Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.2, укр.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
711.61 Кб
Скачать

Питання 1. Прогнозування радіаційної обстановки методом прогнозування Загальні стани

Радіаційна обстановка - це сукупність умов, що виникають на території адміністративного району, населеного пункту або об'єкт в результаті радіоактивного забруднення місцевості, приземного шару повітря і вододжерел, що роблять негативну дію на життєдіяльність населення і певних заходів захисту, що вимагають прийняття.

Вона характеризується масштабами (розмірами зон) і мірою радіоактивного забруднення (рівнями радіації), які є основними показниками міри небезпеки радіоактивного опромінення для людей.

Для визначення міри небезпеки і впливу радіоактивного забруднення на умови проживання населення, функціонування об'єктів (підприємств) і дій формування цивільного Захисту, вибору і обґрунтування оптимальних режимів їх діяльності на зараженій місцевості проводиться прогнозування радіаційної обстановки.

Прогнозування радіаційної обстановки проводиться двома методами:

- - по даний радіаційної розвідки, які отримують з постів радіаційного контролю, розташованих в 30 км зоні АЕС і від груп радіаційної розвідки після формування радіоактивною сліду на місцевості в результаті радіаційної аварії на АЕС;

- - методом прогнозування - до підходу радіоактивної хмари до об'єкту - (району) за даними про характер радіаційної аварії на ЯЕР, а також при завчасній розробці протирадіаційних заходів щодо захисту населення по варіантах можливих радіаційних аварій на ЯЕР атомної електростанції.

Прогнозування радіаційної обстановки включає два етапи:

I етап виявлення радіаційної обстановки - визначення і нанесення на робочу карту (схему) зон радіоактивного забруднення або рівнів радіації (потужності дози випромінювань) в окремих точках місцевості (в місцях проживання населення, дислокації об'єктів і формувань ГЗ і так далі. Радіаційна обстановка виявляється за даними радіаційної розвідки або методом прогнозування.

При виявленні радіаційної обстановки необхідно враховувати, що утворення радіоактивного сліду на місцевості при радіаційних аваріях, залежно від кількості викинутих радіонуклідів з ЯЭР і погодних умов, можуть утворюватися не усі зони забруднення, а формування окремих зон може починатися на значному видаленні від місця аварії.

II етап - оцінка радіаційної обстановки шляхом рішення завдань по різних варіантах розвиток радіаційної аварії і дій населення об'єктів (підприємств) і формувань ГЗ в умовах радіоактивного забруднення; аналіз отриманих результатів і вибір найбільш доцільного варіанту дій, при якому виключається або зменшується радіаційне ураження людей.

Виявлення радіаційної обстановки за даними радіаційної розвідки

За даними розвідки виявляється фактична радіаційна обстановка до основи виміряної потужності експозиційної дози (рівня радіації) після випадання радіоактивних осадів з радіоактивної хмари формування його сліду, що проходить, на місцевості.

Початковими даними при цьому є виміряні потужності доз (рівні радіації) в окремих точках місцевості Рt, і час виміру відносно моменту радіаційної аварії.

Рівні радіації в кожній точці перераховуються на 1 година після аварії і наносять на карту. Перерахунок рівнів радіації на 1 година після аварії або в будь-який інший час проводиться по формулі:

Р1=kt* Рt, (мГр/ч)

де: Р1 - рівень радіації на 1 година після аварії, мГр/ч; .

Рt - виміряний або заданий (розрахований) рівень радіації в місцевості через час t після аварії;

kt - коефіцієнт для перерахунку потужності дози випромінювання (рівень радіації) на різний час після аварії реактора, який враховує спад потужності дози випромінювання в часі, приймається по додатку 10.

Точки з рівнями радіації рівними або близькими до значень 0,1 мГр/ч або 1,4 мГр/ч, або 14,0 мГр/ч, або 42 мГр/ч, або 140 мГр/ч з'єднуються плавною лінією і отримують зовнішні межі зон забруднення М, А, Б, В або відповідно, які наносяться на карту відповідним кольором:

зона М - червоним; зона А - синимо; зона Б - зеленим; зона В - коричневим; зона Г - чорним кольором.

Знаючи рівні радіації на зовнішніх межах зон забруднення на 1 година після аварії, можна визначити рівні радіації для середини вказаних зон, як середнє геометричне значення від рівнів радіації на зовнішній (Рзов) внутрішній (Рвн) межах зон :

Цей вираз може бути використаний при роботі з таблицями для визначення середніх (проміжних) значень при інтерполяції.