Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экспертиза.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра товарознавства, стандартизації та сертифікації

Реєстр. №____________

методичні рекомендації

і контрольні завдання до виконання лабораторних робіт

з дисципліни Експертиза виробів

для студентів IІ курсу

напряму підготовки 6.051602 – технологія виробів легкої

промисловості

факультету Технологій та дизайну

Херсон – 2011 р.

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Експертиза виробів».

Укладач (і): Ляліна Н.П., Богданова О.Ф., кількість сторінок 68.

Рецензент: Чурсіна Людмила Андріївна – доктор технічних наук,

професор, завідувач кафедри товарознавства, стандартизації та

сертифікації ХНТУ.

Затверджено

на засіданні кафедри ТСС

протокол №___ від _________

Зав. кафедри

______________ Л.А. Чурсіна

Відповідальний за випуск: Чурсіна Л.А. – д.т.н., проф. завідувач кафедри ТСС.

ВСТУП

В ринкових умовах перед легкою промисловістю поставлені нові завдання – виробництво продукції високої якості на рівні світових зразків. Успіх окремих її підгалузей на зовнішньому і внутрішньому ринках повністю залежить від того, наскільки їх продукція або вироби відповідають міжнародним стандартам якості. Рівень якості продукції легкої промисловості не може бути постійною величиною. Вироби повинні бути зручними, красивими, служити споживачам до тих пір, доки їм на зміну не прийдуть нові, ще більш досконалі, що обумовлено науково-технічним прогресом. Але на кожному часовому етапі якість продукції повинна бути оптимальною, тобто такою, що максимально задовольняє потреби споживачів при відносно мінімальних затратах на її досягнення.

Відставання в підготовці фахівців, які би вільно володіли не тільки основами метрології та стандартизації, технологією проектування та виготовлення продукції, а й знаннями та вміннями в галузі її сертифікації та акредитації органів і випробувальних лабораторій, встановлення та перевіряння відповідності продукції вимогам стандартів, нормативних документів в умовах ринкової економіки, зумовило труднощі вітчизняних підприємств, організацій та цілих галузей господарства України.

На сучасному етапі розвитку світового співтовариства проблема якості не спрощується, а, навпаки, стає складнішою. Тому вирішувати її традиційними методами, тобто лише шляхом контролю якості готової продукції, практично неможливо. Повинен бути комплексний, системний підхід, реалізація якого можлива лише в рамках системи управління якістю.

Складність і багатогранність проблеми вимагає професійної освіти, висококваліфікованих спеціалістів, які покликані успішно та ефективно вирішувати ці складні завдання в навчанні, науці, техніці, виробництві, торгівлі в умовах жорсткої конкуренції на всіх рівнях.

Перед Україною стало завдання перебудови та удосконалення державної економіки з врахуванням сучасного стану взаємовідносин в політиці, торгівлі та досягнень передових країн, міжнародних організацій зі стандартизації, відповідності та акредитації.

Необхідність змін в навчанні та підготовці молодих спеціалістів, випускників вищих навчальних закладів та аспірантури, які володіють сучасними знаннями та методами відповідно до законодавства України, передбачено в директивних документах Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.