Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП 7080403.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.22 Mб
Скачать

1.2.5.3 Робота з літературними джерелами

Після затвердження ЗДП та складання плану виконання проекту студент повинен приступити до збору і підготовки матеріалів для виконання ДП. Ця робота проводиться шляхом додаткового поглибленого вивчення матеріалів, зібраних під час проходження переддипломної практики, а також шляхом вивчення різних літературних джерел та інформації в мережі Інтернет на підставі виконання вказівок керівника проекту.

Робота з літературними джерелами у період виконання ДП полягає в поглибленому вивченні та критичному аналізі тих питань, що складуть основу роботи над вибраною темою. За результатами цієї роботи оформляється аналітичний огляд (порівняльний аналіз), із якого повинні логічно випливати вибрані методики теоретичних досліджень та проектування.

Літературні джерела аналізуються з погляду сучасного стану застосування відомих рішень до поставленої в ДП задачі. Всі відомості, запозичені з літературних джерел, наводяться з посиланням.

Метою збирання матеріалів літературних джерел є створення практичної бази для подальшого виконання проектування ПП.

Студент зобов'язаний критично оцінювати актуальність матеріалів і використовувати тільки ті, що відповідають сучасному рівню досліджень, останнім досягненням науки, техніки і практики з питань розроблюваної теми. При виконанні цієї роботи необхідно консультуватися з керівником проекту.

Після підготовки та критичної оцінки зібраного матеріалу необхідно відібрати такий, що являє певну цінність для виконання ДП, попередньо розподілити його по окремих розділах, підрозділах і пунктах у вигляді окремих текстових абзаців, таблиць, ілюстрацій тощо.

Для подальшої роботи над ДП цей матеріал має бути пристосований шляхом самостійної творчої переробки студентом і адаптацією його до розроблюваної теми проекту. Матеріал необхідно попередньо вивчити і викласти його таким чином, щоб він найбільш повно відбивав окремі вимоги завдання та сутність розроблюваної теми.

При виконанні цієї роботи не слід допускати дослівне переписування матеріалів, які використовуються, використання плагіату та порушення авторських прав інших осіб.

Не рекомендується описувати в огляді широко відомі принципи, методи й пристрої. Якщо їх необхідно згадати, то вказуються лише особливості цих методів із посиланням на джерело, в якому вони описані докладно. Як виняток, за необхідності, детальне викладення таких принципів або методів може бути винесено в додатки.

1.2.5.4 Виконання теоретичних досліджень та розрахунків

Теоретичні дослідження виконуються при розробці окремих питань ДП, зокрема, при дослідженні властивостей об'єктів проектування та їх математичних моделей. Виконанню теоретичних досліджень мають передувати чітка постановка ЗДП, обґрунтування прийнятих припущень, обраного напрямку та методики дослідження. Особливу увагу слід приділити галузям застосування отриманих результатів.

Розрахунки виконуються для обґрунтування, а також з'ясування кількісних оцінок і характеристик прийнятих проектних рішень. Розрахунки, що проводяться, мають бути пов'язані з основними питаннями розробки ДП, мати чітко сформульовану мету, завдання та логічну послідовність, яка випливає з прийнятої методики розрахунку. На підставі отриманих розрахункових даних мають бути сформульовані висновки та рекомендації щодо питання, яке розробляється.

У тих випадках, коли теоретичні дослідження та розрахунки виконуються за відомими методиками, у тексті мають бути зроблені точні посилання на відповідні джерела та надано докладне викладення суті цих методик.

В разі використання оригінальних методик, які розроблені автором ДП, в ПЗ у відповідному розділі, крім викладення методики, повинні бути наведені і докази її адекватності.

Експериментальні дослідження виконуються відповідно до ЗДП, їх мета – підтвердити результати теоретичних положень і досліджень, перевірити розрахунки окремих моделей або алгоритмів, оцінити ефективність і характеристики прийнятих рішень, спростити розрахунки, перевірити розроблені алгоритми.