Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kukharchuk2.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
168.22 Кб
Скачать

1.3 Основні складові інформаційних технологій.

Інформаційні ресурси через постійне зростання їх значення для усіх сторін життєдіяльності людства дедалі більше привертають до себе увагу і стають предметом наукових досліджень. Адже вміння управляти їх розвитком робить людину, суспільство і державу могутнішими з усіх точок зору. Сьогодні спостерігається тенденція заміни інформаційними низки інших важливих ресурсів, які доступні людству. Тому ступінь розвитку національних інформаційних ресурсів визначає конкурентоспроможність держави у мінливому навколишньому світі.

Використовуючи міжнародний досвід формування, використання та захисту національних інформаційних ресурсів, слід усвідомлювати, що він відображає реальний рівень експлуатації інформаційних технологій. Водночас формується нова ідеологія та напрями її реалізації, що істотно відрізняються від класичних систем обробки даних (які використовують технології клієнт-сервер та реляційні моделі даних).

Дедалі більшого розвитку набуває принцип організації інформаційних ресурсів на зразок «матриці», коли забезпечується гнучкий, безпечний та централізований розподіл ресурсів в інтересах так званих віртуальних організацій, що створюються для розв'язання завдань, які виникають у складній динамічній ситуації.

Інформаційні ресурси — це інформаційна інфраструктура та циркулююча в ній продукція інформаційної діяльності, яка дає змогу вирішувати відповідні завдання [1]. Найважливішим при цьому є розуміння того, що дві складові інформаційних ресурсів доповнюють одна одну і не можуть бути використані окремо.

Планування розвитку інформаційних ресурсів стає визначальним для оптимізації управління з метою підвищення його ефективності та зменшення суспільних витрат на підтримку діяльності влади. Воно повинно здійснюватись за такими основними напрямами:

  • удосконалення правових та організаційно-економічних механізмів використання інформаційних ресурсів;

  • підвищення надійності доступу до інформаційних ресурсів та захисту їх від несанкціонованого використання;

  • удосконалення інформаційних технологій та інформаційно-математичних моделей, які використовуються в системі прийняття рішень.

Аналіз стану формування та використання інформаційних ресурсів в Україні доводить, що інформаційна політика залишається безадресною, тому реалізується безсистемно та непослідовно, що негативно позначається на процесах інноваційного вдосконалення управління.

Це певною мірою зумовлюється відсутністю на державному рівні єдиної системи поглядів на реалізацію інформаційної політики та забезпечення інформаційної безпеки країни, сформованих у державну концепцію національної інформаційної політики та інформаційної безпеки. [14, c. 141-143].

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ РІВНЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ

ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО

ГОСПОДАРСТВА «ХІНКАЛІ»

2.1.Економічна характеристика ресторану «Хінкалі»

Ресторан «Хінкалі» знаходиться за адресою м.Черкаси, с. Свидівок, вул. Дахнівска, 21б телефон ресторану: (0472) 33-00-52      

Ресторан - це місце інтенсивного соціального спілкування. Ресторанний бізнес захоплюючий і перспективний: правильний вибір місця і кухні, атмосфери і гарно організоване обслуговування створюють можливості для притягнення ринку і дають гарний прибуток на інвестиції.

У травні 2007 року жителів міста Черкаси, гостей спорт-готелю "Селена" та просто любителів смачних страв і відмінного сервісу очікував приємний сюрприз. Тут відкрився новий ресторан грузинської кухні "Хінкалі". Так само як і однойменні ресторани в Києві (на Шота Руставелі та Оболоні) та Донецьку, він надає гостям кращий сервіс "Козирної Карти", багатий вибір щедрих, смачних і апетитних страв грузинської кухні, затишок і комфорт істинної Грузії.

Ресторан "Хінкалі" пропонує скуштувати страви, приготовані в традиційній грузинської печі - "тоне". Різноманітні шашлики, м'ясо, риба, овочі, домашній хліб, запечені курчата і поросята, люля-кебаб, чашушулі, шашлики, хачапурі і, звичайно ж, величезний вибір хінкалі з різноманітними начинками, приготовані за старовинними рецептами народів Грузії.

«Тоне» - це велика керамічна бочка. Стінки зовні покриті товстим шаром глини. Перед приготуванням «Тоне» добре протоплюється дровами, потім в піч поміщаються продукти.

Страви готуються за рахунок тепла збереженого в товстих стінках  тоне

Знайомитися з шедеврами грузинської кулінарії можна в одному з трьох залів - "Винному винарні" на 12 посадочних місць, в основному залі "Альтанка" на 46 місць, а можна і банкет закотити в конференц-залі на 96 місць. Спекотним літнім днем ​​особливо приємно насолоджуватися гастрономічними шедеврами від шеф-кухаря на літній терасі або в одній з альтанок. Гостям літнього майданчика на березі басейну особливо припадуть до смаку грузинські солодощі, фрукти, фреші і легкі вина в біч-барі. Велика винна карта дозволить до кожної страви підібрати відповідний напій. Особливою привабливості ресторану додати мальовничість розташування на території спорт-готелю "Селена". Тут ви зможете чудово відпочити, заповнити сили, пограти в теніс і волейбол. Відвідати ресторан "Хінкалі" і спорт-готель "Селена" можна трьома видами транспорту - на автомобілі (передбачена комфортабельна стоянка), на катері або яхті (стоянка і дозаправка для 10 суден одночасно) і навіть на вертольоті, оскільки спеціально для шанувальників повітроплавання побудований аеродром .

Будь-яке свято - від романтичного вечора до грандіозного бенкету для друзів - пройде на вищому рівні. Поєднуючи два задоволення в одному - відмінну грузинську кухню ресторану "Хінкалі" і прекрасний відпочинок на території спорт-готелю "Селена", - будь-яке приємне для вас подію можна перетворити на незабутній пікнік, де для кожного гостя будуть створені найкращі умови.

У ресторані працює досвідчений персонал і кращі кухарі. У ресторані «Хінкалі» оплата отриманої продукції проводиться як за готівковим, так і за безготівковим розрахунком, а для постійних клієнтів передбачені знижки. За обідню продукцію, що відпускається за спеціальним меню, відвідувачі розплачуються за коштами каси (з врученням чека офіціанту). Ресторан «Хінкалі» відноситься до підприємства з повним циклом виробництва, тобто із здійсненням обробки сировини, випуску напівфабрикатів і готової продукцією, а потім її реалізацією. Розглянемо основні техніко-економічні показники ресторану «Хінкалі» табл.2.1

Табл.2.1

Основні техніко-економічні показники ресторану «Хінкалі»

Найменовання показників

Величина показників

2009г

2010г

2011г

1.Товарообіг, тис. грн.

1598,1

1714,7

1900

2. Середні товарні запаси, тис. грн.

177,6

209,1

230,0

3. Товарообіг, обороти

9

8,2

8,3

4.Середньооблікова чисельність працюючих, чел.

34

35

35

5. Продуктивність праці, тис. грн. в рік

47,0

49,0

54,3

6. Фонд оплатипраці, тис.грн.

1856,4

2352,0

2709,0

7.Середньомісячна заробітна плата 1-гопрацюючого, грн.

1550

1600

1750

Проаналізувавши таблицю бачимо, що ресторан «Хінкалі» з кожним роком покращує свої економічні показники, ефективно використовуючи при цьому виробниці фонди. Розглянемо динаміку товарообігу рис.2.1

Рис.2.1

Також розглянемо динаміку товарних запасів ресторану «Хінкалі». Рис.2.2

Рис.2.2

По наведеним даним можно з упевненістю сказати про успішну діяльність роботи ресторану»Хінкалі».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]