Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП 7080403.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.22 Mб
Скачать

2.2.4 Реферат

Реферат розміщується після анотацій перед змістом, починаючи з нової сторінки без заголовку «Реферат». Сторінка реферату не нумерується та до загальної чисельності сторінок ПЗ не обраховується.

Реферат виконується тією ж мовою, що й пояснювальна записка ДП, обсягом не більше 500 слів, щоб він уміщувався на одній сторінці формату А4.

Реферат містить:

  • відомості про обсяг ПЗ;

  • відомості про кількість ілюстрацій, таблиць, додатків;

  • відомості про кількість джерел згідно з переліком посилань;

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відобразити наступну інформацію у зазначеній послідовності:

  • об'єкт і предмет проектування;

  • мета проектування;

  • галузь застосування;

  • методи дослідження та розробки;

  • основні характеристики розробленого програмного продукту;

  • отримані результати та їх новизну (якщо вона присутня);

  • ступінь упровадження;

  • економічна ефективність;

  • значущість роботи та висновки.

Ключові слова, які є визначальними для розкриття суті проекту, розміщуються після тексту реферату. Перелік ключових слів повинен містити від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Якщо ПЗ виконується українською мовою, реферати російською та англійською мовами включаються в додатки на компакт-диску. Якщо ПЗ виконується російською мовою, у додатки на компакт-диску включаються реферати українською та англійською мовами.

Приклад оформлення реферату представлений в Додатку Д.

2.2.5 Зміст

У змісті ПЗ відображуються номери і заголовки першого, другого та третього рівнів (при необхідності – і четвертого), з обов’язковим відображенням номерів сторінок. Сам розділ «Зміст» у цьому переліку відображуватись не повинен.

Зміст нумерується як друга сторінка ПЗ та обраховується в загальній чисельності сторінок ПЗ.

Заголовок структурної частини «Зміст» друкується великими літерами симетрично до тексту, крапка в кінці заголовка не ставиться.

До змісту включають структурні елементи ПЗ: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів; вступ; послідовно перелічені та пронумеровані назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки); висновки; перелік посилань; назви додатків та номери сторінок, на яких розміщується початок матеріалу.

Заголовки однакових рівнів розташовуються послідовно один за одним. Заголовки кожного наступного рівня зміщуються на 10 мм правіше стосовно заголовків попереднього рівня. Всі заголовки починаються з великої літери, крапка наприкінці заголовка не ставиться.

У змісті можуть бути перераховані номери та найменування ілюстрацій і таблиць та номери сторінок, на яких вони розташовані.

Для заповнення простору між останнім словом кожного заголовка та відповідним йому номером сторінки в правому стовпчику змісту використовується символ крапки, окрім заголовків першого рівня.

Приклад оформлення змісту ПЗ представлений в Додатку Ж.

2.2.6 Перелік умовних позначень, скорочень і термінів

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів за необхідністю подається у вигляді окремого списку, який розміщується після змісту та перед вступом. Заголовок цієї структурної частини друкується великими літерами симетрично до тексту, крапка в кінці заголовка не ставиться.

За умови наявності менш ніж 5 елементів перелік не створюється.

Якщо в ДП спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення тощо повторюються менше трьох разів, вони до переліку не включаються, а їх розшифровка наводиться в тексті ПЗ при першому згадуванні.

Перелік друкується двома колонками, в яких зліва за абеткою наводяться скорочення або позначення, справа – їх детальна розшифровка. Незалежно від цього при першій появі вказаних елементів у тексті ПЗ теж приводиться їх розшифровка.

Приклад оформлення переліку умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів представлений в Додатку З.