Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вет.законодав. лаб.занят. 4.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

10. Порушення встановленого порядку видачі сертифіката відповідності, правил застосування засобів вимірювальної техніки (ст. 172-1 куап)

Порушення встановленого порядку видачі сертифіката відповідності

Порушення встановленого порядку видачі сертифіката відповідності регулюється ст. 172-1 КУАП України.

Обов'язок із проведення обов'язкової сертифікації з наступною ви­дачею сертифіката покладено на Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації, його територіальні органи і державних інспекторів, які здійснюють відповідну діяльність.

Об'єкт правопорушення суспільні відносини в галузі стандарти­зації продукції, регульовані Законом України «Про стандартизацію» від 17.05.2001 р.

Об'єктивна сторона правопорушення виражена дією з боку правопорушника, До обов'язків якого входить проведення обов'язкової сертифікації і видача сертифіката відповідності відповідно до Декрету КМ України.

Суб'єкт правопорушення – державні інспектори, на яких покладено обов'язок з проведення сертифікації (добровільної або обов'язкової) і видача відповідного сертифіката відповідності.

Суб'єктивна сторона правопорушення виражається в умисній вині.

Санкції: накладення штрафуна посадових осіб.

Порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки

Порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки регулюється ст. 172 КУАП України.

Відповідно до Порядку складання переліку засобів вимі­рювальної техніки, які перебувають в експлуатації і підлягають перевірці від 2.10.1998 р., № 770, територіальними органа­ми Держстандарту України визначається перелік засобів вимірю­вальної техніки, що підлягає перевірці на предмет відповідності її заявленим метрологічним характеристикам та меті її експлуатації. Основною метою експлуатації і метрологічного нагляду вимірю­вальної техніки є захист прав споживача та забезпечення єдності вимірювань, а також захист національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірів.

Об'єкт правопорушення – суспільні відносини у сфері мет­рологічної діяльності та забезпечення єдності виміру, регульовані Законом України «Про метрологію і метрологічну діяльність» від 1998 р.

Об'єктивна сторона правопорушення в діях, що порушують пра­вила застосування засобів вимірювальної техніки.

Суб'єкт правопорушення – посадові особи, відповідальні за правильність застосування засобів вимірювальної техніки. Нагляд за правильністю застосування, відповідно до законодавства України, реалізують органи метрологічного нагляду Держстандарту України, в особі державних інспекторів відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» від 11.02.1998 р.

Суб'єктивна сторона правопорушення може виражатися як в умисній, так і в необережній вині

Санкції: накладення штрафу на посадових осіб установ та організацій незалежно від форм власності, грома­дян — суб'єктів підприємницької діяльності.

11. Злісне ухиляння експерта ветеринарної медицини від явки до органів досудового слідства або дізнання (ст. 185-4 куап).

Злісне ухиляння експерта від явки до органів досудового слідства або дізнання

Злісне ухиляння експерта від явки до органів досудового слідства або дізнання регулюється ст. 185-4 КУАП України.

Об'єкт правопорушення встановлений порядок управління, що вимагає від осіб, викликаних до органів досудового слідства або дізнання, з'явитися особисто для допитів, свідчень, надання висновку на поставлені органами досудового слідства або дізнання питання з метою забезпечення повноти дослідження кри­мінальної справи.

Об'єктивна сторона правопорушення виражається в безді­яльності — ухиленні від явки за письмовими офіційними повідом­леннями до органівдосудового слідства або дізнання. Злісність в ухиленні від явки, що є обов'язковою ознакою такого складу, проявляється в умисному ухилянні, кількаразовій відмові від участі в слідчих діях. Факт злісного ухилення слід підтверджува­ти документами, які доводять офіційні виклики осіб.Як докази відсутності злісності в ухиленні від явки можуть бути представлені різні юридичні документи — лікарняні аркуші, від­рядні проїзні документи тощо.

Суб'єкт правопорушення — особи, яких викликають до ор­ганів попереднього слідства або дізнання –експертів (фахівців).

Суб'єктивна сторона правопорушення припускає прямий умисел у випадках, наприклад, відкритої відмови від явки за ви­кликами органів досудового слідства або дізнання або ухилення від явки через боязкість, залякування, зацікавленість у певному результаті слідчої справи.

Санкції: накладення штрафу.