Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 2, прак. зан. 2.1, укр.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
484.35 Кб
Скачать

За даними американських вчених , індивідуальний ризик загибелі з різних причин по відношенню до всього населення сша за рік становить:

Автомобільний транспорт

3*10-4

Падіння

9*1С-5

Пожежа і опік

4*10-5

Утоплення

3*10-5

Отруєння

2*10-5

Вогнепальна зброя та верстатне обладнання

1*10-5

Водний, повітряний транспорт

9*10-6

Падіння предмети , електричний струм

6*10-6

Залізниця

4*10-6

Блискавка

5*10-7

Ураган , торнадо

4*10-7

Ризик для населення

Таким чином, повна безпека не може бути гарантована нікому, незалежно від способу життя. Кожен з нас виживає від одного до іншого дня, йдучи від ризику або долаючи труднощі.

При зменшенні ризику нижче рівня 1 * 10-6 на рік громадськість не висловлює надмірної стурбованості, і тому рідко вживаються спеціальні заходи для зниження ступеня ризику (ми не проводимо своє життя в страху загинути від удару блискавки). Ґрунтуючись на цій передумові, багато фахівців приймають величину 1 * 10-6 як той рівень, до якого слід прагнути, встановлюючи ступінь ризику для технічних об'єктів.

У багатьох країнах ця величина закріплена в законодавчому порядку. Нехтує малим вважається 1 * на рік.

Управління ризиком

Основними питаннями теорії та практики БЖД є питання підвищення рівня безпеки. Порядок пріоритетів при розробці будь-якого проекту потребує, щоб вже на перших розробках продукту або системи, в проект, що розробляється, наскільки це можливо, були включені елементи, які включають безпеку. На жаль, це не завжди можливо. Якщо виявлену небезпеку неможливо повністю виключити, необхідно знизити ймовірність ризику до припустимого рівня, шляхом вибору відповідного рішення. Досягти цієї мети, як правило, в будь-якій системі можна кількома шляхами.

Такими шляхами, наприклад, є:

- повна або часткова відмова від робіт, операцій, систем, які мають високу ступінь небезпеки;

- заміна небезпечних операцій іншими менш небезпечними;

- удосконалення технічних систем або об'єктів;

- розробка та використання спеціальних заходів захисту;

- заходи організаційно - управлінського характеру, в т. ч. контроль за управлінням безпеки, навчання людей з питань безпеки, стимулювання безпечної роботи та поведінки.

Нещасні випадки

Це цілий букет з самих різних випадків. У тому числі з:

- нещасних випадків на виробництві,

- нещасних випадків у побуті,

- нещасних випадків на вулицях і в місцях відпочинку людей,

- нещасних випадків на транспорті,

- нещасних випадків на воді.

Нещасні випадки на виробництві пов'язані зі специфікою даного виробництва. Якщо це хімічний завод, то більш вірогідні отруєння його працівників, пов'язані з використанням різних отруйних речовин. Якщо вуглевидобуток, то завалювання і вибухи в шахтних виробках. Якщо металообробка, то тілесні ушкодження.

Нещасні випадки в побуті найчастіше бувають в результаті незграбних падінь з невдало поставленого табурета або з власного балкона, обвалення погано закріплених полиць і меблів, електротравми, отруєнь різними хімічними і фармакологічними речовинами і пр.

Нещасні випадки на вулицях - це найбільшою мірою різні ДТП, але, крім них, провалювання у криниці, падіння бурульок і розхиталися будівельних деталей з дахів і пр.

Нещасні випадки на транспорті - це різні аварії та пов'язані з ними тілесні ушкодження під час пересування, падіння на ходу з поїздів і міського транспорту, ДТП.

Нещасні випадки на воді - одне з найпоширеніших пригод. Люди тонуть при купанні у випадкових водоймах, на морських курортах, при спортивних сплавах по гірських річках, при переправах через водні перешкоди на автотранспорті або пішки, під час зимових рибалок, провалившись під лід, в басейнах і навіть у власних ваннах.

Сьогодні смертність від нещасних випадків займає друге, а в деяких областях стійке перше місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Розподіл нещасних випадків за російськими територіям дуже нерівномірно: від 140 нещасть на сто тисяч населення - у благополучних регіонах, до 660 (!) - у неблагополучних. Але якщо розглядати тільки людей у віці від двох років до 41 року, то смерть від травматизму виходить на перші позиції!

Суть визначення нещасного випадку в самій його назві. З одного боку, це нещастя, з іншого - випадок. Тобто подія, яка сталася з людиною тоді, коли ні він, ні інші, його не очікували, і призвело до трагічних наслідків.

Втім, щодо того, що «не очікували», я знову не погоджуся. За великим рахунком, нещасний випадок - це майже завжди закономірність. Закономірність створених для нього передумов, коли хтось не закрив каналізаційний колодязь, або не закріпив його. Інша закономірність - це поведінка людини, що суперечить нормам безпеки. Коли він лізе туди, куди лізти не слід, нехтує страховкою або елементарними заходами безпеки, порушує технологію виробництва за своїм розсудом, використовує в роботі заборонені до застосування речовини і пр.

Боротьба з нещасними випадками може і повинна вестися на двох рівнях: державному та приватному.

Державний рівень передбачає: прийняття жорстких норм безпеки в виробництві та посилення контролю за їх виконанням, посилення санітарно - епідеміологічних, протипожежних, екологічних та інших контролюючих держструктур, які відповідають за безпеку виробництва, житлових приміщень, продуктів харчування, транспорту та ін.; навчання населення правилам безпеки, випуск та постачання в достатній кількості потенційно небезпечних виробництв рятувальним, медичним та іншим спорядженням, розвиток рятувальних, медичних, пожежних та інших виконавчих служб, покликаних захищати життя людей, і багато іншого. Аж до нагляду за недбайливими двірниками і медсестрами, що залишають без нагляду сильнодіючі ліки. І, звичайно, робота з поліпшення доріг, на яких в нашій країні гине понад 90 осіб щодня.

Приватний рівень - це виявлення передумов нещасних випадків там, де живе або працює людина, і їх усунення, навчання правилам безпеки і прийомам першої медичної допомоги, забезпечення особовим рятувальним та медичним майном (йдеться не про апарати штучного дихання, лопата або мотузка, за допомогою яких можна відкопати або витягнути з колодязя людей що потрапили у біду - це теж рятувальне майно), вироблення в собі певних, спрямованих на забезпечення особистої безпеки звичок (ну хоча б не палити в ліжку і не сидіти на перилах балкону) і пр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]