Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modulnye_stsenrech_3_kurs.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
39.91 Кб
Скачать

Підготовка дихального та вестибуляторного апарату до процесу сценічного мовлення.

Щоб зміцнити легені і навчитися правильно дихати, слід проробляти спеціальні вправи з дихальної гімнастики.

Органом дихання є легені. Вони за допомогою дихального горла перебувають у зв'язку із зовнішнім світом. Легені складаються з двох частин: правого і лівого крила.

Вони поставлені своєю основою на діафрагму (Діафрагма - грудобрюшная перешкода).

Дихання призводить до змінного звуження і розсширення грудної клітини.

Настільки ж важливим фактором є діафрагма. Діафрагма в спокійному стані вдається в грудну клітку, як купол. Тепер ясно, що, коли грудна клітка починає розширюватися, звід вирівнюється. Органи порожнини живота більше відступають назад в живіт, і він піднімається. Зворотне явище буває при видиханні.

Актор повинен піддавати свої легені щоденної вентиляції, оскільки правильне дихання можливе тільки при цілком здорових легенях та грає в акторському мистецтві величезну роль.

Дихальна гімнастика вимагає для своїх вправ приміщення з можливо чистим повітрям нормальної температури. Вправи необхідно робити кожного дня зранку.

1) Одностороннє дихання через ніс. Закрийте вказівним пальцем правої руки праву ніздрю і з шумом глибоко втягуйте повітря лівою ніздрею. Затримайте на деякий час повітря в легенях, а потім випустіть його з шумом.

2) Двостороннє дихання через ніс.

3) Всмоктуюче дихання ротом. Покладіть руки на нижні ребра, щоб самому відчувати, як піднімаються ребра. Потім складіть губи, як би для вимови літери У та втягуйте повітря повільно і рівномірно при чутному всмоктуючому шумі. Рахуйте при цьому в думках до 6. Після короткого затримання, випускайте повітря з шиплячим звуком Ш.

4) Шипляче вдихання ротом. Кладіть долоні, як при попередній вправі на нижні ребра. Тепер міцно стисніть зуби і приготуйте їх до того, щоб через їх щілини повільно і рівномірно виходило повітря, виробляючи шиплячий звук. При цьому уникайте піднімати плечі і спостерігайте, щоб живіт поступово втягувався. Через це звід діафрагми піднімається в грудну порожнину. Таким чином, більша частина повітря буде витіснена з легенів. Тепер вдихайте через рот, по можливості, швидше.

5) Затримання дихання. Після всмоктуючого вдихання через рот затримайте дихання, рахуючи спочатку до 5, потім до 8, 10, 15. Як тільки порахували до одного з наведених чисел, то випускайте повітря, виробляючи шиплячий звук.

6) Дихання через рот. Складіть дугою нижню губу трохи над нижнім рядом зубів і втягуйте сильно повітря між обома губами так, щоб воно билося об передє небо, а потім знову випустіть його. Це вдихання і видихання проводиться кілька разів.

7) Комбінація нормального вдихання і видихання з усмоктувальним вдиханням через рот. Вдихайте нормально через ніс, поки легені не відмовляться більше приймати повітря, а потім втягуйте ротом стільки повітря, скільки можливо. Видихайте нормально через ніс.

8) Одностороннє наповнення половин легенів і видих. Вдихайте через ніс і нахиліть при цьому тіло вправо, так щоби ліва половина легенів наповнилася. Випряміть тіло і видихайте. Те ж саме проробляйте і навпаки.

9) Відкидання рук в сторони при прямому положенні тіла і вдихання. Протягування рук вперед і видихання.

10) Закласти руки за голову. Вдихання через ніс і відхилення ліктів назад з підніманням грудної клітини. Назад - і видихання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]