Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.2, укр.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
711.61 Кб
Скачать

Завдання 6. Визначення дози випромінювання (опромінення) при подоланні осі сліду хмари

Додаткові дані:

- - час початку подолання сліду хмари (tпр)

- - кут між віссю і маршрутом руху (β)

- - маршрут руху по карті

- - швидкість руху (Vпр) і вид транспорту

- - при евакуації населення - час збирання і посадки (див. завдання №5).

1. На карті намітити маршрут руху, визначити відстань (R) від аварійного реактора до точки перетину маршруту руху з віссю сліду радіоактивної хмари і кут перетину маршруту з віссю сліду (β).

2. Виконати пункти 2-4 і 6,7, що в завданні 1.

3. Визначається коефіцієнт kv який враховує швидкість руху при подоланні сліду.

kv =(1.16)

4. По додатку 15 визначається коефіцієнт kβ, що враховує час подолання сліду і кут між віссю і маршрутом руху.

5. По додатку 14 визначається табличне значення дози опромінення () за час подолання з урахуванням погодних умов і видалення від аварійного реактора.

6. Визначається прогнозована доза опромінення при подоланні осі сліду хмари :

7. При евакуації людей із зони забруднення визначається сумарна доза опромінення людей за час їх проживання в звичайному режимі або в режимі «укриття», за час посадки на транспорт і за час руху по маршруту евакуації : див. формулу (1.15).

Глава 5. Зразкова послідовність виконання роботи на тему: «Прогнозування радіаційної обстановки при аварії на аес» Загальне завдання

Відповідно до плану заходів про завчасну інженерну підготовку території і функціонування об'єкту в умовах надзвичайних ситуацій необхідно:

1. Методом прогнозування виявити радіаційну обстановку, яка може створитися в районі населеного пункту в результаті аварії на ядерному енергетичному реакторі АЕС.

2. На підставі виявленої прогнозованої радіаційної обстановки і її оцінки розробити заходи протирадіаційного захисту для об'єкту і жителів населеного пункту.

Нанесення початкової обстановки на карту

Умовними знаками нанести на карту райони того, що має в розпорядженні АЕС і об'єкту (підприємства), місця проживання робітників і службовців об'єкту, а також можливий район евакуації (переселення або відселення).

На усіх ліврах топографічних карт є сітка квадратів, яку називають прямокутною координатною сіткою. Кожен квадрат відповідає цілому числу кілометрів на місцевості. Тому прямокутну координатну сітку називають кілометровою, а її лінії кілометровими. Оцифрування горизонтальних кілометрових ліній показане на лівій (західною) і правій (східною) рамках карти, а вертикальних кілометрових ліній - на верхній (північною) і нижній (південною) рамках карти.

У початкових даних контрольних робіт вказані населені пункти, в яких розміщені АЕС і інші об'єкти (підприємства). Положення населених пунктів, споруд, відміток висот і інших орієнтирів на карті визначається координатами (квадратами) - чотиризначними числами в дужках, які читаються в наступній послідовності, : перші дві цифри читаються на горизонтальних лініях карти (на лівій - західною або правою - східною рамках карти), а другі дві цифри читаються на вертикальних лініях (на верхній - північною або нижньою - шиною кромках карти).

Точка перетину горизонтальної: і вертикальною ліній вказує на початковий квадрат, що розташовується управо і вгору до наступних ліній відповідно.

Наприклад, при вказівці місця розташування населеного пункту Тюльган (див. карту) слід сказати: «квадрат шістдесят вісім, вісімдесят: населений пункт Тюльган». У письмовій її формі це виглядатиме так: Тюльган (6880).

1. На карті, по вказаних координатах умовним знаком (чорним кольором) круг діаметром 10-15 мм з пересічними усередині овалами - наноситься місце того, що має в розпорядженні АЕС, а на виносній лінії робляться написи в чисельнику - тип ЯЕР і його електрична потужність в знаменнику - час і дата аварії (див. карту радіаційної обстановки).

2. Населені пункти, в яких розміщуються об'єкти (підприємства) або формування цивільного захисту, або населення, - як об'єкт захисту, обводяться по контуру суцільною червоною лінією, а на виносній лінії робиться напис в чисельнику - найменування об'єкту, а в знаменнику, після виявлення радіаційної обстановки - час початку формування сліду хмари (tФ) і потужність дози випромінювання (рівень радіації) на момент формування сліду хмари в районі населеного пункту (об'єкту).

3. Населені пункти або окремі території (райони евакуації), які плануються для використання на користь протирадіаційних захисних заходів, обводяться по контуру пунктирною лінією червоного кольору. На виносних лініях з цих районів робляться написи про їх призначення.

Можливий район евакуації (тимчасового відселення або переселення) вибирається після нанесення радіаційної обстановки на карту за межами зон забруднення.

4. Маршрут руху в район евакуації (тимчасового відселення або переселення) позначається пунктирною лінією коричневого кольору уздовж маршруту (зі східного або південного боку дороги), не затінюючи умовні знаки дороги і дорожніх споруд. На виносній лінії від маршруту робиться напис - Маршрут евакуації.

5. На підставі вивчених початкових даних і місцевості по карті необхідно дати характеристику району розташування об'єкту і АЕС (рельєф місцевості, рослинність, характер ґрунтів, дорожня мережа, наявність промислових і інших підприємств, щільність населення, кліматичні умови та ін.), довідку про місцевість див. додаток 25 до карти радіаційної обстановки.