Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.2, укр.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
711.61 Кб
Скачать

Загальні висновки з оцінки радіаційної обстановки

1. На підставі отриманих розрахунків розробляють перелік можливих заходів для захисту населення в умовах радіаційної аварій на АЕС.

2. Визначають можливу тривалість проведення, невідкладних робіт на об'єкті з урахуванням вимог і наступних умов :

- - тривалість робочої зміни tр=10-12 годин;

- - роботи ведуться вахтовим методом або в умовах, коли вільна зміна відпочиває в притулку об'єкту;

- - при високих рівнях радіації визначається можлива тривалість перебування на відкритих майданчиках об'єктах і в цехах (будівлях) протягом робочої зміни.

Усі ці питання вирішуються за допомогою завдання №4 за вказівкою керівника.

Приклад рішення задачі за оцінкою прогнозованої радіаційної обстановки при можливій аварії на аес

У цьому завданні показані зразкова послідовність і як вирішуються питання при виявленні і оцінці прогнозованої радіаційної обстановки.

У учбових цілях учням надано право, на підставі отриманих результатів, самостійно зробити висновки з окремих питань.

Зміст завдання

В цілях завчасної розробки заходів протирадіаційного захисту на випадок радіаційної аварії на АЕС, розташованій в районі Кетовий (4080) потрібний на підставі виявленої прогнозованої радіаційної обстановки і її оцінці розробити необхідні невідкладні або довгострокові заходи протирадіаційного захисту для жителів населеного пункту Юрковка (6020).

Початкові дані:

1. Аварійний ЯЕР ВВЕР-1000 (n = 1); відсоток викиду радіонуклідів, h=50 %, астрономічний час аварії 11.00; АЕС розташована в Кетовому (4080).

2. Метеорологічні дані: швидкість вітру 2 м/з; азимут середнього вітру 250°; хмарність - середня.

3. Координати об'єкту: Юрковка (6020), удома кам'яні одноповерхові.

Рішення

1. Нанесення початкової обстановки на карту

Див. карту радіаційної обстановки

Характеристика району розташування об'єкту. Об'єкт знаходиться в Юрковка (6020), забудова міського типу, дома кам'яні одно, двоповерхові. Місцевість низкогорная, лісиста, пересічена долинами річок і струмків. Ґрунти щебенево-суглинні, в долинах річок - суглинні. Дорожня мережа розвинена слабо, в основному по долинах річок. Дороги грантові поліпшені і фунтові. Під час дощів і сніготанення рух автотранспорту ускладнений, а по ґрунтових - неможливо.

Ліси змішані, підлісок густий, засмічені буреломом і вітроломом, що утрудняє прохідність навіть для пішоходів.

2. Виявлення радіаційної обстановки

1. Аварія сталася вдень в 11.00, швидкість вітру V=2м/з, хмарність середня. По додатку 4 стійкість атмосфери відповідає категорії А, а з додатка 5 - швидкість середнього вітру Vср=2м/с.

2. За заданих умов погоди і 50% викинутих радіонуклідів з ЯЕР, згідно додатка 6 на сліді хмари утворюються:

- зона М «радіаційної небезпеки»: Lм=433 км, Вм =111 км; Sм=38490 км2;

- зона А «помірного забруднення»: LА=123 км; ВА=24,6 км; SА=2380 км2;

- зона б «сильного забруднення»: LБ=20,4 км; ВБ=3,73 км; SБ=59,8 км2;

- зона В «небезпечного забруднення»: Lв=8,87 км; Вв=1,07 км; SВ=7,45 км2.

3. Наносяться зовнішні межі зон забруднення на карту по рекомендаціях (див. карту радіаційної обстановки, додат. 24). Заповнюються таблиці на листі карти.

3. Дані з виявленої радіаційної обстановки

1. Юрковка (6020) опинився біля зовнішньої межі зони А, помірною забруднення на видаленні від осі сліду Внп = 9,5 км і від ЯЭР, Rнп= 45 км.

2. По таблиці 7 визначається час початку формування сліду хмари на місцевості в районі Юрковка (6020) : tф =4,5ч.

3. По додатку 16 визначається захищеність жителів Юрковка (6020) - житлові кам'яні одноповерхові будинки - kосл =10;

- - підвали кам'яних одноповерхових будинків - kосл =40;

- - середньодобовий коефіцієнт захисту для звичайного режиму проживання жителів Юрковка (6020) визначається за умов час перебування жителів на відкритій місцевості tоткр = 4 години; у будівлях - 20 годин.

- - середньодобовий коефіцієнт захисту для режиму "укриття" визначається за умов: tоткр=2 години; tзд=12 годин; tукр=10 годин.

Висновки: 1. Початок формування сліду хмари слід чекати . негайно оповістити населення про аварію і дати рекомендації по підготовці житлових і службових приміщень, підвалів і ПРУ до функціонування в умовах радіоактивного забруднення, а також створення запасів продуктів харчування і води в герметичних упаковках.

2. До 15.30 робіт на відкритій місцевості, на об'єктах, в установах (особливо дошкільних і учбових) необхідно припинити, а люди повинні знаходитися в будівлях (укриттях), прийнявши заходи до їх герметизації.

3. Роботу на підприємствах і установах, аварійних служб в комунальному господарстві організувати черговими і робочими змінами скороченого складу, забезпечивши їх засобами індивідуального захисту органів дихання. Сільськогосподарські і домашні тварини перевести на утримання в стійлі в закритих приміщеннях.

4. На період формування радіоактивної хмари для жителів Юрковка (6020) встановити режим "укриття" до уточнення радіаційної обстановки і ухвалення рішення по захисту населення від радіаційного ураження.

5. Виходячи з характеристики місцевості, можна зробити висновок: наявність листяного лісу і трав'яного покриву зменшують ділянки пилоутворення і швидкість вітру в приземному шарі, а також повітряну міграцію радіоактивного пилу; обмежена протяжність доріг з твердим покриттям може створити певні труднощі в проведенні протирадіаційних заходів, особливо, в.- випадку евакуації населення із зон забруднення; рух автомобільних колон по ґрунтових дорогах можливо тільки після попереднього їх посилення і в суху погоду.

5. Оцінка радіаційної обстановки

1. Визначаємо потужність дози випромінювання на сліді хмари в районі Юрковка (вирішується завдання №1);

- Пункти 1 - 4, що в завданні №1 виконані при виявленні радіаційної обстановки (см вищий);

- визначається коефіцієнт

kw=104nhW=104•1•50•1000=5

- по додатку 8 потужність дози випромінювання на осі сліду на відстані Rнп=45км, в районі Юрковка (6020), складе Р1нп=1,052 мГр/ч;

- по додатку 9 для категорії А і відстані від осі сліду Внп=9,5км, коефіцієнт kу = 0,36;

- час початку опромінення співпадає з часом начала формування сліду хмари на місцевості, тобто tн=tф=4,5ч по додатку 10 коефіцієнт kt = 0,66 (приймається по першому рядку таблиці для значення 4,5 години після аварії);

- потужність дози випромінювання в районі Юрковка (6020) складає:

Rнп1kwktkу = 1,052•5•0,35•0,66=1,25мГр/ч

Висновок: Для захисту жителів Юрковка (6020) від радіаційного ураження необхідно застосувати режим №5 радіаційного захисту - повна евакуація, див. додаток 22.