Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI_2.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Дослідження м'яса при конвеєрній переробці тварин

При поточному забої свиней від 50 свинячих туш відбирають проби м'язів ніжок діафрагми, від кожної із проб беруть по 1 г (всього 2г від однієї туші) м'язів, звільнених від жиру, фасцій, крові. Роблять фарш, який поміщають у 2-літровій хімічний стакан з плоским дном. За умови надходження на переробне підприємство туш свиней, від кожної проби м'язів відбирають по 10г.

Від 10 туш коней відбирають проби м'язів ніжок діафрагми. Від кожної із проб беруть по 5 г (всього 10 г від однієї туші) м'язів, звільнених від жиру, фасцій, крові і також готують фарш, який поміщають у 2-літровий хімічний стакан з плоским дном.

У стакан із фаршем вносять 10 г стандартизованого пепсину, активність якого становить 30000 ОД, вливають туди два літра теплої (46-48ºС)водопровідної води, додають 16 мл хімічної чистої 25%-ної соляної кислоти. Стакан із вмістом на магнітну мішалку з підігрівом. Перетравлення проводиться при температурі +44….+46ºС 30 хвилин. Одержаний перевар фільтрують через сито з діаметром вічок 200-300 мкм, яке зафіксоване у лійці, фільтрують у колбу чи мірну лійку, що має краник у нижній звуженій частині. Фільтрат у колбі відстоюють 30 хв, відбирають 40 мл осаду у мірний стаканчик, який знову відстоюють 10 хв, 30 мл надосадової рідини обережно зливають або відбирають піпеткою, а решту фільтрату – 10 мл виливають у бактеріологічну чашку і досліджують під малим збільшенням мікроскопа (8 х 10).

Якщо личинки трихінел знайдені в збірний пробі, то далі досліджують проби від 10 свиней, відбираючи проби по 10 г від кожної туші і так далі, методом виключення, до визначення інвазованої туші.

Трихінелоскопія шпика

Роблять 24 зрізи товщиною 0,3-0,5 мм з внутрішньої поверхні по лінії розшарування (вони утворюються на місці атрофованих м'язів). Поміщають у чашку Петрі з 0,5 см3 розчину (1% розчин фуксину в 5% розчині натрію гідроксиду) на 5-8 хв. Потім зрізи розміщують у компресоріумах і проглядають.

Зрізи можна обробити 1% розчином метиленової синьки. Для цього їх злегка роздавлюють між предметними стеклами, потім знімають верхнє скло та на кожний зріз наносять по 2 краплі розчину, знову покривають предметним склом, сдавлюють, нагрівають на спиртівці горілці 5-10 сек. до просвітлення зрізів і проводять мікроскопію. При цьому сполучна тканина забарвлюється в блакитний колір, а атрофовані м'язові волокна – у зелено-блакитний.

Трихінелоскопія копченостей та сирокопчених ковбас

З таких м’ясопродуктів беруть 24 зрізи товщиною не більше 1 мм перед мікроскопією фарбують протягом однієї хвилини 0,1%-ним розчином метиленової синьки. У разі потреби перед мікроскопією зрізи поміщають у 10%-ний розчин калію гідроксиду на 0,5-1 годину.

Шмідт для дослідження ковбас на наявність трихінел запропонував обробляти зрізи 10%-ним розчином їдкого калію. З проб ковбасного фаршу роблять зрізи завдовжки 0,5-1 см завтовшки не більше 1 мм, які вміщують у бактеріологічні чашки та заливають 10%-ним розчином їдкого калію на 0,5-1 год. Потім зрізи після ретельного видалення жиру кладуть на компресоріум і досліджують звичайним способом.

Дослідження ковбас на трихінели проводять також за способом Тихомирова. Шматочки ковбасного фаршу змішують з водою і кладуть у склянку, заповнену сумішшю міцної азотної кислоти і хлорнуватистокислого калія (4:1), та залишають там на 0,5-1 год, помішуючи час від часу скляною паличкою. Потім рідину зливають, фарш, що розпався, вміщують у пробірку і збовтують з дистильованою водою. Вміст розглядають на годинниковому склі через лупу. При виявленні дрібних крупинок білого кольору їх переносять на предметне скло і проводять трихінелоскопію.