Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щербачук.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ДИЗАЙНУ

Розрахунково-графічна робота

з дисципліни

"Типографіка" т е м а: Кінетична типографіка

Студента _____ курсу ______ групи

напряму підготовки 6.020207 Дизайн

за професійним спрямуванням:

«Дизайн інтерактивних засобів

візуальних комунікацій»

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник завідуюча кафедрою дизайну,

д. т. н., професор Чепелюк О. В._

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ________________

Кількість балів: ______Оцінка: ECTS ____

ХЕРСОН 2015

ЗМІСТ

ВСТУП _________________________________________________________

Розділ 1. Специфіка об’єкту проектування ____________________________

Розділ 2. Аналіз аналогів та прототипів _______________________________

Розділ 4. Технологічні особливості візуалізації ________________________

Висновок_________________________________________________________

Список використаних джерел________________________________________

Додаток А

Додаток Б

Додаток В

Додаток Г

Додаток Д

ВСТУП

Пізнаючи навколишній світ, людина постійно має справу з інформацією. Вона допомагає людині правильно оцінити події, що відбуваються, прийняти обдумане рішення, знайти найбільш вдалий варіант своїх дій. Інтуїтивно ми розуміємо, що інформація - це те, чим кожен з нас поповнює власний багаж знань. Інформація також є найсильнішим засобом впливу на особистість і суспільство в цілому. Хто володіє найбільшим обсягом інформації по якомусь питання, той завжди знаходиться в більш виграшному положенні в порівнянні з іншими.

Інформація - це відомості про об'єкти і явища навколишнього світу, що зменшують ступінь невизначеності знань про ці об'єкти або явища.

Слово «інформація» походить від латинського informatio, що означає «відомості, виклад, роз'яснення».

Інформація є загальнонаукової категорією. Існує безліч визначень цього терміна, але в повсякденному житті інформацію ототожнюють з такими поняттями, як повідомлення, відомості, знання. Інформація дозволяє людині знизити рівень невизначеності знання про суть якого-небудь об'єкта: предмета, явища або процесу. У результаті обміну відомостями про певний об'єкт у кожного з учасників обміну формується більш повне уявлення про аналізований предмет, підвищується їх рівень обізнаності і, відповідно, знижується рівень невизначеності знань, що стосуються цього об'єкта. Тому інформацію також визначають як міру усунення невизначеності знань про об'єкт.

Розділ 1 Специфіка об’єкту проектування

Кінетична типографіка - технічна назва "рухається тексту" - техніка анімації, змішуюча рух і текст.

Титри до фільмів, приклади оформлення некторих веб-сторінок, оформлення рекламних роликів за допомогою тексту - все це кінетична типографіка. У деяких просунутих західних навчальних закладах кінетична типографіка виділяється цілої дисципліною в курсах комунікативні та Інтерактивного дизайну. Ну а як згадувалося вище, в нашій країні неможливо знайти навіть визначення цього таємничого словосполучення.

Найбільше кінетична типографіка історично пов'язана з мистецтвом створення титрів для кінокартин.

З появою кіно, як першого виду екранного мистецтва, виникла необхідність анімації тексту. Приклад анімованих букв був вперше створений ще в 1899 році в рекламній роботі талантливейшего французького режисера Джорджа Мельєса, який записав себе в історію великою кількістю та інших інновацій в кіно, зокрема "Stoptrick" і "timelapse" ефектів. До цього моменту фільми теж природно мали яку-небудь інформацію у вигляді тексту, але це були лише статичні написи.

На початку 1960-х років типографіка стає дійсно "кінетичної". Першою картиною, згодом названої "вперше використала кінетичну типографіку" стала "На північ через північний захід" Альфреда Хічкока (North by Northwest, 1959). Зараз рухомий зверху вниз і навпаки текст не викликає великого захоплення, але свого часу такий опенинг з'явився неймовірним проривом в дизайні. Автором титрів був Сол Басс (Saul Bass), відомий американський дизайнер, що працював з Хичкоком і надалі (титри до фільму Psycho, 1960). Також, згодом, Сол Басс отримав премію Американської Кіноакадемії за поставлений їм анімаційний фільм "Чому творить людина".

Сол Бос був і піонером в моушн-дизайні взагалі - з титрами до фільму "Людина із золотою рукою" (The Man with the Golden Arm) Отто Премінгер (USA, 1955) з Френком Сінатрою у головній ролі.

Напевно, найвідоміший приклад ранньої моушн-графіки - титри до картин про британського шпигуна Джеймса Бонда. Конкретно "Dr. No" (USA, 1962) Теренса Йонга (Terence Young). Навіть складно уявити, який шок викликали такі інновації у людей практично півстоліття тому. Автор титрів - Моріс Байндер (Maurice Binder).

У зв'язку з розвитком телебачення і Мережі потреба в моушн-дизайні різко зросла. Навіть у провінційному центрі сучасної Росії налічується вже кілька своїх телеканалів - тоді як наші батьки не бачили нічо У зв'язку з розвитком телебачення і Мережі потреба в моушн-дизайні різко зросла. Навіть у провінційному центрі сучасної Росії налічується вже кілька своїх телеканалів - тоді як наші батьки не бачили нічого крім "перший" і "другого". Ну і сучасне інтернет-з'єднання вже давно здатне з нормальною швидкістю відображати не тільки статичні зображення, але і флеш-банери, потокове відео та інші "новинки". Людина підсвідомо в першу чергу зверне увагу на рух, ніж на статику. Нікуди не поділося і кіно. го крім "перший" і "другого". Ну і сучасне інтернет-з'єднання вже давно здатне з нормальною швидкістю відображати не тільки статичні зображення, але і флеш-банери, потокове відео та інші "новинки". Людина підсвідомо в першу чергу зверне увагу на рух, ніж на статику. Нікуди не поділося і кіно.