Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

web-design-book-

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

буде на слово «слон». Якщо нам необхідне точне слово, нам варто його взяти у лапки. Часто наш пошук буде «засмічуватися» інформацією, яку необхідно відсікти. Наприклад шукаючи статті про Андрія Шевченко, велика частина відповідей буде присвячена Тарасу Шевченко. У таких випадках треба перед словом, яке нам не потрібно, поставити мінус. (Андрій Шевченко –Тарас –Григорович)

Люди рідко заходять далі 5тої сторінки пошукових результатів, які видає їм система. Тому потрапити на перші сторінки дуже важливо. Покращення рівня релевантності сайту називають пошуковою оптимізацією, або SEO (англ. search engine optimization) – процес коректування HTML-коду, текстового наповнення, структури сайту, контроль зовнішніх чинників для відповідності вимогам алгоритму пошукових систем, з метою підняття позиції сайту в результатах пошуку в цих системах за певними запитами користувачів. Серед основних заходів виділяють такі:

1)Збільшення індексу цитування сайту. Чим більше на сайт посилаються, тим більша його вага для пошукової машини. Сайти, на які ведуть мало гіперпосилань, взагалі не індексуються павуками. Пошукові системи також оцінюють вагу сайту, з якого йде посилання, наприклад, якщо на ваш сайт стоїть посилання з wikipedia.org, то це суттєво підвищує позицію серед інших сайтів. Проводиться обмін посиланнями з іншими сайтами, пишуться пости у соціальних мережах та на форумах, робляться пресконференції та інші івенти, щоб на сайт посилалося якнаймога більше інших ресурсів.

2)Збільшення щільності ключових слів. При розробці сайту визначають за якими ключовими словами будуть шукати сайт. Наприклад, металочерепиця, або вивчити англійську мову абощо. Потім наповнюють текст цими словами. Чим коротший текст на сторінці, тим вища концентрація потрібних слів буде, тому не варто розтягувати сторінки на багато абзаців тексту.

3)Правильне наповнення важливих елементів та атрибутів. Важливими вважаються такі:

<TITLE> – найцінніший елемент сторінки. Сюди треба внести пошукові фрази, за якими шукатимуть сторінку, наприклад: Встановити металопластикові вікна, Київ

<H1>-<H6> – заголовки також високо цінуються.

Підписи до фотографій alt=””

<META>-теги keywords та description

Це чесна (біла) оптимізація сайту. Оскільки пошукові системи – це комп’ютерні програми, то знаючи їх алгоритм, людина може їх обдурювати. Так з’явилася сіра та чорна оптимізація. З методів сірої оптимізації можна назвати такі:

1)Створення тексту виключно зарази включення туди ключових слів. У такому тексті буде постійно повторення одного і того самого в різних відмінках і різними формами.

2)Масоване використання ключових слів у важливих елементах коду.

3)Використання елементу заголовка для основного тексту, попередньо зменшивши його за допомогою стилів CSS.

4)Використання прихованого тексту на сторінці (написаний чорним по чорному, або білим по білому).

Текст веб-сторінок залишається основним чинником, що впливає на рейтинг сайту у пошукових мереж. Щоб сайт постійно отримував нових користувачів, при написанні текстів потрібно дотримуватися таких правил:

178 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 179

1.Текст повинен бути оригінальним і унікальним, а не поцупленим з інших сайтів.

2.Обсяг тексту на сторінці сайту повинен бути в межах 300 - 500 слів. Розмір сторінки не повинен перевищувати 100 Кб, його необхідно зменшувати в розумних межах, видаляючи неінформативний контент. Оптимальним вважається розмір документа 30-40 Кб.

3.Інформація на сторінці повинна бути корисна для відвідувача, текст повинен добре читатися, мова має бути грамотною.

4.Якщо необхідно підготувати досить об’ємний текст, слід користуватися «принципом перевернутої піраміди», розміщувати на початку сторінки зведену інформацію і всі важливі відомості для зручності читачів.

5.Кожна окрема сторінка повинна оптимізуватися під певний набір ключових слів, бажано словосполучень з двох слів. Відповідно, на всіх сторінках сайту мають бути різні унікальні заголовки <title>.

6.Щільність ключового слова має бути в рамках 5-6%, хоча для різних пошукових машин, наприклад, для Апорту має сенс трохи завищена щільність - 8%, а для Яндекса оптимальні межі - 4-7,5%. Але в загальному випадку не рекомендують перевищувати поріг у 7-8%, інакше сторінку можуть класифікувати як пошуковий спам і виключити з індексу.

7.А головне правило, як завжди, - контент для відвідувача, а не для пошуковика.

Сьогодні пошукові системи уміють розпізнавати такі махлювання і можуть занести такий сайт у чорні списки. Деякі пошукові системи уже виключили з свого списку <META>-теги, у яких раніше вказува-

лися ключові слова і опис сайту. Нечесні вебдизайнери так часто записували туди популярні пошукові запити (наприклад слово РЕФЕРАТ, ПОРНО тощо), що розробники алгоритмів вирішили відмовитися від практики оцінювати їх для визначення релевантності і зараз вагу мають тільки ті елементи, що відображаються на сторінці для користувача. Однак <META>-теги необхідно вписувати, оскільки вони ще діють на деяких пошукових машинах. Однак потрібно пам’ятати, що інформація у елементах keywords і description повинна бути різна на різних сторінках.

Алгоритми релевантності центральних пошукових мереж часто змінюються і тримаються в секреті, оскільки знаючи алгоритм, можна створити для них пастку. Такими пастками є дорвеї (англ. doorway — прохідник) — спеціальні HTML-сторінки, складені для високого позиціонування в пошукових системах за певним ключовим словом. Дорвеї створюються для отримання пошукового трафіку і подальшої переадресації його на сайти замовників. Зараз часто дорвеями є несправжні сайти, де нібито лежать корисні файли, але натиснувши завантажити – опиняємося на іншому сайті.

Загальні поради від Yandex: http://help.yandex.ru/ webmaster/?id=995298

Google: http://www.google.com.ua/webmasters/docs/faq.html

Щоб якісно відслідковувати скільки людей зайшло на сайт, звідки вони прийшли і скільки часу провели на кожній сторінці використовують більш складніші інструменти аніж лічильники рейтингів. Один з них – Гул-аналітікс: – сервіс ведення статистики відвідувань веб-сайтів. Він дозволяє оцінити трафік веб-сайту. Також забезпечує розширені можливості аналізу даних, у тому числі їх відображення у вигляді зручних графіків.

Після реєстрації на сайті http://www.google.com/analytics/ необхідно додати новий профіль вашого сайту Add Website Profile.

180 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 181

На наступній сторінці потрібно у першому запитанні відповісти A single domain (default) (один домен), а на другій вкладці скопіювати код і вставити на кожну сторінку свого сайту між елементами <HEAD> i <BODY>. Далі натискаємо кнопку Save and Finish (Зберегти і закінчити). На початку роботи сайту всі графіки будуть відображати нулі. Згодом вигляд вашого акаунту набуде як на мал.???

Кривою відображаються кількість користувачів за місячний відрізок часу. Перемикнувшись у навігації на користувачів (Visitors) можна детальніше вивчити аудиторію. Відразу нам показують якими браузерами вони користуються:

Opera

26

32.50%

Firefox

23

28.75%

Chrome

15

18.75%

Internet

13

16.25%

Explorer

Safari

2

2.50%

Клацнувши по посилнню view full report (дивитися повний звіт) можна побачити ці самі цифри у вигляді красивого графіку. Також через меню нам доступні такі звіти.

Map Overlay – мабуть найцікавіший графік, де усіх користувачів накладено на мапу світу і видно кількість відвідувачів з яких країн та міст світу вони приходять на сайт.

New vs. Returning – відсоток користувачів, що повернулися на сайт через якийсь час.

Languages – мови користувачів.

Visitor Trending – тенденці заходу користувачів

Visitor Loyalty – графіки користувачів, які заходять більше одного разу

Browser Capabilities – технічна інформація про операційні ситеми, версії Java та Flash. Безумовно для веб дизайнера цікаво подивитися роздільну здатність моніторів користувачів на вкладці Screen Resolutions

Network Properties – тут інформація про провайдерів, з чиїх мереж здійснюється запит на ваш сайт.

Mobile – з яких мобільних телефонів здійснюється перегляд сайту.

Наступна група графіків покаже на звідки заходять люди на ваш сайт: Traffic Sources (джерела трафіку)

Мал. 55

Вид акаунту на Google Analytics

182 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 183

Direct Traffic – прямі заходи (коли користувач набирає адресу сайту у браузері)

Referring Sites – заходи з сайтів

Search Engines – з яких пошукових машин заходять на вас.

Keywords – неймовірно корисна таблиця слів за якими вас знайшли пошукові машини.

На наступній рубриці Content (Контент) можна дослідити які сторінки відвідують користувачі.

Вся ця інформація потрібна дизайнеру на етапах тестування системи, далі вона буде необхідна замовнику, щоб відслідковувати своїх клієнтів. Кожного разу не потрібно реєструвати новий акаунт у Google Analitics, варто тільки організувати, щоб Google слав замовнику щотижня чи щодня цю інформацію. Для цього заходимо у Custom Reports і відзначаємо, що необхідно пересилати замовнику, вписуємо його електронну адресу.

Найбільшою проблемою Google Analitics може стати те, що ця система повністю англомовна. Якщо виникають мовні бар’єри, не зважаючи, що всі графіки показують інформацію візуально, можна скористатися аналогом від компанії yandex – Метрика.

http://metrika.yandex.ru/list/

На їхньому сайті потрібно клацнути на «Добавить счётчик» і пройти процедуру реєстрації нового сатйу, поставити код на всі сторінки сайту. Отримуємо доступ до таких графіків:

Трафик – показує хто і скільки провів на сайті

Источники – з яких сайтів і по яким пошуковим словам знайшли вашу сторінку.

Содержание – які сторінки відвідав користувач.

География – країни та міста світу звідки заходили на сайт

Демография – визначення віку та статі користувачів. На диво дуже вірно визначає цільову аудиторію сайту.

Карта – у графічному вигляді як проходять потоки користувачів по сайту

Компьютеры – технічні данні комп’ютера та браузера.

Лояльность – повернення користувачів.

Конструктор – тут можна створити звіт для вашого замовника.

Мал. 56

Вид акаунту на Яндекс Метріка

184 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 185

Завдання:

Зареєструватися на п’яти рейтингах і розмістити їх лічильники на сайті.

Оптимізувати тексти та вебсторінки для пошукових машин.

Запитання для самоперевірки

1)Що таке індексація?

2)Які зареєструватися на рейтинзі?

3)Яка різниця між рейтингом і каталогом?

4)Що таке база данних?

5)Чим відрізняється Google Analytics від Яндекс Метрики?

12Кодування тексту

Історія кодування тексту

Основні кодування у вебдизайні

Переваги Юнікоду

МЕТА-теги для кодування

186 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 187

Будь-яка інформація в РС зберігається у вигляді цифр, оскільки

1, або 0. Для зручності роботи розробники розбивають бітову

обраховується у бінарній системі числення, що використовує для

інформацію на більш крупніші одиниці – байти, які несуть у собі 8

запису чисел тільки два символи, 0 (нуль) та 1 (одиницю). Перші

біт. Така дивна на перший погляд цифра має свою окрему історію.

дослідження з передачі інформації за допомогою бінарної системи

Американські розробники комп’ютерів свого часу створили

проводив Джордж Штібіц у 40х роках ХХ ст. Подібний запис є

оперативну пам’ять, що була ємністю у 8 біт. Це і стало стандартом

набором цифр, які зрозумілі тільки машині. Щоб вони набули

для світової кібернетики. Згодом усі пристрої будувалися, виходячи

якогось змісту для людини – необхідна певна інструкція, як розуміти

з цієї цифри – 8, 16, 32, 64 біт і так далі. Якби вітчизняна

ту чи іншу комбінацію нулів та одиничок. Перетворення інформації у

комп’ютерна техніка розійшлася на весь світ, то ми очевидно мали

бінарну систему називається кодуванням, зворотній процес

б інші одиниці вимірювання інформації, бо їх оперативна пам’ять

називається декодуванням, а інструкція по розумінню цієї

мала ємність 23 та 47 біт. Але всесвітнього поширення набули вина-

інформації називається способом кодування. Для кращого

ходи американських науковців, тому ми і користуємося їх стандар-

розуміння цього процесу спробуємо розглянути приклад. Для

том. Один байт вміщує в себе 256 цифр нашої десятеричної

перетворення тексту у цифри, присвоюємо кожній літері її

системи вимірювання. Перші кодування створювалися, виходячи з

відповідник. Наприклад, А -1, Б – 2, В – 3 тощо. Потім, записавши

цієї кількості символів. Необхідно було створити таку таблицю, в

цифрами текст і маючи інструкцію, ми зможемо розшифрувати цей

якій усі літери, знаки і цифри вміщалися б у один байт. І вона була

запис. Для зручності у подібну систему необхідно вмістити окремо

створена у 1963 році фірмою Bell, хоча і використовувалася

цифри для великих і маленьких літер, знаків пунктуації, апострофів,

спочатку не в комп’ютерах а в телетайпі. Її назва ASCII – це скоро-

самих же цифр, математичних знаків тощо. Така таблиця і буде

чення від American Standard Code for Information Interchange

нашою інструкцією кодування.

(Американський стандартний код для інформаційного обміну)

 

Американці розробляли це кодування для англійської мови,

Інструкція кодування, або скорочено кодування – таблиця в якій для

символи якої займають перших 128 позицій з 256. Це означає, що

кожному символу, що використовується в тексті, співвідносяться

фактично для англійської мови достатньо 7 біт. Однак комп’ютери

унікальні коди – числа, готові для обробки комп’ютером.

працюють тільки з 8 біт, тому залишилося багато вільних місць, які

 

зайняли специфічні символи європейських мов, такі як, наприклад,

На початку ери комп’ютерів кожен з них мав власне кодування для

німецькі умляути. Коли ASCII почали використовувати в Україні,

тексту, що ускладнювало обмін інформацією між ними. Існував

виявилося, що кириличні літери немає куди доставити. Як варіант,

навіть цілий клас програм-конвекторів, які спеціалізувалися з

можна було додати ще один байт, це б давало змогу кодуванню

переводу тексту з одного кодування на інший. Згодом з появою

містити цілих 65536 символів. Але більшість тогочасних програм не

персональних комп’ютерів та уніфікацією програмного забезпечен-

могли працювати з двома байтами, а лише з одним. Тоді вітчизняні

ня кодування стандартизували. Наразі ми маємо всього кілька

програмісти відкидають другу частину ASCII, що містить в собі

кодувань для тексту, які різняться порядком запису літер та кількість

специфічні символи європейських мов і наповнюють їх кирилични-

бітів на один символ.

ми літерами. Це кодування отримує назву 866-DOS. Тривалий час

 

восьми бітна передача тексту задовольняла більшість користувачів

Інформація у пам’яті комп’ютера зберігається у вигляді бітів –

комп’ютерів. Однак така ситуація не могла продовжуватися вічно.

мінімальних одиниць інформації, що можуть набувати значення або

Найбільшою проблемою усіх комп’ютерних кодувань була так звана

188 Кодування тексту

Основи веб-дизайну 189

«проблема CJK» (China, Japan, Korea). Їх мови у сукупності містять 20902 символів. Свого часу в цих країнах піднімалося питання про перехід на латиницю, але було відкинуто, оскільки це загрожувало їх національній ідентичності. Фірма Microsoft розробляє спеціально для цих країн кодування Юнікод, у яке можна було б умістити усі ієрогліфи. Це кодування мало два байти і могло містити як уже зазначалося 65535 символів. Юнікод з того часу оновлювався і зараз ми працюємо з його модифікацією UTF-8 (Unicode Transformation Format – формат трансформації Юнікоду) Для того, щоб не збільшувати розмір принаймні англійських текстів, перші 128 його позицій повністю збігаються з кодуванням ASCII. Це означає, що якщо текст написаний виключно англійською мовою, його розмір у Юнікоді не буде більшим аніж у старій однобайтовій системі кодування. Однак, якщо у тексті є літери, що не потрапили у першопочаткову ASCII – розмір збільшується від 50% і більше. Для текстових документів це не відіграє суттєвої ролі, тоді як для онлайн документів, це важливий чинник, що впливає на швидкість завантаження інформації.

З введенням Юнікоду історія 8ми бітових кодувань не закінчилася. Багато пристроїв працюють у системі 8ми біт. Клавіатура відсилає комп’ютеру інформацію якраз у цьому форматі. Але в програмах текст відображається уже у Юнікоді. Тому на клавіатурі, використовуючи одні і ті самі клавіші, можна набирати як український, так і англійський, і, навіть, арабський текст. Все залежить від того, яку ми оберемо мову при наборі. Передача текстової інформації у мережі інтернет також здійснюється переважно за допомогою всього 8ми біт, а наші браузери працюють на Юнікоді. Щоб програма розуміла які символи ASCII відповідають символам UTF-8, потрібні вказати, яким кодуванням набраний текст. Окрім уже відомої нам 866-DOS зараз використовують і інші кодування, що базуються на 8ми бітах. Найчастіше для позначення кирилиці використовується windows-1251, оскільки більшість користувачів використовують операційну систему Windows. Щоб браузери не плуталися у тому, які кодування використовувати про розшифровці тексту з сайту, це протисується у метатезi:

<META http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=windows-1251”>

Однак існують і інші операційні системи, які використовують інше кодування аніж 866-DOS та windows-1251. Компанія Apple розробила власне кодування, яке використовується в інтернеті дуже рідко – MacCyrillic. Більшість серверів інтернету використовують не Windows, а операційні системи, що ведуть свою історію від програми Unix. Вони використовують КОІ-8 (код обміну інформацією, 8 бітів) - восьмибітова ASCII-сумісна кодова таблиця, розроблена для кодування букв кириличних алфавітів. Розробники КОІ-8 помістили символи російського алфавіту у верхній частині кодової таблиці таким чином, що позиції символів відповідають їх фонетичним аналогам в англійському алфавіті в нижній частині таблиці. Це означає, що якщо в тексті, написаному в КОІ-8,

Мал. 56

Сайт з «кроказябрами«

190 пошукова оптимізація

Основи веб-дизайну 191

прибрати восьмий біт кожного символу, то виходить «читабельний» текст, хоча він і написаний латинськими символами. Наприклад, слова «Русский Текст» перетворилися б на «rUSSKIJ tEKST». Як побічний наслідок, символи кирилиці опинилися розташованими не в алфавітному порядку. Існує декілька варіантів кодування КОІ-8 для різних кириличних мов. Російський алфавіт описується в кодуванні KOI8-R, український — в KOI8-U. Це кодування є стандартом для кирилиці в Unix-подібних операційних системах і електронній пошті. Для таких текстів необхідно також вказувати кодування у коді HTML:

<META http-equiv=”Content-Type” content=”text/ html; charset=koi8-u”>

Прописувати кодовані сторінки варто, не зважаючи на те, що браузери можуть автоматично визначати їх. Якщо цього не зробити програма може підставити невідповіднe кодування, чим перетворює всю вашу сторінку на «кракозябри». Цей термін увійшов у активне використання в 80ті-90ті роки ХХ сторіччя, коли кирилиця була представлена цілою низкою кодувань (DOS 866, Unix KOI8-R, Windows CP-1251, ISO 8859-5, MacCyrillic). В результаті неправильної конфігурації серверів тексти часто неможливо було прочитати. Недосвідчені користувачі отримуючи електронну пошту чи відкриваючи якийсь сайт могли там побачити дивні набори символів замість літер. Незважаючи на те, що програми суттєво покращили свою здатність визначати кодування та на широке впровадження Юнікоду, кракозябри можна зустріти і сьогодні. Для зміни кодування необхідно зайти у меню вашого браузера «Вид» > «Кодування» > «Кирилиця» і підібрати варіант, який правильно перекодує текст.

192 пошукова оптимізація

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]