Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД.ДИПЛОМ-Е 2015 оконч.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
402.94 Кб
Скачать

Загальні положення

Дипломна робота є завершальним етапом підготовки фахівця за напрямом підготовки 6.110101 “Ветеринарна медицина” та спеціальністями 8.11010101 «ветеринарна медицина (за видами) та 8.110010102 «Ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва».

Характер дипломних робіт може бути:

  • експериментальним;

  • експериментально – виробничим;

  • статистичним.

Експериментальні роботи виконуються в умовах науково-дослідних лабораторій та віварію навчального закладу, експериментально-виробничі – в умовах державних або приватних структур, які реалізують на практиці положення законодавства в галузі ветеринарної медицини (профілактичні та лікувальні заходи у господарствах, фермах, цехах, клініках та інших установах), а статистичні ґрунтуються на вивченні ситуації розвитку і поширення окремих захворювань протягом останніх кількох років та аналізу ефективності лікувально-профілактичних заходів. Дипломна робота може поєднувати в собі елементи всіх видів досліджень.

Керівником дипломної роботи призначають науково-педагогічних працівників, які мають науковий ступінь (вчене звання) і відповідну фахову підготовку.

Рекомендований обсяг бакалаврської дипломної роботи – 40 – 60 сторінок, магістерської – 60 – 80 сторінок (у т.ч. загальний обсяг таких складових, як вступ, висновки та пропозиції рекомендований до 6 сторінок). Допускається відхилення в межах 10%.

Тема роботи повинна відповідати наказу по ДДАЕУ про затвердження тем дипломних та магістерських робіт. Після опрацювання літератури слухач складає план роботи, який узгоджується з науковим керівником. Цільову установку та зміст роботи (перелік питань, які належить розробити) визначає науковий керівник у завданні, оформленому на спеціальному бланку. Зміст, відображений у завданні, повинен відповідати плану, погодженому на етапі визначення теми та об’єкта дипломної магістерської роботи. План включає: вступ; розділи, які поділяються на кілька підрозділів; висновки та пропозиції, список використаних джерел; додатки.

Дипломну та магістерську роботу виконують згідно з календарним планом, наведеним у завданні на дипломну роботу.

При виконанні дипломної роботи необхідно, виходячи з поставлених завдань, скласти план роботи, визначити місце і обсяг досліджень, розробити схему досліду, написати і освоїти методику проведення досліджень, передбачити очікувані результати і календарні строки виконання розділів теми. Результати експериментальних досліджень дипломник систематично і старанно повинен записувати в щоденник або спеціальний журнал. В окремих випадках записи оформляються у формі протоколів.

Важливе місце в дипломних роботах займає проведення необхідних лабораторних досліджень (гематологічних, біохімічних, копрологічних, бактеріологічних, вірусологічних, гістологічних та ін.). Роботу необхідно забезпечити якісними і змістовними таблицями, ілюстраціями (схемами, діаграмами, фотографіями, рисунками тощо).

Основні вимоги до дипломних робіт:

  • цілковита відповідність темі, меті і завданням;

  • актуальність, виконання на рівні сучасних досягнень науки і техніки;

  • спрямованість на вирішення практичних завдань майбутньої діяльності;

  • опрацювання спеціальної наукової і методичної літератури;

  • використання сучасних засобів обчислювальної техніки;

  • відповідність профілю та науковій темі керівника, кафедри;

  • конкретність викладу;

  • обґрунтованість висновків;

  • точність і відповідність використаної спеціальної термінології.