходиться у витяжній шафі.

Після виконання запланованого завдання приберіть робоче місце. При нещасних випадках негайно повідомте лаборанта й викладача. У лабораторії є настінна аптечка для екстреної допомоги.